Aktiebolag driver verksamheten

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Pelle fosshaug köptes in till klubben och blev av flera profoler

Skatteverket vittnar om avsaknad av löpande redovisning samt bristfälliga lönespecifikationer och kontrolluppgifter. Utredningen har visat att arbetsgivaravgifter flyttats från SvartGul Bandy till AIK Bandyförening eftersom Skatteverket menar att det är från föreningens konto som lönerna har betalats.

- Min uppfattning är att de haft ett upplägg från första början att köra ett aktiebolag per säsong och sedan släpper man det bolaget när säsongen är slut, säger Andreasson.

AIK Bandy har begärt omprövning av Skatteverket och då är det en processförare som genomför den. Marco Engberg, ordförande i AIK Bandy, hävdar till skillnad från Skatteverket att utredningen är nedlagd och att klubben inte har gjort något fel.

SVT sport begärde ut beslut om utredningen från Skatteverket. Då visade det sig att utredningen inte var avslutad trots att Engborg försäkrat att det var så.

Stor förvåning i Bandysverige

Förvåningen i Bandysverige var stor när anrika AIK plötsligt bestämde sig för att satsa på bandy, både för herrar och damer. På två säsonger har klubben avancerat till elitserien. Premiär mot Bollnäs på bortaplan sker den1 november.

PÅ vägen till elitserien har AIK drivit sin verksamhet genom två olika bolag. 2017-2018 i division 1 genom bolaget AIK Bandy som sedan bytte namn till aktiebolaget Snöbollseffekten, som gick i konkurs 2018 med 800 000 kronor i skatteskulder. Inför säsongen 2018-2019 startades ett nytt bolag med namnet SvartGul Bandy. Även då drog man på sig skulder och för obetalda arbetsgivaravgifter och skatter. Skulderna betalades i tre olika inbetalningar på en halv miljon, skriver SVT Sport.

Svenskt rekord i värvningar

Värvningarna slog alla svenska rekord, både på herr-och damsidan. Massor av nya spelare köptes in. Bland andra ikonerna målvakten Marcus Bergwall och Pelle Fosshaug. 

Huvudmannen bakom satsningen har hela tiden varit Marco Engberg, känd som en av bandyns största sponsorer. Hans parhäst: Jonas Galotta, en omstridd, för att uttrycka det milt, AIK-ledare i olika sammanhang.

Det har hela tiden skvallrats om svarta pengar i klubben. Och det har stormat friskts om AIK:s storsatsning. Alla i bandy-Sverige har frågat sig hur de har råd att värva alla spelare.

Svenska bandyförbundet förbjöd hemmaspel på Bergshamra IP eftersom arenan inte uppfyllde kraven. Plötsligt ändrades beslutet och nu får AIK spela på sin hemmaplan.

Två slovaker i styrelsen

AIK:s två övriga styrelsemedlemmar utöver Engborg är två slovakiska personer i Strömsnäsbruk. När SVT Sport utan framgång åkte de till Strömsnäsbruk för att tala med dem fick de ingen kontakt med slovakerna. 

- Det var nog för att de inte ville prata med er. Ni har jagat dem och de förstod inte ”vem ni är”, är Engborgs förklaring. De två männen jobbar hos Engborgs företag Fortaxa Security. 

På licensnämndens svarta lista inför elitseriesäsongen 2020-2021 finns förutom AIK också Bollnäs. Västerås, Vänersborg och Hammarby. Göran Ersmarker är ordförande i Förbundets licensnämnd. Han säger om de nya uppgifterna att Skatteverket granskar AIK Bandy att materialet som AIK skickat in inte räcker för säsongen 2020-2021. 

- Det är en kombination av för lite dokumentation och att det behöver kompletteras kring redan ställda frågor, säger Ersmarker.

AIK har däremot licens för den kommande säsongen. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.