Otacksam start för Globens nye vd

För en dryg månad sedan klev Andreas Sand, 47 år, upp som vd. för Stockholm Live, driftoperatör, för Stockholms stora arenor med fotbollens nationalarena, Friends Arena, en evenemangsarena av världsklass.

Friends Arena utgör en monumental bild av arenakrisen i konsekvenserna av Coronas härjningar. Här finns det plats för dryga 50 000 åskådare. Enligt regeringens förmaningar släpps enbart 50 personer in vid varje tillfälle.

Nu skakas evenemangsnäringen och landets stora arenor i sina grundvalar. Det öppna brevet till näringsminister Ibrahim Baylan (s) och kultur och idrottsminister, Amanda Lind (mp) är ett rop på hjälp och en närmast desperat vädjan från tre pressade arbetsgivare, Sand i Stockholm, Lotta Nibell, vd. Got Event i Göteborg och Karin Mårtensson, vd. Malmö Arena.

Brevet i sin helhet har publicerats i Idrottens Affärer. Idag vill Andreas Sand, ekonom i botten, och med en sju årig bakgrund i Stockholm Live, ytterligare betona allvaret i sin bransch – att driva arenor och ta emot stora evenemang.

Utan stöd går det inte

-Läget är akut och vi känner oss tvingade att agera. Och det är bråttom. Utan besked, och tydliga sådana, kommer vi inte att överleva. Kanske har vi som arrangörer  misslyckats med att kommunicera vår betydande roll  i våra träffar med  regeringsrepresentanter tidigare i somras.

-Men utan stöd så kommer denna kris att få långtgående konsekvenser för vår verksamhet.. Vi har saknat evenemangsintäkter sedan den 12 mars 2020. Jämför med 2019, bara i Stockholm tog Friends Arena och arenorna i Globen-området, emot  3.3 miljoner besökare under 300 evenemang, meddelar Andreas Sand.

 Av Stockholms Lives personal har ett 25-tal personer varslats om uppsägning, resterande del är permitterade. Nu gällande stödåtgärder, som permittering och omställning, löper ut den 1 december. Försvinner  detta, utan besked om nya stödpaket  riskeras bolagens överlevnad – och tidigare stöd har då varit verkningslösa..

Sand och hans  kollegor i Göteborg och Malmö framhåller också att deras näring måste omfattas av det krisstöd som tidigare kommit kultur och idrott till del. Det statliga stödet för idrotten uppgår för närvarande till 1,5 miljarder, varav en halv miljard redan har betalats ut.

-Självklart har vi den största respekt för de åtgärder som riktas mot fortsatt smittspridning. Jag vill ändå poängtera att vi som arenabolag tagit fram omfattande protokoll och koder hur vår personal ska uppträda vid publika arrangemang, betonar Andreas Sand.

Ytterst är Friends Arena, och andra arenors överlevnad, en fråga för dess ägare.

Utesluter inte omförhandling

På frågan om Stockholm Live hamnar i en situation där Andreas Sand tvingas begära omförhandlingar om nu gällande hyresavtal svarar han:

-Nej, det kan jag inte utesluta., men  avgörande är den fortsatta utbredningen av covid -19 och regeringens lyhördhet inför våra problem och ekonomiska situation, säger Andreas Sand..

Vad gäller fotbollens högborg i Solna är Arenabolaget i Solna HK, ABS, 100 procentig ägare. ABS är ett så kallat  ”intressebolag”, ägt till 66.7 procent av Fabege AB och resterande del av Svenska Fotbollförbundet.

Fabege AB är ledande inom stads – och fastighetsutveckling, namnet har sitt ursprung i Fastighetsbolaget Birger Gustafsson som var aktiv under 1970 och 1980-talet. Överlägset största enskilda ägare är Erik Paulsson med familj, Peab-gruppen, med 15,4 procent.

Driften av Friends Arena har sedan invigningen hösten 2012  varit problemfylld. Boksluten har dominerats av röda siffror, och franska Lagardére, branschkonkurrent till Stockholm Live hoppade av ett tio-årigt kontrakt redan efter två år, i april 2017. 

De inledande fem åren uppgick förlusten till 1,2 miljarder kronor. Lagardére  misslyckades med sitt uppdrag,  och utnyttjade en klausul i kontraktet och lämnade Stockholm. Uppgift saknas för de senaste två åren, men 2020 är definitivt ett förlorat år. Andreas Sand vill inte uttala sig om nuvarande ekonomiska situation. 

Ny operatör var snabbt på plats hösten 2017.  Stockholm Live, ett dotterbolag till ASM Gobal med säte i Los Angeles fanns redan i Globen-området och skrev ett  långsiktigt  driftavtal även för Friends Arena.

- Klarar oss inte på egen hand

-Min stora förhoppning är att vi, Stockholm Live, och våra ägare, tillsammans ska ta oss igenom den här svåra situationen. Men vi behöver hjälp från våra myndigheter, poängterar Andreas Sand.

För arenaägare, som Fabege, står stora värden på spel, vd Stefan Dahlbo riskerar miljardförluster under pandemins härjningar.

 Stockholms stad, via ASG Fastigheter är ägare, till arenorna i Globen-området.

-Vi har en god  dialog med såväl ABS och SGA Fastigheter, och jag är övertygad om att vi har en samsyn om vad som behöver ske detta väldigt speciella år avslutar Andreas Sand.

Värt att notera är att Stockholm Live också har en ägare. Tidigare nämnda ASM Global, är en världsledande aktör inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor. 2019 års uppgifter berättar om 60 000 anställda på fem kontinenter och med driftansvar för 300 arenor .

Som vilket bolag som helst är Stockholms Lives uppgift att redovisa ekonomisk avkastning till direktionen i Los Angeles. Vd Andreas Sand får hoppas på förståelse för pandemins härjningar.

I Göteborg har Got Event och Lotta Nibellatt förhålla sig till Göteborgs kommun och i Malmö  får vd. Karin Mårtensson förhandla med ägaren, entreprenören och hockeyälskaren Percy Nilsson, huvudägare till Malmö Arena, invigd 2008. Karin har varit med hela vägen, invärvad av Percy från Scandinavium i Göteborg för 12 år sedan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.