Viktorias nya engagemang

 

Konståkningsstjärnan Viktoria Helgesson engagerar sig för att få in fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning i ishallarna.

Projektet heter Jämlik Ishall och drivs av Svenska Konståkningsförbundet sedan hösten 2013.

”Viktigt känna samma glädje”

Med hjälp av cirka 5,5 miljoner kronor över tre år från Allmänna Arvsfonden arbetar förbundet tillsammans med konståkningsklubbarna och kommunerna för att få in främst barn och ungdomar med funktionsnedsättning i landets ishallar.

Viktoria Helgesson, som i våras beslutade sig för att lägga tävlingskarriären på hyllan, har engagerat sig som ambassadör för projektet.

- Det är viktigt att alla får vara med och känna den glädje jag har fått känna på isen. Jag är stolt över att få vara med i det här projektet, säger Viktoria Helgesson som bland annat varit i Borås och tränat och inspirerat ett 60-tal elever från Grundsärskolan – elever som från början åkte med hjälp av en sele kopplad till en skena i taket, men i dag åker de flesta på egen hand.

Satsar på tränarkarriär

- Det är mycket inspirerande. Jag har fått frågor från eleverna om allt från hur ofta jag tränar till vilken favoriträtt jag har. Fler elitåkare borde engagera sig. Det ger så mycket tillbaka, säger Viktoria Helgesson om sitt besök i Borås.

Totalt har Jämlik Ishall hittills lyckats engagera över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning i träning – förutom i Borås även i bland annat Nacka, Halmstad, Lerum utanför Göteborg, Trollhättan-Vänersborg, Kalmar och Uppsala. 

När Viktoria Helgesson inte engagerar sig i projektet fungerar hon som tränare för såväl ungdomar som elitåkare i Skövde och hemma i Tibro, då tillsammans med mamma Christina, Regina Jensen och Reginas syster Sofia Wigren – varav de två första var tränare för Viktoria under hennes aktiva karriär som innehöll bland annat åtta SM-guld, fem NM-guld och tre femteplatser på EM – den tredje och sista i Ericsson Globe, Stockholm, i våras.

- Det var rätt beslut att sluta tävla. Det kändes naturligt. Nu satsar jag på en tränarkarriär.

 

För att se filmen om Jämlik Ishall, klicka här.