Varför blir inte fler fotbollslag bättre?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I fotbollens värld har vi bevittnat en otrolig utveckling över åren. Spelarnas fysik blir allt bättre. Allt går fortare. Tekniken och bollbehandlingen lämnar – på internationell nivå – inte mycket att önska. Men jämfört med andra genrer, som musik, teknik eller vetenskap, kan man fråga sig varför själva hjärtat i fotbollen inte har utvecklats lika dynamiskt; själva spelet.

När den legendariske spelaren och tränaren Johan Cruyff betonade att "You play football with your head, and your legs are there to help you", satte han fingret på något känsligt. Fotboll handlar inte primärt om fysiska färdigheter; det är en mental och taktisk utmaning. Vad spelar det för roll om tekniken är bländande, när spelarna har olika bilder om spelet?

Medan musik har utvecklats från enkla melodier till komplexa symfonier, och tekniken har gått från enkla maskiner till avancerade AI-system, verkar fotbollen ofta fastna i gamla hjulspår. Visst springer man fortare och skjuter hårdare; men alla dessa offside-löpningar och missförstånd; är det egentligen nödvändigt?

”Gemensam spelidé”

Jurgen Klopp, vid sin första presskonferens som tränare i Liverpool FC 2015, betonade direkt behovet av en "common idea of play”, en gemensam spelidé. Man får nog säga att han lyckats ganska bra i världens tuffaste liga, även om bottennapp fortfarande kan ske, när det ”går troll” i spelet och bollen inte ”vill in”, fina eufemismer för oförmåga.

Men frågan kvarstår: Varför har inte detta blivit normen snarare än undantaget? Fotboll är kanske en sport där tradition och kultur spelar en stor roll. Många lag och tränare håller fast vid gamla metoder och idéer, trots att tiden och sportens dynamik har förändrats, trots att verktyg och innovationer skulle hjälpa till att lösa grundläggande problem.

Det är också en sport där individuella prestationer ofta lyfts fram framför kollektivt spel. TV-bildernas inzoomningar av bländande teknik visas oftare än överlagrade vyer över laget där tittare simultant ser spelidéerna förstärkta och tydliga.

Visa det som är relevant

För att fotbollen ska fortsätta utvecklas behöver vi se bortom de individuella stjärnorna och fokusera på lagets kollektiva potential. Det handlar inte bara om att ha en gemensam spelidé, utan om att verkligen förstå och anamma den. Och här blir problemen uppenbara. Tränare pratar, skriker, kommenterar och förklarar med ord – och kommer du ihåg en enda mening du hörde igår? Tror du spelarna gör det?

Ord har aldrig kunnat – kan inte – och kommer aldrig kunna bära komplex information på överskådliga sätt. Här behövs bättre visualiseringar som kartor, ritningar och musiknoter, som gör det möjligt för musiker att kunna spela musik de aldrig hört och utveckla musiken med människor de inte kan prata med.

Misslyckas naiva och dåliga symboler att bära komplex information, är det där vi måste börja lösa problemen.

Lika självklart som att varje musiker har sin stämma, behöver naturligtvis spelarna på olika positioner ha sina ”noter”. Dessutom behöver vyerna och sätten för spelformationer, spelidéer, spelprinciper och spelklustrar utformas på sätt som är naturliga för hjärnan och vårt minne; för vad spelar det för roll att visa saker som är svårt att komma ihåg?

Visa det som inte syns

Visst är video användbart, men så länge mycket som är relevant på planen inte syns i bild, så kommer endast rörliga bilder inte att kunna fånga spelidén eller taktik i sin komplexicitet. Här behövs bättre visualisering över den relevanta information om spelet som inte kamerorna lyckas fästa.

Då kan dessutom fler snabbare lära sig de spelideerna, något som kommer att gynna de många ungdomar som satsar på att verkligen förstå avancerat spel för att förverkliga sina fotbollsdrömmar.

 När spelet nu går att fånga, när det går att snabbare ge samma bild till spelarna, både för att kunna utföra men framför allt utveckla spelet, öppnas dörrarna för fotbollen att ta det språng som kommer att göra fotbollen verkligen blir det gröna fältets intelligenta schack, istället för dagens gröna fia med knuff, där en handgest för spelval som genialisk och tre års inspelningstid för en ny spelidé ses som effektivt.

 Vad roligt det vore om Svenska Fotbollförbundet, när de nu får in både skickliga spelare och tränare med god analytisk förmåga för att få ordning på vår landslagselva, kunde vara snabba på denna boll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.