Hockeyns misslyckade TV-avtal

Elitserien tappar publik och miljonintäkter går förlorade. Inte ens Färjestad lockar åskådarna hemma i Värmland längre. I klubben som är bortskämda med köer till biljettkassorna tvingas man medge att miljonavtalen med TV-kanaler var oemotståndliga men bedrägliga.

Håkan Loob, Färjestads klubbdirektör, är medveten om att det är klubbarna som har ställt till det för sig själva.

Ingen kunde säga nej till TV

TV-avtalet som skrevs för tre år sedan gav klubbarna stora inkomster. Då var det ingen som sa nej, det fanns bara inte, utan här blev miljonerna så förföriska.

- Ingen trodde nog att vi skulle få ta pengar från publikintäkterna. Vi var naiva och trodde att vi skulle tjäna i bägge ändar, säger Loob till tidningen NWT.

Hockeyligan sitter fast i avtalet i ytterligare två år.

Frågan är om publiktappet inte kommer att fortsätta.

En vana att sitta hemma

- Idag går det att köpa ett tv-paket med alla 330 matcherna i elitserien. När man kan se alla matcherna i tv väljer landsbygdsfolket utanför orter som Karlstad, Luleå och Skellefteå att stanna hemma hellre än att åka åtta mil, säger Håkan Loob.

Han och många andra är överens om att det inte är något fel på själva hockeyintresset.

Det är bara det att många entusiaster föredrar att titta på hockey hemma i vardagsrummet eller på krogen. Håkan Loob ser en fara i ett människor blir vana vid att konsumera på det viset.

- Idag betalar inte folk dubbelt för att se hockey. Har de köpt tv-paketet så går de inte och köper matchbiljetter också. En allvarlig utveckling är också att folk kan gå in på olika nätsajter och streama matcher utan att betala för det, menar Loob i NWT.

Kan åskådarna lockas tillbaka?

Frågan är hur hockeyn ska återerövra åskådarna om ett par år när avtalet går ut. Och hur ska klubbarna resonera till nya miljonbud från TV-bolagen?

Färjestad har haft greppet om sin publik i många år.  Som allra bäst var det i början av 2000-talet med ett snitt på 7 956 åskådare.

I dag gäller 6348 åskådare i snitt mot 6784 förra säsongen. Årets siffror är de sämsta sedan klubben började spela i Löfbergs Lila.

I klartext - 2000 tomma stolar i snitt per match och miljonbortfall. Liknande förluster finns hos de flesta klubbarna.

"Allt borde inte få visas"

Håkan Loob är ärlig:

- Jag ska egentligen inte gnälla. Jag var själv med och skrev på kontraktet, men med facit i hand släppte vi iväg avtalet med tv för långt. Alla matcher borde inte få visas direkt. Det finns nog mycket hockey att se på ändå.

Tidigare var det en busskolonn med supporters som kom till varje hemmamatch i Karlstad. I dag har många bussarrangörer upphört med resorna. Det finns inte ett tillräckligt intresse.

Fundersam (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 08:10

1. Surt, sa räven...

TV har under många år jobbat för att ge publiken en bättre, mer tillgänglig produkt som bevisligen uppskattas av kunden. Vad har Färjestad och övriga klubbar gjort under samma publik för att förbättra för arenabesökarna? Inte ens i närheten av samma ansträngning... dags att se om sitt eget hus, bokstavligt talat. Hockeyn är det inget fel på.

Fundersam (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 08:12

2. Korrigering

"under samma tid" ska det naturligtvis stå.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 11:17

3. Att inte Loob förstår att

Att inte Loob förstår att Färjestad inte är lika "heta" dom ligger inte 1:a och intresset sjunker med framgången Karlstad publiken är vana vid att FBK ska ligga i topp vilket dom inte gör längre...

Kristof (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 12:44

4. Problemet heter inte TV,

Problemet heter inte TV, problemet är att elitserien har för få lag och ointrädesbarriärerna för nyetableringar är för höga. Vi ser en underproduktion där de etablerade klubbarna dessutom, i brist på konkurrens, varit för bekväma. Men visst, det är enkelt och bekvämt att skylla på TV.

beatles (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 14:48

5. Elithockey såg inte möjligheterna

2005 tackade Elithockey nej till ett erbjudande om att tillsammans med ett antal investorer äga sin egen TV-kanal. Garanterad miljardintäkt och delägarskap. Istället sålde man iväg sina rättigheter till Sportfive. Man såg till den kortsiktiga affären istället för den långsiktiga & strategiska.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 07:43

6. Loob är aldrig ödmjuk

Det kanske är dags för elitklubbarna att bli lite ödmjuka. Har själv säsongsbijett i Kinnarps arena. Vad har Hv71 gjort för att förbättra för oss som betalar dyra biljetter...ingeting.Arena upplevelsen med Hv71 är Häftig nog. Men det räcker nog inte för allmänheten. En sitt plats biljett ligger väl på 300 spänn. Ska en barnfamilj gå och titta o handla lite i shopen osv.Det har blivit för dyrt.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 19:10

7. Kanske för att Loob lobbar

Kanske för att Loob lobbar för en själlös Europaliga. Det om något gör att folk tappar intresse för Elitserien. Lägg ned Europalige-planerna. Behåll Elitserien!

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.