Dyr skillnad mellan ideellt och bolag

AIK kommer att få en faktura på 1 030 240 kronor för polisbevakningen vid torsdagens Europa League-match mot Napoli. Samtidigt framkommer att Svenska Fotbollförbundet slipper polisnotan från landskampen mot England. Se där skillnaden mellan idrottsbolag och ideella föreningar.
Karl-Erik Nilsson medger att förbundet undkommer poliskostnaderna. AIK som idrottsbolag åker däremot på en utgift på över 1 miljon kronor. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

- Vi likställs med en ideell förening, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Skillnaden på bolag och ideellt

Polisinsatsen är likvärdig vid de två matcherna, landskampen mot England i förra veckan och nu cupmatchen AIK-Napoli.

Men fakturorna är väsenligt annorlunda.

- Fotbollförbundet är inget aktiebolag utan fotbollförbundet är att jämställa med en ideell förening, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Vi representerar ju de 3 000 föreningarna och förbunden i Sverige och vi får inga kostnader när vi arrangerar. Vi har i lagens mening inget vinstintresse, utan de pengar vi får återinvesterar vi ju i verksamheten, det är ju så som lagstiftarna skiljer ideella föreningar med idrottsaktiebolag

Insåg han konsvekvenserna?

Stockholms länspolismästaren Mats Löfving tog i höstas bort den 75-procentiga rabatt som funnits på polisinsatser för Stockholmsklubbarna. Nu blir konsekvenserna mycket tydliga.

Samtidigt som förbundet undkommer så drabbas föreningarna hårt.

Att förbundet äger eller deläger bolag som är vinstdrivande har ingen betydelse. Förbundet är dessutom delägare i bolaget som äger Friends Arena.

- Om vi tar arenabolaget som vi tredjedelsäger - SvFF är då hyresgäst hos det bolaget, precis som vi är om vi spelar i Göteborg på Gamla Ullevi eller i Malmö på Swedbank Stadion. Vi skiljer oss inte från de klubbar i allsvenskan som precis som vi gör, alltså hyr in sig hos arenabolag de själva deläger eller som anlitar andra leverantörer som är vinstdrivande för matservering, säkerhet eller transport.

Sympati med aktiebolagsklubbarna

Inte heller påverkas kostnaderna för polisbevakningen av  att Kentaro är ett vinstdrivande bolag som hade en del i arrangemanget.

- Nja, de är med och arrangerar på ett sätt, men de förbereder och har en mer mäklande funktion som hjälper oss med kontakter och har avtal med en del av de nationer vi möter, till exempel som matchen mot Argentina som kommer.

Karl-Erik Nilsson ska jobba för förbundets och klubbarnas bästa. Här uppstår en något speciell situation.

- Vi vill vara väldigt tydliga med att vi stöder Björn Eriksson (regeringens samordnare i frågan) förslag där han uppmanar riksdag och regering att jämställa idrottsaktiebolagen med de ideella föreningarna eftersom aktiebolagen är majoritetsägda av den ideella föreningen. Jag har även diskuterat detta med länspolismästaren i Stockholm och vi har den fullaste sympati med aktiebolagsklubbarna som får de här bevakningsnotorna.

AIK vägrar betala

AIK Fotboll AB:s ordförande Johan Strömberg uppger att klubben har ett krav, utöver den stora polisstyrkan, att ha 35 ordningsvakter, 100 funktionärer och 15 brandvakter på arenan.

Klubben har dssutom gjort bedömningen att årets polisbevakning lär uppgå till cirka 6 miljoner kronor kommer och 9 miljoner nästa år. Strömberg säger att klubben kommer att vägra att betala för polisbevakningen utan i stället överklaga debiteringen och peka på brister i hela hanteringen.

Det pågår en utredning om polisnotorna och socialdemokraterna har uppmanat idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth att ändra lagen som ger polisen rätt att full betalt av idrottsaktiebolagen.

Skattebetalare (inte verifierad)

ons, 2012-11-21 11:01

1. Helt galet! Varför ska de

Helt galet! Varför ska de dubbelbeskattas för? AB:t betalar ju redan skatt som skall täcka bl.a. samhällets tjänster. Även publiken har redan betalt skatt för att den här samhällstjänsten skall fungera. Dessutom genererar ett sådant här arrangemang bra mycket mer intäkter för t.ex. näringsliv och Solna kommun än vad merkostnaden för polisen är. Så det är ju inte direkt som så att samhället går med förlust på det hela. Fast det värsta är att ingenting görs i frågan. Björn Eriksson (som om någon har insyn i frågan från båda sidor) deklarerar ju tydligt att hela det här upplägget är HELT FEL! Ändå står politikerna bara som mähän och stirrar!!? Horribelt! Gör något!!

Göran Lantz (inte verifierad)

ons, 2012-11-21 16:20

2. Klubbarna har ju bildat bolag

Klubbarna har ju bildat bolag för att vinna ekonomiska fördelar. I olika aspekter är det bättre skattemässigt och på andra sätt att vara bolag istället för en ideell förening. Att kunna dra av momsen t ex. Men när det sedan dyker upp saker dom gör det dyrare att vara bolag än att vara ideell förening, ja då vill de plötsligt betrakta sig som ideella igen. Ni har valt väg, då får ni ta BÅDE för- och nackdelar med detta.

Tommi (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 11:12

3. ...men ändå blir det fel

Problemet är att klubbarna vid bildande av IdrottsAB inte visste att de skulle tvingas betala för detta. Det är inte förrän senare som vissa påpekat att bolag som drivs i vinstintresse ska stå för bevakningskostnaderna. Det var inte direkt något som slogs fast -99 när beslutet om att tillåta IdrottsAB togs. Så länge det handlar om aktiebolag där föreningen har röstmajoritet borde samma regler gälla. När sen 51-procentsregeln hävs kan vi börja snacka igen.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.