Vill anmäla spelreklamen

Under december uppmanar Riksförbundet Spelkontroll (RISK) alla svenskar att massanmäla spelreklam. Syftet är att få bort reklam som barn och ungdomar blir exponerade för.
Idéorganisationen RISK startar en decemberkampanj som går under namnet ”Släck spelreklamen” för att stoppa marknadsföringen.

 

Runt 3,2 miljarder kronor kommer spelannonseringen att inbringa i intäkter till mediebolagen under 2015. Pengar som bland annat används till undersökande och grävande journalistik, och till bevakning av stora och kostsamma idrottsevenemang världen över. 

Till och med dom...

Men till och med kvällstidningarnas chefredaktörer Thomas Mattsson (Expressen) och Jan Helin (Aftonbladet) tycker att marknadsföringen ibland är för vilseledande och aggressiv – och vill efter Tidningsutgivarnas nya riktlinjer följa ett antal etiska regler som ska gälla för spelbolagens annonsering. 

Det räcker inte, tycker idéorganisationen RISK som precis har dragit igång en decemberkampanj som går under namnet ”Släck spelreklamen”. RISK ska samla in anmälningar av spelreklam som sedan ska sändas vidare till Konsumentverket, Reklamombudsmannen, Direktmarknadsföringsnämnden, Lotteriinspektionen och Advertising Standards Authority (ASA) i England. 

- Sedan 90-talet har barn och ungdomar drabbats hårdast av baksidorna av spel om pengar. 76 000 barn växer idag upp i Sverige som anhörig till någon som spelar för mycket. En av tre spelpolitiska frågor som vi driver är att förebygga skadeverkningar av spel om pengar, säger Gustav Sundgren, grundare och ordförande för RISK, och fortsätter:

Intensiv strid

- Det pågår en intensiv strid om marknadsandelarna därute. Kasinospel online var till exempel den spelform som de första fyra månaderna i år stod för hälften av samtalen till Stödlinjen. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att spelreklamen tenderar att vara påträngande och uppmuntra till snabba beslut genom banners, pop-ups, sms och telefonsamtal. 

RISK:s syfte är att genom opinionsbildning skapa dialog kring tre spelpolitiska frågor:

* Att få bort spelreklam som riktar sig direkt till barn och unga människor. 

* Att ett tydliggörande görs av socialtjänstlagen så att personer med spelproblem runt om i landet kan få relevant stöd, vård och hjälp. 

* Att stärka arbetet med att förebygga spelproblem med särskilt fokus på barn, ungdomar och unga vuxna.

Spelbolagen har en egen ordbok

Bonus betyder ”återbäring” eller ”tillägg”, enligt Svenska Akademins ordlista. Men för spelbolagen står ordet för något annat. 

Många spelbolag lockar nya kunder med en bonus, en så kallad insättningsbonus av karaktären: ”Sätt in 1000 kronor – och du får 1000 kronor att spela för.” Det är den extra tusenlappen som är en bonus – men det är pengar som är väldigt svåra att komma åt. 

Unibet, som är det oreglerade bolag som är marknadsföringsmässigt sett störst i Sverige, har förvisso en bra hemsida som reder ut begreppen – men hur många läser verkligen igenom det som står där?

 Inga riktiga pengar

Den som tar del av ovan nämna erbjudande måste omsätta den erhållna bonusen 25 gånger för att bonuspengarna ska förvandlas till ”riktiga” pengar. Det betyder alltså först en omsättning på 25 000 kronor, sedan kan tusenlappen tillfalla kunden. Och innan den omsättningen är uppnådd är pengarna låsta och otillgängliga.

Bet365, som kör en aggressiv marknadsföring i tv, har samma bonusregler – men väljer också att inte räkna in spel på objekt som har odds under 1,50 i omsättningen. 

På senare tid har också begreppet ”riskfritt spel” börjat dyka upp alltmer i annonseringen. Ordet ”riskfri” betyder enligt Svenska Synonymordboken att någonting är säkert och ofarligt – men hur är det egentligen med ett så kallat ”riskfritt spel”?

I grunden gäller här samma princip som för bonusarna. Vid ett givet tillfälle får man tillbaka de pengar som man har satsat ifall spelet inte gått in. Eller… det får man ju faktiskt inte alls. Utan man får så kallade låsta bonuspengar, som även de måste omsättas minst 25 gånger innan de konverteras och blir till riktiga pengar. 

Tobias Jansson 

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.