Arkitekter tävlar om "The World Village"

Planerna på ett ”The World Village of Women Sports®” i Malmö fortskrider. Ett nytt världscentrum för damidrott ska skapas och i slutet av augusti utses en vinnare bland fem arkitektbyråer. Anläggningen beräknas bli uppemot 100 000 kvm stor och kosta 2 miljarder kronor.

The World Village of Women Sports®, vars första etapp beräknas stå klar 2012, syftar till att ge världens kvinnliga idrottare samma möjligheter att utvecklas som sina manliga kolleger.

En enorm anläggning

Det nya centret blir en internationell mötesplats för, förutom aktiva idrottare, även tränare, ledare, läkare, beteendevetare, näringsfysiologer med flera.

- Hos oss kommer de aktiva att kunna utvecklas med nya träningsmetoder, och kan också få hjälp med operationer och återhämtning efter idrottsskador. Sverige har kommit långt när det gäller jämlikhet mellan könen vilket ger trovärdighet åt projektet. Etableringen till Malmö, som är en del av en expansiv region, känns också naturlig, säger Mårten Hedlund, en av idégivarna och grundarna av det nybildade projektbolaget.

Enligt planerna kommer anläggningen att omfatta 70 000–100 000 kvadratmeter, och även inrymma kontor, bostäder, restauranger m m. Malmö högskola och tidningskoncernen Sydsvenskan har båda tecknat avsiktsförklaringar om att flytta hit.

Söker internationella organisationer

Hela projektet är kostnadsberäknat till cirka 1,5-2 miljarder kronor och ska finansieras med privat kapital. Initiativtagare till projektet är entreprenörerna Kent Widding Persson, Mårten Hedlund och Dan Olofsson.

Förutom ansvar för fastighetsutvecklingen söker de investorer som ser ett värde i varumärket The World Village of Women Sports®. Exempelvis globala tillverkare av sportutrustning och elektronik. Arbete pågår också för att engagera internationella idrottsorganisationer.

- Vi hoppas och tror på flera internationella samarbeten inom specifik forskning och utveckling och mellan olika sporter. Centret kommer att gagna elitsatsningar inom damidrotten men också ge glädje och inspiration på motionsplanet.

Så här är det tänkt

Anläggningen ska bestå av:

Det så kallade lokalprogrammet omfattar bland annat följande funktioner (kan komma att förändras och kompletteras under arbetets gång):

• Fotbollshall med internationellt planmått, uppvärmningsytor, löparbanor, sittplatser för ca 5 000 personer, mediecenter, restauranger etc.

• Forskningscenter för utbildning, tester, idrottsmedicin etc.

• Rehab/friskvård – center med gym, bassäng m m.

• Seminarie- och konferenslokaler för ca 1 000 personer.

• Boende – ett omfattande utbud av bostäder, hotell och kategoriboende.

• Butiker, restauranger och andra serviceinrättningar.

• Underjordiskt parkeringsgarage med ca 500 platser.

• Kontorslokaler, bland annat för Malmö högskola och Sydsvenskankoncernen.

Önskemål från Malmö högskola:

- Öppna miljöer

- Lärosalar för ca 1 200 elever

- Fullskalig idrottshall för handboll och basket

- Rörelserum för rytmik etc

- Styrkegym

- Kontor

Önskemål från Sydsvenskan:

- Lokaler som uppmuntrar till spontana möten internt

- Inbjudande miljö för kunder och läsare

- Fastighet med tydligt signalvärde; ett landmärke

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.