Fler tvingas dela på miljonerna

Jämfört med 2014 så hade den samlade föreningsidrotten 2016 ökat med 2,2 miljoner delltagartillfällen. Men det är inte bara av godo. När fler föreningar, lag och träningsgrupper ska dela på LOK-stödet kommer de att märka av de sänkta nivåerna under hösten 2017 när LOK-stödet betalas ut för första halvåret 2017.
Foto: Anders Wiklund / TT

Den nedåtgående trenden bland antal deltagande barn och unga i föreningarnas idrottsaktiviteter har nu vänt. Under 2016 har fler aktiviteter inom det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) rapporterats in än tidigare. 

– Idrotten är just nu inne i ett intensivt förändringsarbete för att nå våra gemensamma mål inför 2025. Att vi lyckas möta barn och unga med rätt slags verksamhet så att fler väljer att idrotta i förening och att fler stannar kvar längre är oerhört viktigt för oss, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och fortsätter:

– Ökningen av LOK-stödsaktiviteter har många olika förklaringar. Bland annat är det större barnkullar i de yngre åldrarna än de senaste åren, fler nyanlända deltar i idrottsföreningarnas aktiviteter, men vi ser också effekter av idrottens strategiarbete med fokus på idrott och rörelse för alla oavsett ålder och ambitionsnivå.

När fler föreningar, lag och träningsgrupper ska dela på LOK-stödet blir en ofrånkomlig konsekvens att stödet per aktivitet blir mindre.

– Det är olyckligt att vi tvingats sänka stödet per aktivitet för att det ska räcka till alla när vi nu blir fler som ska dela på samma summa. Vi vet hur viktigt LOK-stödet är för våra föreningar. Det är ett basstöd utan öronmärkning för att bedriva en bra kärnverksamhet, säger Björn Eriksson.

Idrottsföreningarna kommer att märka av de sänkta nivåerna under hösten 2017 när LOK-stödet betalas ut för första halvåret 2017.

– Statisk som den från LOK-stödet är viktig för oss och den positiva utveckling vi nu ser av antalet medlemmar och aktiviteter ger kraft och mod att fortsätta det strategiska utvecklingsarbetet ute bland våra medlemmar, i våra distrikt och ute i klubbstugorna. Sedan måste vi hitta lösningar för att upprätthålla LOK-stödsnivån när vi som nu på ett positivt sätt ökar i antal, säger Björn Eriksson.

Aktiviteterna från första halvan av 2017, som nyligen rapporterats, visar på fortsatt positiv trend i relation till ansökt stöd för våren 2016.

Fakta deltagartillfällen i LOK-stödet

År 2014: 56 420 337 deltagartillfällen
År 2015: 57 492 806 deltagartillfällen
År 2016: 58 677 630 deltagartillfällen

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.