Stjärnorna tjänar 2,2 miljarder

De flesta toppidrottare litar hellre på släkt och vänner än på externa rådgivare inför ekonomiska beslut. En ny undersökning visar att Sveriges professionella 1 500 idrottare inom golf, hockey, fotboll, friidrott, alpint och handboll tjänar totalt 2,2 miljarder via lön, prispengar och sponsorer.

Var tredje idrottare anser att dålig ekonomi hindrar bättre resultat. Det här är fakta som har framkommit i en undersökning som är gjord på uppdrag av Swedbank och som presenterades på ett seminarium i Borgholm idag.
- Nyckeln till framgång är att ha fokus på rätt saker och få alla delar i tillvaron att harmoniera, att på bästa sätt kombinera sitt privata liv med sitt professionella vilket kan vara tufft, säger Per Elofsson som efter skidkarriären jobbar inom Swedbank.

Kalla behövde hjälp

Undersökningen visar att Sveriges professionella 1 500 idrottare inom golf, hockey, fotboll, friidrott, alpint och handboll har intäkter på totalt 2,2 miljarder från lön, prispengar och sponsorer. Det finns flera sporter som har stjärnor som genererar stora pengar och det finns även ett antal nya sporter där inkomsterna växer.

Charlotte Kalla är en av Per Elofsson och Swedbanks första klienter i bankens satsning riktad mot svenska idrottare.

- Jag märker redan efter förra årets framgång i Tour de Ski att jag har större behov av professionell hjälp, säger Charlotte Kalla.

- Med Swedbanks erbjudande kan jag fokusera på min skidåkning och känna trygghet i att ha rådgivare med verkligen hög kompetens som hjälper mig.

”Undviker utomstående”

Per Elofsson vet av egen erfarenhet vad hon menar:
- Man blandar ogärna in utomstående som inte förstår hur det är att vara toppidrottare. Därför känns det spännande att vara med och utveckla finansiella helhetslösningar som skräddarsys efter elitidrottarnas specifika behov.
Åren efter att Per Elofsson slutade med skidåkningen på toppnivå har han funderat hur han på bästa sätt kan driva igenom sina idéer. Sedan ett halvår tillbaka arbetar han på Swedbank med ansvaret att utveckla finansiella koncept inom Private Banking med inriktning på idrottsvärlden.
- Det finns olika perioder i livet som idrottare - innan man slår igenom, under toppkarriären och efter karriären.

Vill ge tidigt stöd

Nu är tanken att erbjuda hjälp med allt från finansiell planering till stöd med att hitta ett nytt, stimulerande arbete efter att idrottskarriären tagit slut. Till hjälp finns en mängd specialiserade externa samarbetspartners inom till exempel juridik, karriärplanering och varumärkesbyggande.

Enligt Per Elofsson har gensvaret varit mycket positivt kring det nya konceptet.
– Både bland idrottsmän, klubbar och förbund är det många som har uttryckt att detta är en tjänst som verkligen behövs, säger han.
På sikt hoppas han att kundgruppen kan utvidgas.
– Private Banking riktar sig ju till en kundgrupp som har en viss disponibel förmögenhet att placera. Jag hoppas att vi även kan rikta oss till dem som ännu är i början av karriären, för att kunna erbjuda dem stöd hela vägen.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.