Miljonären har fått nog

När Hammarby speedway fick ekonomiska problem vände sig ordförande Tommy Cederlund till sin gamla kompis från Eskilstuna, Hans Nelén, och önskade hjälp med pengar. Nelén är mångmiljonären som ställde upp, men efter några förlustår vill han nu inte vara med längre.

Hammarby Speedway hotas av nedläggning om inte styrelsen kan göra något radikalt. Hans Nelén, räddaren i nöden, bidrar inte med mera pengar. Han har slantat in drygt sex miljoner samtidigt som han har finansierat Hammarbys handboll med ännu större belopp.

Kräver inte miljonerna tillbaka

Men nu får det vara nog, har Hans Nelén meddelat styrelsen och därmed är det högst tveksamt om Hammarbys speedway kan överleva. Framgångarna till trots har inte intäkterna tillnärmelsevis nått de nivåer som budgeten har krävt.

- De kan inte bara vänta på att jag ska betala när det fattas pengar. Jag stoppar inte in mer pengarna nu, säger Nelén till Dagens Nyheter.
- Miljonerna står som lån till föreningen, men jag kommer inte att kräva några pengar tillbaka, säger Nelén.

Tre miljoner back

Han blev tillfrågad om att bli finansiär när verksamheten var nära konkurs under första säsongen i elitserien. Det är fem år sedan.

- De frågade mig och jag accepterade.

Sedan dess har han på nära håll tvingats se en bedrövlig kassarapport gång på gång.

- Vi omsatte drygt fem miljoner i år, och gick tre miljoner back, vilket jag täckte upp. Det finns alltså en del att göra på intäktssidan, men det får ske utan min medverkan, säger Hans Nelén.

Han vill redan nu meddela klubben sitt beslut för att det ändå ska finnas en chans att om möjligt göra en rekonstruktion av arbetet.

- Styrelsen måste göra något radikalt, för egentligen finns större möjligheter att hitta sponsorer för speedwayen än för handbollen, det måste man utnyttja. Jag är inte beredd att täcka underskott längre, menar i Nelén i DN.

Kompis med Daniel Westling

Däremot kvarstår han som ordförande inom Hammarbys handboll, en sport han brinner för sedan ungdomsåren med Guif i Eskilstuna.

– Jag älskar både handboll och Hammarby. Jag är från Eskilstuna och har gått på handboll sedan jag kunde gå och jag är hammarbyare in i själen sedan jag flyttade till Stockholm för 30 år sen. Det är en enorm tillfredsställelse att se ett Hammarbylag i handboll spela och vinna.

58-åringen har gjort karriär sedan han kom till Stockholm. Nelén slutade som gymnasielärare på 1980-talet och blev framgångsrik som ekonomisk rådgivare i sitt företag, Global Assurance.

Han är också stor traventusiast och äger ett flertal travhästar. Hans Nelén är dessutom styrelseledamot i Master Training, där en viss Daniel Westling är vd och störste ägare.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.