Linköpings angenäma mångmiljonaffärer

Egentligen är situationen mycket angenäm. Stjärnorna vill spela i Linköpings HC. Bara det att de kostar åtskilliga miljoner. Och någon ska betala…

Det är en återkommande fråga på LHC:s styrelsemöten – klubben måste vara förutseende och klubben måste ordna finansieringen.

LHC söker finansering

- Ingen har kommit på svaret, än så länge. Men det finns idéer, menar Mike Helber, klubbdirektören, som trots uteblivna lösningar gillar förutsättningarna.

- Frågan diskuteras just nu i föreningen. Ska vi ha det lag vi vill ha kostar det mer. Vi kan inte vänta med att agera, utan måste agera nu. Vi har de förutsättningar vi har och ska göra något väldigt bra av det, säger Helber till Corren.

Det handlar om två tjeckiska storspelare och två svenska stjärnor, tillika hemvändare. En slags utbytesaffär som inleddes 2008.

Tänk om alla fyra kunde...

Önskedrömmen vore att få tillgång till alla fyra, men de pengarna finns inte i Östergötland.

Så lösningen är att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka spelar på artistkontrakt ett år till, enligt gällande avtal, och sedan avtackas.

Nästa höst skrinnar Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ut i Cloetta Center, då har de gjort sitt efter utlåningsåren i ryska KHL.

Billiga kontrakt

Två ut, två in – men riktigt så enkelt är det inte eftersom de svenska spelarna är betydligt dyrare. Tjeckerna har artistkontrakt medan avtalen för Weinhandl och Mårtensson redan är klara och enligt Corren får de löner på cirka 270 000 kronor i månaden.

Förhållandevis billiga kontrakt, men beloppen styrs av tidigare uppgörelser.

- Vi har fantastiska avtal för två världsspelare, medger Helber.

Tappar 6 miljoner i hyra

Även om Hlavac och Hlavac tjänar mer än svenskarna, tack vare artistkontrakten, blir utgifterna för Weinhandl och Mårtensson dyrare för klubben. Skatter och arbetsgivareavgifter tillkommer samtidigt som LHC tappar 6 miljoner i uteblivna hyresintäkter från St Petersburg.

Utgifterna väntas öka med 10 miljoner kronor och samtidigt ska landslagsbacken Magnus Johansson lön regleras.

Till saken hör att löneutgifterna har minskats med 12 miljoner under två år. Men nu har LHC inget annat val än att acceptera höjda lönekostnader.

"Det måsta lösa sig"

Mike Helber fastslår:

- Vi vill bli bäst, vi vill ta guld. Om vi inte vågar säga det och stå för det, hur ska vi då nå dit?

- Vi ska göra allt för att bli bäst i Sverige och hävda oss i Europa, säger Mike Helber.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.