Från bruten halskota till EM-guld

Det finns många hjältar, men bara en Elin Härkönen, ettrig och ihärdig sedan födseln. Med en vilja som få andra.

Som 18-åring hade var hon ev  bästa i Sveriger i voltige, där ryttaren egentligen gör det omöjliga – utför volter på en häst i rörelse!  På en träning blev hennes häst skrämd och skenade. Elin föll med kraft ner på marken. Hon bröt en halskota och när hon vaknade sa läkaren: 

”Du är stelopererad och kan glömma ett aktivt liv”. Men, I dag är Elin en framgångsrik atlet dubbel guldmedaljör vid EM i i  Obstacle Course Racing – och egen företagare.

Voltige kräver mycket av både ryttare och häst. under träning skadade sig Elin Härkönen svårt-En halskota bröts, men tack vare mycket vilja återhämtade hon sig.

Få, om ens någon, är så idealisk när det gäller att visa vad envishet och målmedvetenhet betyder då en sjukdom eller olycka förändrar livet och personen tvingas till lång rehabilitering.  När det också känns hopplöst och få tror att personen kan bli bra igen, ja, inte ens bättre.

Då är det bara att peka på Elin och berätta om hennes mirakulösa förvandling.

- Från första stund började jag tänka hjärna till muskel. 

Känslan av att inte kunna röra sig var hemsk. Men jag fokuserade på varje litet framsteg. Varje gång jag fick tillfälle försökte jag, gång på gång, jag gav mig inte. 

Ideliga nya försök

Så där höll hon på. Envetet och bestämt. Det är rehab i den absolut främsta bemärkelsen.

– Sen sa de att det var ett mirakel att jag brutit just den halskotan är den enda man kan bryta och fortfarande kunna gå förhållandevis bra. Men de sa också att det var tack vare att jag var så vältränad. Musklerna räddade mig.

- För mig är det inte längre tid och antal träningspass i veckan som är det viktigaste... utan känslan i kroppen. Jag älskar träning och jag ser det som vardagslyx.

- Att kunna röra på min kropp och fortfarande utvecklas är en gåva.

– När jag låg där så såg jag mig själv gå igen. Jag tjatade på läkaren att få prova att ställa mig upp. ”Nej, nej Elin det går inte”. Säg inte att det inte går till mig, jag vill prova! Ingen ska tala om för mig vad jag kan eller inte kan göra, svarade jag. 

En dag visade Elin vad hon förmådde.

Så pass att hon senare inledde en ny karriär, som gymnast – inte på någon allmän nivå, utan som atlet som tävlar i extrema hinderbanor, i  Obstacle Course Racing.

Tog EM-guld direkt

.Hennes vilja vägledde henne och i dag kan hon stolt visa upp två EM-guld. Inför den första tävlingen hade hon tränat i enbart tre månader! Men desto mera intensivt och kvalificerat.

på hennes sajt @breakitandyouwillmakeit visar filmer och bilder hur stark och akrobatisk hon är.  

Hon har klarat en mirakulös förvandling –utan rädsla att skada sig igen trots vissa risker.

På det viset har hon inspirerat tiotusentals följare via sin sajt och sina föreläsningar.

”Annars  hade jag aldrig blivit den jag är i dag. Och hade jag inte varit så stark så hade livet blivit svårt att orka med. Men jag orkar. Och det är tack vare styrkan”

”Jag vet vad jag måste göra när livet blir tufft.”

Många följer henne

På sin hyllade blogg ”Break it.make it.se går det att följa hennes äventyr. Allt är inte helt smärtfritt.

Hon anmälde sig nämligen till tävlingen ”Elitstyrkan” i tv4 och då inträffade en incident.

Programmet går ut på att deltagarna prövas i olika tävlingsmoment enligt vad som sker vid en uttagning till elitförband. 

Vid ett prov i vatten inträffade olyckan. Hon attackerades från två håll.

–Vi var väldigt trötta, vi hade inte ätit något den dagen. Sen skulle i väg och köra det här vattenmomentet. Vi var också nerkylda för att vi hade åkt båt och simmat innan övningen 

– Jag hade ont i kroppen och eftersom jag jobbar med träning kände jag lite tvivel. Villkoren var inte bra, ”okej, jag får bara inte skada mig nu när jag är så trött”, tänkte jag. 

Men hon blev tacklad från två håll och det smärtade svårt i nacken.

- Det knakade till och svartnade för ögonen. 

Hon tvingades lämna tävlingen. Idag harhjärnskakningen läkt och nacken är bättre

Tidigare tränade Elin 5-6 timmar varje dag. Nu är hon tillbaka på den nivån. Hon har tränat hårt hela livet, jobbat extra och tränat andra för att hinna med egna pass.

Vill inspirera andra

-Visst, många gånger har jag känt att jag orkar inte mer. Men då tvingade jag mig att jobba vidare för att inspirera andra, det gjorde allt lite lättare.

Elin är stelopererad och lever med ständiga smärtor -som hon får leva med resten av livet.

-Men jag är trotsig, och det hjälper mig.

-När jag också kunde starta ett eget företag vände allt. Jag fick och kunde jobba med min passion.

– Man vet aldrig vad som händer i morgon. Jag har aldrig velat inse att jag är begränsad, eller att jag har en skada, för jag vill leva mitt liv fullt ut. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.