Jörgens livsverk säljs igen

Hans gamla skapelse får nu nya ägare. Jörgen Wiklander, gammal elitlöpare på 800 meter, forskare på idrottsskador, mannen som räddade Beckhams fötter till VM 2002 ser hur Löplabbet övertas av Intersport.
Jörgen Wiklander insåg vilken potential det låg i nya motions-Sverige på 70- och 80-talet och har i olika företag gjort sig ett namn.

 

Intersport köper Löplabbet av KFI Kapital AB, dotterbolag inom KF-koncernen. Köpesumman är hemlig, men KF har uppgett 14 miljoner kronor som marknadsvärde i den egna årsredovisningen för 2013.

F.d elitlöpare

Jörgen Wiklander var själv en framträdande löpare. I början på 70-talet hörde han till Nordens främsta på 800 meter. Under sex år på 80-talet var han också landslagstränare för medel- och långdistanslöpning i Sverige.

1984 startade han Löplabbet när allt flera människor började jogga. Det var fem år efter första Stockholm Marathon och motionsloppen blev allt fler runt om i Sverige och utomlands.

Många behövde löparskor anpassade till sina egna fötter. Det var Wiklanders övertygelse och han såg ett växande behov.

En entreprenör

På Ringvägen 100 i Stockholm öppnades den första butiken och dit kunde nya som gamla löpare komma för personlig utprovning och rådgivning.

Jörgen Wiklander grundade inte bara Löplabbet. Han står bakom återhämtningsdrycken ProViva Active och driver även Ortolab AB med ett världspatent på en ortopedisk fotbädd. 

Inför fotboll-VM 2002 drabbades David Beckham av ett brutet mellanfotsben, men kunde spelare vidare tack vare en specialkonstruerad fotbädd i sin sko, skapad av Jörgen Wiklander. Och vid VM 2006 skadades Wayne Rooney och Wiklander blev kontaktad igen.

Och uppfinnare

Han kallar sig entreprenör och uppfinnare. Dessutom är han hälftenägare i Springtime Travel, som är ledande i Norden för ”Training Camps” för vanligt folk som vill åka på löparresor runt om i världen.

Intersport har i dag drygt 150 butiker, men har haft några besvärliga år. Konkurrensen är tuff bland sportkedjorna och förvärvet ska stärka utbudet. 

Löplabbets vd Tom Kellheim ska fortsätta att driva butikerna som också behåller namnet. Från en butik 1984 till dagens 13 butiker och en omsättning om cirka 110 miljoner kronor, där de senaste åren har varit jobbiga ekonomiskt.
Löplabbets vd Tom Kellheim ska fortsätta att driva butikerna som också behåller namnet. Från en butik 1984 till dagens 13 butiker och en omsättning om cirka 110 miljoner kronor, där de senaste åren har varit jobbiga ekonomiskt.
- Men det går åt rätt håll, vi har sett en positiv trend och vi är säkra på att vi under 2015 kommer få se Löplabbet visa svarta siffror, säger Ulf Kinneson, vd vid Intersport.
KFI Kapital AB köpte sina 80 procent av aktierna i Löplabbet 2008 och då var planerna omfattande med bl a en expansion. Men så blev det aldrig och nu ligger försäljningen i linje med strategin att renodla affärsområden. 

 

Thomas Ejderhov 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.