Klubbar får inte ersättning

Boden Hockey överväger att polisanmäla ligaorganisationen Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, 64 år, för egenmäktigt förfarande.

 Bakgrunden är att Hockeyettan AB valt att inte betala ut de ”utbildningspengar”, totalt 96 000 kronor, som föreningen erhållit av Svenska Ishockeyförbundet i ersättning då spelare tagit kliv uppåt i seriesystemet. 

Det är summor som är kopplade till förbundets NHL-avtal, vars sista utbetalningsadress adress är föreningar i Hockeyettan.

Även Karlskrona HK har vägrats ersättning. Ordföranden Tobias Karlsson bekräftar att belopp i storleksordningen 200 000  hittills har stoppats av ligaledningen.

Total osämja

Boden och Karlskrona är båda föremål för starkt missnöje från ligaledningen efter vägran att skriva på upplåtelseavtal för bild och ljudrättigheter.

 De återfinns också bland de 21 föreningar, av totalt 40,  som kräver ett extra årsmöte där dagordningens mest brännande punkt är att skilja ordförande Glysing från sina uppgifter.

Det är andra gången på kort tid som kravet om extra årsmöte ligger på Hockeyettans skrivbord. Den första skrivelsen avfärdades som icke förenlig med stadgarna.

 Klubbarnas nya hemställan är formulerad med godkännande stämpel av Christer Pallin, tidigare chefsjurist på RF och i dag ordförande i Svensk Idrotts juridisk förening.

-Som det har beskrivits för mig och som paragraf 12 i stadgarna är formulerad kan jag inte se några skäl till att inte kalla till extra årsmöte, säger Christer Pallin. 

"fördröjningstaktik "

Hockeyettan har ännu inte reagerat på det senaste årsmöteskravet.

-Förvånar mig inte alls, det är samma fördröjningstaktik som vanligt.

- Att Hockeyettan AB nu håller inne det belopp som är klubbat av förbundsstyrelsen, och som ska administreras av respektive ligaorganisation är ännu ett exempel på hur ligan vill skada oss ekonomiskt – ja, helst se att vi går omkull, säger Thomas Regenmalm, ordförande i Boden.

Andra bidrags berättigade föreningar i Hockeyettan har redan sina pengar på kontot. Något som bekräftas av Nybro Vikings ordförande, Kim Ahlqvist.

-Ja, det har fungerat, vi har erhållit de belopp som vi var berättigade till, meddelar han. 

I ett skarpt formulerat brev till alla 40 föreningar, daterat 29 november, och som kan uppfattas som hotfullt, skriver Hockeyettans styrelse bl.a.

”Tvisten med Boden Hockey handlar således inte bara om att ni, via Hockeyettan, ska få kompensation för den skada som Boden Hockey redan förorsakat. Tvisten handlar också, och kanske framför allt om framtiden. Ett enat Hockeyettan är starkt, I ett oenat Hockeyettan är alla förlorare”.

Svenska Ishockeyförbundet har i styrelsebeslut den 23 november ensidigt tagit ställning för Hockeyettan AB och valt att helt köra över såväl RF och RIN. Med motivering att ishockeyns regelverk kan inga utomstående, inte ens EU-direktiv, rubba!

Vid mötet den 23:e anmälde två ledamöter jäv, Anders Källström, ordförande i SHL och styrelseledamot i ATG, huvudsponsor för Hockeyettan samt Eva Werkelin, invald i styrelsen på Gotlands mandat och ordförande i Visby/Roma i Hockeyettan östra.

Visby/Roma har precis som Boden och Karlskrona ifrågasatt Hockeyettans samarbets – och upplåtelseavtal. Föreningen är bland den majoritet av klubbar som omedelbart kräver Ronnie Glysings avgång.

K-Jag anmälde jäv, och deltog inte i beslutet, meddelar hon.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.