Idrotten får efterlängtad artistskatt

En ny artistskatten underlättar för svenska klubbar att värva utländska idrottsstjärnor. Nu har riksdagen beslutat att lätta på reglerna. Det innebär att från årsskiftet finns det skattemässiga fördelar av att värva en utländsk spelare eller tränare.

Expertskatt är den offciella benämningen som har blivit till artistskatt i många ögon och betyder att utländska stjärnor kan erbjudas förmånligare villkor inför en övergång.

Helt nya konkurrensvillkor

Tidigare har inte expertskatt gällt idrottare eller tränare, men nu blir det alltså ändring. Från 1 januari 2012 blir det helt andra möjigheter att i första hand konkurrera med grannländerna om utländska stjärnor

En allsvensk klubb kan värva spelare som inte behöver betala skatt på en fjärdedel av sin lön samtidigt som klubben inte heller behöver stå för arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen.

Se exemplet med en spelare som har en månadslön om 100 000 kronor. Skatt betalas på 75 000 kronor och klubben betalar arbetsgivaravgift på 31,42 procent på just de 75 000 kronorna.

Äntligen klart, efter tio år

Dessutom kan klubben stå för två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

- En person kan tjäna 88 000 kronor i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte, till TV4:s Fotbollskanalen.

Artistskatten ska gälla i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan bli aktuella för de nya reglerna. Regeln kan även kombineras med att klubben betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2011-11-24 12:06

1. Hur blir det med

Hur blir det med konkurrenslagstiftningen? Utländska spelare får fördelar gentemot svenska spelare på ett sätt som åsidosätter lika konkurrensvillkor. Enligt media finns motsvarande skattelagstiftning i andra länder. Innebär då detta att utländska spelare kommer till Sverige i högre utsträckning och att svenska spelare flyttar till andra länder? Kommer detta i så fall att i första hand gynna kommersiella idrotts-AB eller de ideellt arbetande klubbarna? Om det blir så kan det vara bra för idrottsrörelsen?

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.