Nej, det blir inte en hall till...

I många kommuner och i många föreningar längtar man efter en bandyhall. Sandviken har en av Sveriges finaste. Där kom förslaget att bygga en bandyhall till! Nu är ärendet avgjort.
I maj 2009 invigdes Göransson Arena – en gigantisk inomhusarena med plats för ca 10 000 personer och en yta tre gånger större än Globen. Och den förblir Sandvikens enda bandyhall...

 

Samma vecka som Sandvikens AIK står inför en ny SM-final blir historien aktuell igen.

Det som började 2006 med nyheten som många knappt trodde var sann.

- Varsågoda, vi bygger en hall för bandyn, sa representanter för två stiftelser ursprungligen från familjen Göransson, huvudägare av koncernen Sandvik i nästan 100 år.

Varsågoda!

Göran Fredrik Göransson grundade Sandvik år 1862 och sedan dess har företaget växt till en koncern med verksamhet runt om i världen.

Ättlingar till familjen Göransson ville främja barn- och ungdomsverksamhet på hemorten och det var ett skäl till att stiftelserna tillkom. Tillgångarna bestod till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Drygt 100 miljoner kostade hallen att bygga och när den 2009 stod klar överlämnades nycklarna till kommunen.

- Ni får den, för en symbolisk krona.

Men driften då...

Det följde med ett årligt bidrag om 1 miljon kronor till driften.

Men det var just det. Driften blev så mycket större och plötsligt var hallen ett problem.

En fantastisk arena, men den kostade för mycket. Sedan dess har denna multiarena om 12 940 kvm för 10 000 åskådare varit omdiskuterad.

Och kommuninvånarna har inte gjort något hemlighet av att de hellre föredrar artister och andra event än bandy. Ortens nationalsport var inte så eftertraktad...

Bygg en hall till

Det fanns förslag om att bandyklubben skulle få lämna hallen. Det lanserades också en idé om att bandyn bara skulle ha en av tre vinterperioder.

Men sportens anhängare var trots allt tillräckligt många för att sådana drastiska propåer skulle vinna gehör.

Överraskningarnas tid var ändå inte förbi.

I höstas lämnade Per-Ola Grönberg in förslaget:

- Bygg en ny bandyhall och frigör arenan!

Inte värd en utredning

Han är fp-politiker i kommunfullmäktige och har också ett förflutet som målvakt i Sandvikens bandylag. Nu såg han en lösning framför sig:

- Bygg en ny bandyhall på gamla VM-arenan. Flytta kylanläggningen från Göransson Arena, sluta med isidrotter där och frigör i stället utrymme för andra idrotter som i dag är trångbodda.

Nu är saken avgjord. Sandviken blir inte en exceptionell kommun i Sverige med två bandyhallar.

En överväldigande politisk majoritet i kommunstyrelsen avfärdade förslaget. Ledamöterna var överens om att inte ens lägga tid och resurser på en utredning.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

KentW (inte verifierad)

tis, 2015-01-13 10:34

1. När verkligheten kommer ikapp......

Friends Arena, Tele2 Arena, Göranssons Arena, Vänersborgs Arena........ Dessa är resultatet av Ramsin's drömmar om att göra bandy till en "nationalsport" större än fotboll och ishockey, och detta med hjälp av hans "vision" om att allt går att "skapa" om man sätter upp kraven på hur "upplevelsen paketeras"! Och detta paket omvandlades till KRAV, inte bara på att samtliga elitserielag MÅSTE ha en inomhushall utan också på hur stor, för hur många åskådare den skulle kunna ta emot, tv-studio, restauranger, toaletter och ståplats för motståndarlaget avskilt från övriga....listan var lång. Många var de experter på logistik och ekonomi som ifrågasatte hur det skulle vara möjligt att växla mellan Vintersport och Sommarsport, Vinternöje och Sommarnöje i dessa extremt stora byggnader utan att det skulle leda till extremt stora kostnader. Nu efter ett antal vintrar och sommrar har vi svaret det är inte möjligt utan enorma kostnader! Idag har många kommuner satsat och lagt stora summor skattepengar på att "förverkliga Ramsin's dröm". Idag är dessa "monument" inget annat än kvarnstenar runt dessa kommuners ekonomi, klubbarna har fått ökade kostnader men det finns inte fler personer som betalar dyrare inträden till matcherna än tidigare. Skandalerna runt byggena är numera vardagsmat hänvisade till sida 3 i ortstidningarna. Förslaget i Sandviken om att bygga en hall enbart för bandy, med storlek anpassad för den publik som finns och utrustad för bandy i första hand är helt rätt, då skulle föreningarna också få en "möjlighet" att skapa en sund ekonomi.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.