Gör affärer med och för idrotten

Solidsport klassas i dag som Europas ledande plattform för streamingtjänster. Visionen är tydlig, att göra det möjligt för föreningar och lag att sända sin sport live – från gräsrotsnivå till de högsta ligorna.

-Vår framtidstro är stark och vi ser en ökad efterfrågan av våra tjänster betonar Johan Lundqvist,  grundare och idégivare till Solidsport.

Liknande tongångar hörs från Christer Haglund, it-entreprenör och vd på Never Offside, som tagit fram och marknadsför appen Score, ett digitalt kommunikationsverktyg. 

En mobilkamera och stativ som enda hjälpmedel har under 2021 gynnat ett 40-tal elitklubbar och gett runt 50 miljoner.

Det gäller ett kommunikationsverktyg där föreningar, genom den digitala utvecklingen kan skapa möten och affärer och i förlängningen öka sina intäkter.

Under 2021 har ett 40 elitklubbar, inom våra största idrotter, börjat använda Score som sätter klubben i förarsätet och erbjuder partners digital exponering 365 dagar om året.

-Jag upplever att många föreningar idag har en tydligare värdegrund än tidigare, begrepp som hållbarhet har en annan klang än för några år sedan, säger Christer Haglund.

Tänka utanför boxen

Bland de föreningar som under 2021 tagit språnget ut i cyberrymden och tagit till sig Scores förtjänster är allsvenska  Häcken och Eskilstuna United i fotbollens högsta serie.

-Jag tycker båda är goda exempel på föreningar som tänker utanför ”boxen” och   förstår att utnyttja vad den nya tekniken innebär för den egna föreningen. 

-För företag som helst vill ha siffror på  vad en investering kan innebära i kronor. För supporters som via Score tar del av erbjudanden som gynnar tre parter, den egna ekonomin, föreningen och dess partner, betonar Christer Haglund. 

Med appen Score nedladdad i mobilen är du som supporter alltid uppkopplad mot ditt lags samarbetspartners och kan ta del av nyheter och erbjudanden. Den traditionella hemsidan är redan passé och tjänar mer som en anslagstavla, det är via mobilen du har kontakt med supporters och partners.

Solidsports affärsmodell bygger på 50/50 principen – sändande lag erhåller alltid 50 procent av alla intäkter. Totalt beräknas streamingtjänsten, pay per view, ha gett cirka 50 miljoner kronor tillbaka till idrotten sedan 2016.

Flera stora turneringar har förvisso ställts in, eller skjutits på framtiden, men över hela året har intresset för våra erbjudanden vuxit, berättar 

Miljontals timmar har producerats av hängivna föräldrar och andra – med en mobilkamera och stativ som enda hjälpmedel.

Stort avtal i Helsingfors

I mitten av december tecknades ett nytt 3-årigt avtal med Helsingfors Cup, en av Europas största ungdomsturneringar i fotboll.  Ambitionen för 2022 är att sända 4000 matcher från 100 planer i Helsingfors-distriktet.

- Grundidén med Solidsport är att skapa intäkter för sändande lag. Det kolliderar med rättighetsintressen hos såväl specialförbund och ligaorganisationer. Jag vill betona att Solidsport står på enskilda lags sida i den kampen, säger Johan  Lundqvist.

Tidigare har Idrottens Affärer berättat om Solidsports strid med Svenska Fotbollförbundet, SvFF, där förbundet hävdat total ensamrätt för streaming av ungdomsmatcher. Solidsports intäktsmodell har visat sig betydligt mer attraktiv än vad SvFF kan erbjuda, många föreningar och distrikt har därför nobbat SvFF:s app ”Min Fotboll”.

En vinnande app

Christer Haglund och Never Offside arbetar också för att stärka föreningslivets intäkter. Appen Score är verktyget som krävs för att stärka sambandet förening, partner och supporter.

-Jag har sagt det tidigare och gör det gärna igen.  Den tiden är förbi när en sponsor nöjer sig med en reklamskylt. Marknadsansvariga måste tänka i nya banor, och jag märker i antal kundmöten och telefonsamtal hur inställningen håller på att förändras, säger Christer Haglund.

-Frågor om värdegrund, etik och hållbarhet blir allt viktigare. En partner vill ha tydliga svar i dessa frågor. Med appen Score kan föreningen kommunicera, via mobil, sitt budskap till medlemmar och supporter samt samarbetspartners – som i sin tur kan adressera sin produkt direkt till mottagare, avslutar Christer Haglund.

Pandemiåret 2021 har inneburit nya utmaningar för idrotts-Sverige. Nya kommersiella villkor, och möjligheter står för dörren. Solidsport och Score är tydliga exempel på nya aktörer för idrotten att förhålla sig till.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.