Linköpings angenäma mångmiljonaffärer

Egentligen är situationen mycket angenäm. Stjärnorna vill spela i Linköpings HC. Bara det att de kostar åtskilliga miljoner. Och någon ska betala…

Det är en återkommande fråga på LHC:s styrelsemöten – klubben måste vara förutseende och klubben måste ordna finansieringen.

LHC söker finansering

- Ingen har kommit på svaret, än så länge. Men det finns idéer, menar Mike Helber, klubbdirektören, som trots uteblivna lösningar gillar förutsättningarna.

- Frågan diskuteras just nu i föreningen. Ska vi ha det lag vi vill ha kostar det mer. Vi kan inte vänta med att agera, utan måste agera nu. Vi har de förutsättningar vi har och ska göra något väldigt bra av det, säger Helber till Corren.

Det handlar om två tjeckiska storspelare och två svenska stjärnor, tillika hemvändare. En slags utbytesaffär som inleddes 2008.

Tänk om alla fyra kunde...

Önskedrömmen vore att få tillgång till alla fyra, men de pengarna finns inte i Östergötland.

Så lösningen är att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka spelar på artistkontrakt ett år till, enligt gällande avtal, och sedan avtackas.

Nästa höst skrinnar Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ut i Cloetta Center, då har de gjort sitt efter utlåningsåren i ryska KHL.

Billiga kontrakt

Två ut, två in – men riktigt så enkelt är det inte eftersom de svenska spelarna är betydligt dyrare. Tjeckerna har artistkontrakt medan avtalen för Weinhandl och Mårtensson redan är klara och enligt Corren får de löner på cirka 270 000 kronor i månaden.

Förhållandevis billiga kontrakt, men beloppen styrs av tidigare uppgörelser.

- Vi har fantastiska avtal för två världsspelare, medger Helber.

Tappar 6 miljoner i hyra

Även om Hlavac och Hlavac tjänar mer än svenskarna, tack vare artistkontrakten, blir utgifterna för Weinhandl och Mårtensson dyrare för klubben. Skatter och arbetsgivareavgifter tillkommer samtidigt som LHC tappar 6 miljoner i uteblivna hyresintäkter från St Petersburg.

Utgifterna väntas öka med 10 miljoner kronor och samtidigt ska landslagsbacken Magnus Johansson lön regleras.

Till saken hör att löneutgifterna har minskats med 12 miljoner under två år. Men nu har LHC inget annat val än att acceptera höjda lönekostnader.

"Det måsta lösa sig"

Mike Helber fastslår:

- Vi vill bli bäst, vi vill ta guld. Om vi inte vågar säga det och stå för det, hur ska vi då nå dit?

- Vi ska göra allt för att bli bäst i Sverige och hävda oss i Europa, säger Mike Helber.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.