- Åskådaren återkommer inte!

Det är tunt på läktarna och Mats Hellspong, etnolog vid Stockholms universitet, förutspår att det inte dröjer länge innan många lag öppnar grindarna och upphör med entréavgift. Hellspong studerar trenderna i idrotts-Sverige och varnar för att publiken inte kommer tillbaka till idrottsarenorna för evenemang under den yppersta eliten. Dessutom kan all idrott utom ren elitverksamhet bli gratis. Den yppersta eliten är det enda som snart lockar folk till arenorna.

Det är tunt på läktarna och Mats Hellspong, etnolog vid Stockholms universitet, förutspår att det inte dröjer länge innan många lag öppnar grindarna och upphör med entréavgift. Hellspong studerar trenderna i idrotts-Sverige och varnar för att publiken inte kommer tillbaka till idrottsarenorna för evenemang under den yppersta eliten. Dessutom kan all idrott utom ren elitverksamhet bli gratis. Den yppersta eliten är det enda som snart lockar folk till arenorna.

Mats Hellspong studerar idrottspublikens utveckling i ett historiskt perspektiv.

– Elitevenemang kommer alltid att locka publik. Men jag ser i en framtid att när det handlar om nivå två eller nivå tre kommer det att bli fri entré. Det lönar sig inte att ha personer som säljer biljetter.

– Den viktigaste orsaken till att publiken generellt sett har minskat är det utvecklade mediesamhället. Själva intresset för idrott har snarare ökat, men numera finns det så många olika sätt att konsumera idrott, säger Hellspong till Sydsvenska Dagbladet.

Han framhåller publikintresset i ett historiskt perspektiv. Förr var idrott förbehållet männen. I dag känner nästan alla till de riktigt stora idrottsstjärnorna.

– Det är mediesamhället som gjort att även gamla damer känner till de största idrottsmännen. De syns i TV och kommer in i vardagen på ett helt annat sätt än tidigare.

Svenska idrottsarenor hade som flest åskådare på 40- och 50-talet. Dit kommer vi aldrig tillbaka. Då gällde helt andra skäl:

+ Familjerna saknade bil och det skulle vara nära till helgnöjet. + Enda möjligheten att se idrott var att besöka en arena.

+ Laget eller klubbens var bygdens/stadens angelägenhet. + Det rådde en helt annan socialkulturell situation i samhället.  Mats Hellspong tror att framtidens idrottspublik kommer att samlas kring ett fåtal evenemang. + Fotboll och ishockey av yppersta klass.

+ Klassiska tävlingar som Finnkampen och Stockholm Open. + Evenemang när världselit deltar.

+ Idrottsevenemang med fokus på en stjärna, typ John McEnroe.– Därför blir OS så stort. Det är underhållning på absolut högsta nivå med proffsartister. Dragningskraften är enorm.

Däremot är det allt färre människor som lockas av nivån under elitserien och allsvenskan. Inte ens i mindre städer förmår lag i andra- och tredjedivisionen lagen attrahera särskilt många människor.

– Det är bara de närmast sörjande som kommer. Förr lockades dessa matcher och evenemang hyggligt med åskådare. Men nu är det kanske 50-100 personer som kommer och de flesta har någon koppling till de tävlande.
Även elitlag lite varstans ute i Sverige märker allt större ointresse. Mats Hellspong är övertygad om att SM inte heller har någon större status.

– Tyvärr, måste jag säga. Men många SM-tävlingar har aldrig lockat publik och nu håller helt enkelt de flesta SM-tävlingarna på att tappa i dragningskraft. Det borde annars vara lockande att mäta vem som är bäst i landet.
Han konstaterar att istället är det en välbetald gala eller världscuptävling som lockar de bästa.

Han ser hur många förbund och klubbar med olika insatser försöker hålla intresset vid liv på ett eller annat sätt:
– Det pågår en kamp för att behålla publiken, men den är tuff. I dag är det mer tuffa arrangemang, rockmusik och annat. Fotbollens stora lag har en trogen skara i de unga supportergängen som mycket intimt följer sina lag. Ishockeyn har också sin publik liksom bandyn.

Hellspong är attraherad med de nya multiarenorna som inte bara är till för idrott. I dag är det en allmän uppfattning att de nya mera publikvänliga arenorna, där inte bara själva idrotten lockar, är enda möjligheten till att nå människor.

- Men jag kan förstås inte låta bli att förundras över att en så fantastisk arena som Stockholms Olympiastadion knappt används längre. Förr vad där evenemang nästan varje dag, nu kan det gå veckor mellan matcherna, avslutar Hellspong.

  

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.