Damfotbollsklubben startar eget BNI

Samma visa igen. Damlandslaget gör en bra turnering, men det återspeglas inte i allsvenskan. Publiksnittet har sjunkit i stället. Men i Kopparbergs/Göteborg FC ger man inte upp, flera storföretag har nappat på idén med Nätverket.
Peter Schramm rekryterades till Kopparberg/Göteborg för att få fart på affärerna. Och första stora satsningen har mötta av stort intresse från företagen.


Idén är hämtad från BNI som beskrivs som världens och Sveriges största affärsnätverk för personliga rekommendationer. Här träffas medlemmar från ett stort antal branscher återkommande för att hjälpa varandra fram till fler affärer.

Pete Schramm ficka ansvaret

- Vi inom idrotten skulle väl lika gärna kunna bli motorn, tänkte Peter Schramm som i februari lämnade Infront Sports Media och fick anställning som affärsutvecklingschef i Kopparberg/Göteborgs FC.

Det är han som står bakom initiativet där klubben ska locka företag med mer än 50 miljoner i omsättning.

- Vi har satt ribban högt, men bara fått uppskattande ord från företagen.

Klartecken från 20 företag

SKF och Coop är klubbens ledande sponsorer förutom bryggeriet Kopparberg som har köpt titeln på ett rullande kontrakt som gäller sedan 2004. De ingår med automatik i den nya satsningen. Nu har Schramm fått t ex Länsförsäkringar, Lernia, Sodexo, Liseberg, Ticnet och Hitta.se att nappa på idén.

- I dag har vi klartecken från 20 företag. Bland dem finns fem nuvarande sponsorer som satsar från 50 000 till 500 000 kronor varje säsong. Men vi har alltså klart med 15 andra etablerade företag som vill komma.

Den 26 september är det upptakt och alla träffar ska hållas på Ullevi som också är en partner i projektet.

Hellre matcher på torsdagar

Tanken är att skapa ett nätverk där företagen uppnår affärer tack vare medverkan. Fotbollsklubben är koordinatorn, men själva fotbollen är inte helt avgörande.

- Nej, faktiskt, inte, därtill spelar vi för sällan på vardagskvällar. Helgmatcher är inget före företagsträffar. Bäst vore att spela torsdagar, då är folk vana vid att gå ut och fotbollen bli en bra samlingspunkt, menar Schramm.

Vid närverksträffarna ska företagen skifta som ansvariga för programmet. Där får de möjlighet till en egen presentation utöver utformning av kvällens program och dessutom är det tänkt att speeddating ska vara en återkommande punkt.

Omsätter 9 miljoner

Det finns två kriterier förutom själva nivån på omsättningen. Varumärket ska vara etablerat och starkt, plus att företaget ska ha en god renommé.

- 20 företag ska blir det dubbla under 2014, det är vårt mål.

Peter Schramm ser hur sponsorintäkterna ska öka.

- Vi har idag en omsättning på 9 miljoner kronor, alltså mycket mindre än än Tyresö och Malmö, men vi tänker göra allt för att minska gapet.

Dystra publiksiffror

- Och visst finns det ett stort intresse för damfotboll. Men vi måste anstränga oss ytterligare och bjuda på mer i klubben.

Han har tagit del av de senaste rapporterna från publikstatistiken. Festerna och succéerna från dam-EM är ett minne blott.

Just Göteborgs match mot Malmö sågs av 540 åskådare...

924 åskådare i snitt såg damallsvenskan 2011,836 var motsvarande siffror i fjol och nu gäller 758. Vid blott två matcher har det varit mer än 2 000 personer. I fjol kom det över 2 000 personer vid 15 matcher.

Thomas Ejderhov                            
 
 
 

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Tommy Höglund, sporchef i Vasaloppets organisation, är luttrad efter 20 år i organisationen. Men nu prövas arrangörerna mer än på länge. På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö har de ansvariga tvingats ta beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.