Percy Nilsson ger upp

Ett Malmö Redhawks utan Percy Nilsson. Det låter det, men är dagens sanning. Han har tappat motivationen och lämnar därför posten som ordförande i klubben. Drömmar och 80 miljoner fattigare.
- Det var så fruktansvärt tungt att jag känner att jag inte orkar mer, erkänner han i en intervju.

Han avser elitseriekvalet senast. Redhawks hade alla chanser att ta steget upp efter en utmärkt inledning på matchserien. I avgörandet borta mot Leksand fortsatte medvinden. Skåningarna ledde med 3–0 borta mot Leksand, men klappade igenom och hemmalaget vann med 5-4.

- Nu får det vara nog. Inte en spänn till, sa Percy Nilsson direkt efter slutsignalen.

Saknar lust

Sedan dess har han också varit mera anonym och på måndagen kom bekräftelsen. Han har ingen lust längre. Vare sig för att vara en sponsor eller behålla rollen som ordförande.

- Den rätta motivationen finns inte kvar, säger Percy Nilsson till TV4Nyheterna Öresund.
Sedan drygt 20 år tillbaka har han varit den stora profilen. 1984 valdes han till ordförande. Klubbens dåliga ekonomi sanerades när Percy satsade. 1988-89 köpte Percy spelare för 7 miljoner på två år. Dåvarande Malmö IF tog steget upp i Elitserien 1990 och erövrade SM-guldet säsongen 1991/1992. Men efter det andra SM-guldet 1994 kom svårigheterna och 2004/2005 föll klubben ur högsta serien.

Han skapade ett mästarlag med okonventionella värvarmetoder, men de senaste åren har det mest handlat om besvikelser och utgifter.

Misslyckanden

Percy Nilsson har erkänt att han har bidragit med 80 miljoner kronor till verksamheten, pengar som finns avtalade och någon gång ska återbetalas. Den dagen klubben har den ekonomin.

Intresset har minskat i takt med misslyckade värvningar och uteblivna resultat och de senaste åren har han haft mera glädje från skapandet av Malmö Arena, ett jättebygge som står klart till vintern.

- Det här är rätt tillfälle att låta yngre krafter ta över, säger Percy Nilsson.

Redhawks har målet att bolagisera verksamheten, men han anser att det inte är han som ska leda det arbetet eller nya försök att nå elitserien.

”Tog hårt på mig”

- Vi hade stora förväntningar inför förra säsongen då vi bestämde oss för att genomföra en satsning som skulle ta oss tillbaka till elitserien. Det var en bra säsong med många bra och spännande matcher men tyvärr höll inte nerverna mot slutet. Jag har varit ordförande i 24 år och har sedan det missade kvalet haft problem med att hitta motivationen igen. Det tog hårt på mig, sa Percy Nilsson till ett 50-tal medlemmar på måndagskvällen.
– Om vi ser framåt istället så har vi nu efter elva års tjat på de här mötena äntligen en ny arena att flytta in i nästa säsong och den kommer ge klubben helt andra möjligheter. Jag tror också att en framtida bolagisering av klubben är absolut nödvändigt om vi ska kunna mäta oss i konkurrensen.
– Det kommer ske förändringar inom svensk hockey. Jag tror på en framtid där högsta ligan kanske inte heter elitserien och där motståndet inte bara är från Sverige, anser Percy Nilsson i Sydsvenska Dagbladet.
Hans advoakt, Christian Rasmusson, är den som nu greppar ordförandeklubban:
– Nu blickar vi framåt i vår ambition att bolagisera och att flytta in i den nya arenan. Malmö Redhawks har ett rykte om sig att vara kaxiga och det ska vi fortsätta vara. En skåning är i grunden kaxig. Men vi måste också vara ödmjuka inför vår uppgift som är att ta oss till elitserien. Jag känner mig oerhört hedrad över att få det här förtroendet, sa Christian Rasmusson.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.