Köpcirkus bland hockeyns elitklubbar

Coronavirus och stor ekonomisk oro samt avtal om stopp för att värva spelare – ändå snurrar spelarkarusellen i hockeyns SHL-klubbar allt vildare. Spelarkontrakt bryts till höger och vänster och handeln med spelare pågår som om covid-19 inte finns på kartan.

Att idrottsvärlden har tagit paus tycks sakna betydelse i den svenska hockeyvärlden. Svenska Hockeyförbundet släpper kapitalkravet och blåser på köpfesten ytterligare. Förbundet lade sig platt efter begäran från ett samlat hockey-Sverige, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

 

 

Visst har corona-smittan slagit mot all verksamhet, men jag är övertygad om att kommande bokslutperiod, maj-juni, visar god kassabehållning hos SHL-lagen och Hockeyallsvenskans topp sex. Den gångna SHL-säsongen var positiv ur publik synvinkel, slutspelsfesten uteblev men det betyder mindre ekonomiskt. 

Budgetansvariga ser SM-striden som ”extra-pengar”, och med möjlighet att putsa bokslutet ytterligare.  I corona-smittans spår har flera SHL-klubbar tagit samhällsansvar, i Frölunda har spelartruppen accepterat en lönesänkning under tre månader.  Hos andra, som Leksand, har kansli personal korttidspermitterats – det vill säga staten har övertagit en del av lönekostnaden.

Agenterna driver på

Spelarkarusellen drivs av stort antal agenter, helt obekymrade om omvärlden och som skoningslöst utnyttjar den svenska hockeyns dilemma; ingångna avtal kan brytas från den ena dagen till den andra, helt utan sanktionsavgifter.

Den motsäelsefulla klausulen

I NHL, som SHL-lagen gärna ser som förebild, är övergångar noga reglerat och klubbyten sker alltid i samförstånd mellan berörda klubbar. Svenska spelare har alltid, efter inrådan av sin agent, en klausul i sitt kontrakt, som direkt möjliggör klubbyte – om sedelbunten är större i någon annan klubb.

Sportchefer står maktlösa, och tvingas själva in i köpkarusellen, ivrigt påhejade av branschens agenter.

Det fanns en tid då spelare kunde stängas ett år, då tvister uppstod vid klubbyte. Den så kallade ”ettårsregeln”  var föga populär, och gav alltid stora tidningsrubriker.  En regel som var gammalmodig redan då den  tillämpades och är i dag närmast museal. 

 Det senaste uppmärksammade, och sista, ettårsfallet var HV-spelaren  Peter Madachs övergång till AIK säsongen 1981-1982. Madach, då 18 år och juniorvärldsmästare fick vila från klubblagsspel ett år. HV 71 begärde 400 000 för kontraktsbrott, AIK:s motbud var 200 000 kronor.

HV nobbade och erbjöd Madach att spela kvar i Jönköping. Denne svarade i en DN-intervju.

-Jag är less på den klubben, på stan, ja allt i Jönköping. Jag ”tar det här året.

Madach, som var ”listad” av NHL-klubben Calgary, fick se sin proffsdröm gå i kras och kom aldrig tillbaka i toppsammanhang efter den ofrivilliga vilan. Peter, i dag 57 år, avslutade sin karriär norska Storhamar, 1995-1996  efter nio säsonger med norrmännen.

Rörlighet enligt EU-direktiv

Nu spelas den moderna ishockeyn enligt EU-direktivet om den fria rörligheten.

 Klubbkänslan är sedan länge ur spel – visst var det härliga bilder i TV-profilen Jens Linds ”Stopptid” när Timrå, med backlegenden Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i spetsen sjöng in en kampsång för sitt lag framför TV:s kamera i början  av  1970-talet.

Oron i världen har inte påverkat ishockeyn mer än att ligor har avbrutits utan mästarlag eller har pausats.

 Det ekonomiska spelet fortsätter, Modo:s framgångslag har slagits i spillror, till och med tränaren Björn Hellqvist, med nyskrivet treårs kontrakt, säger att Leksand är ”kittlande”.

I raden av övergångar som redan ägt rum väntar vi nu bara på var Timrås Jonathan Dahlén fortsätter sin svenska karriär, om inte NHL-laget San José vill ha tillbaka honom redan i höst.

Klappjakt pågår, främst i racet sägs Färjestad, Luleå och Örebro ligga. Vilket lag har den fetaste plånboken,  Färjestad med sitt evenbolag som ekonomisk bas  eller Luleå som stöttas av spelutvecklaren Jakob Porsér med tillgångar på fyra miljarder kronor. Eller har hårdsatsande Örebro en hemlig plan.

Spelarkarusellen snurrar vidare, trots att covid-19 skakat om världen som får ekonomiska experter att dra jämförelser med 1930-talets stora depression.

Kjell Nilsson

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.