Kris hos många i bandy-Sverige

Stjärnklubben Sandvikens AIK med nio SM-guld är illa ute ekonomiskt. Det är tomt i kassaskåpet. Därför säger klubben upp alla spelarkontrakt från och med den 31 mars. Så sent som i mars spelade SAIK SM-final, 4-0-förlust mot Edsbyn.

SAIK ligger efter med inbetalningar till flera leverantörer. 

Många kubbar i bandy-Sverige har problem i dag

- Vi vänder i nuläget på varje sten för att identifiera kostnadsbesparingar, sa styrelsemedlemmen och klubbens talesperson Rafi Markarian vid en presskonferens på fredagen.

- Man är chockad och lite förvånad, säger lagkaptenen Daniel Berlin.

Spelarna fick besked om det ekonomiska läget på torsdagen. Enligt Sporbladet var klubbens skulder 8(!) miljoner under en tid i våras.

En orsak till miljonskulderna är att miljonären och Sandvikenbon Marco Engborg enligt uppgift har slutat pumpa in miljoner till klubben. Marco har varit en av bandyns stora mecenater. Det är bland annat han som bidragit till att AIK nu är på jakt efter en elitserieplats. Marcos bolag Fortaxa Security AB (säkerhetsdörrar med mera) omsatte 2017 73 608 000 kronor.

Pengarna gick till annat

På torsdagen kunde Idrottens Affärer berätta att Västerås SK har 4,2 miljoner i skulder. Elitklubbarna lever över sina inkomster. I höstas visade det sig att åtta av de klubbar som gick till bandyns slutspel var det bara två som kunde redovisa plussiffror: Vetlanda 220 000 och Vänersborg, 21 000. Sandviken, Edsbyn, Hammarby, Bollnäs, Villa Lidköping och Västerås visade minusresultat.

När Sandviken i våras skickade årsredovisningen till Svenska bandyförbundet visade siffrorna på ett underskott på 2 miljoner för säsongen 2017-18. Det betyder att klubben måste gå två miljoner plus den här säsongen för att få elitlicensen. Det kan bli en svår ekvation…

En orsak som fläckade Sandvikens rykte rejält och tvingade ordföranden att avgå var när det i november framkom att insamlingen till talangen Axel Jonsson, som drabbats och avlidit av cancer, gått till spelarlöner. Det var Arbetetarbladet som avslöjade skandalen. Pengarna skulle i stället gått till Barncancerfonden och ett stipendium till ungdomar i klubbens flickbandy.

Kritisk ordförande

Förklaringen till att flera klubbar har svårt att få det att gå ihop är enkel: för höga löner när publiken sviker. Publiksiffror med 6 000-7 000 personer som Hammarby kunde redovisa vid matcher mot Västerås och Sandviken under de år Jonas Claesson öste in mål (1996-2002) är bara en våt dröm för ”Bajen” idag.

Jonas, 48 år nu, var mannen alla ville se. Han drog snabbare från höften än vilken Vilda Västernhjälte som helst.

Sandvikens skyttekung Christoffer Edlund är liksom Jonas fostrad i talangfabriken Vetlanda BK. Om inte SAIK kan behålla Edlund skulle han vara mannen att dra ny publik i Hammarbytröjan till Zinken. Men Hammarby har ju inga pengar? Det finns, som så många gånger som förr, externa sponsorer…

- Det är tyvärr så att svenska bandyklubbar är dåliga på att anpassa sina kostnader utefter intäkterna. Önskescenariot är att alla föreningar har koll på ekonomin, säger Göran Ersmarker, ordförande i Licensnämnden.

Göran Söderlund

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.