Mästarklubbens totala förfall

För tre år sedan vann Lejonen från Gislaved SM-guld i speedway. Nu ramlar klubben ur elitserien med växande miljonskulder. Förfallet i mästarklubben är ett av de största inom svensk idrott.

Men så hade också världsmästaren Nicki Pedersen närmare 100 000 kronor i lön – per match.

Tre gyllene år

Lejonen kom upp som nykomling i elitserien och tog SM-guld direkt. Pedersen var stjärnan och tog betalt därefter.

Men intäkterna var också stora. Publiksnittet steg från 1 100 till 3 500 personer, företaget Axelent var huvudsponsorn som pumpade in miljoner och bidrog till att sponsorsumman steg från 1,5 till nära 6 miljoner. Det innebar att omsättningen på kort tid ökade från 2 till 10 miljoner.

Medvinden, framgångarna och succén var gränslös.

Allt större sprickor

Det var då det.

Utgifterna bestod, intäkterna minskade trots att SM-guldet 2008 avlöstes med ett nytt guld 2009 och sedan silver 2010.

Snart framkom sprickorna och i takt med att ekonomiska problem greppade klubben och ledarna allt hårdare uppstod rena kaoset med osämja och bråk.

Sportchefen gjorde sig klubben av med, vd:n fick sparken och lagledaren hoppade av.

Kommunmiljoner hjälpte inte

”Nu har vi gjort en riktig storstädning i klubben, vd, sportchef och delar av marknadsgruppen är borta. Vi släpar inte med betalningen till förarna och vi ligger bra till mot budget”, kommunicerade klubben.

Men sanningen var en annan och den nya styrelsegruppen som försökte rädda verksamhetebn ställdes ideligen inför nya negativa överraskningar. Det krävdes uppemot 3 miljoner kronor för att Lejonen skulle klara pressen.

Det hjälpte inte heller att Gislaved kommun kom till undsättning. Kommunen köpte, som det hette, tillgångar på Axelent Arena för totalt 2.4 miljoner kronor. Som en del av uppgörelsen fick Lejonen tillägget Gislaved i sitt namn.

Förare utan lön

Redan före årets första match avslöjades att klubben hade skulder till flera förare om totalt 1,1 miljoner kronor.

Samtidigt märkte styrelsen hur sponsorförsäljningen gick avsevärt sämre.

Utan pengar blir det heller inte något lag av hög kvalité. Därför har Lejonen sladdat, i dubbel bemärkelse.

Krävde intyg

Elitlicensnämnden krävde intyg från de aktuella förarna eller från en auktoriserad revisor om skulderna i höst, men klubben har inte kunnat visa att skulderna är betalda. Därför beviljades Lejonen ingen elitlicens för 2012.

Nu är Smålandsklubben långt ifrån ensam om att ha det besvärligt. Som en följd av problem stryper Svemo handlingsfriheten för klubbarna.

Ett lönegolv och lönetak är på väg att införas – samtidigt med målsättningen att klubbarna själva ska styra ett nytt fristående bolag typ (Hockeyligan) och fotboll (Svensk Elitfotboll).

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.