RF utreder stöd till damföreningar

Riksidrottsförbundet väntas i närtid lämna besked om AIK:s damfotbolls begäran om 507 560 kronor i kompensationsstöd I juniutdelningen ska godkännas, eller om föreningen ska bli återbetalningsskyldigt.

 Det höga beloppet väckte uppmärksamhet då AIK dam krävde kompensation för en jubileumsmatch med en angiven publiksiffra på 25 000 åskådare

AIK, som vann Elitettan och avancerade till  Obos Damallsvenskan hade under 2019 ett publiksnitt på 347 åskådare per match,För 2020 saknas statistik på grund av publikrestriktioner.

Då RF:s krisstöd , för kvartal 3 och 4 fördelades i november av respektive ligaorganisation, erhöll AIK:s damer 266 954 tusen kronor, en halvering av det tidigare beslutade beloppet.

Något överdrivet

Hammarby, som också tog steget upp i högsta serien fick i november ersättning för ett beräknat intäktsbortfall 856 600 kronor. Även  det ett belopp som sticker ut, under 2019 hade föreningens damer ett publiksnitt kring 1000 personer.

 Hammarby tilldelades i juniutbetalningen 167 237  kronor. Idrottens Affärer har inte lyckats nå någon representant för Hammarbys damer, inte heller Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll dam.nära 10 miljoner till MFF

Den gångna säsongen vinnare, både i herrallsvenskan och i striden om svenska statens krisstöd, är Malmö FF som totalt förstärker kassan med 24 013 606 miljoner kronor, varav 4 437 104 miljoner kronor är ersättning för förlorade intäkter i kvalet till Uefa Europa Legaue.

Enbart i november erhöll Malmö 9,7, miljoner kronor, följt av Hammarby 7,9 miljoner och  AIK 7,4 miljoner. Lägst ersättning får Varberg 1,3 miljoner kronor.

I Superettan är GIF Sundsvall vinnande lag med 892 843  kronor, följt av nyblivna allsvenska laget Halmstad 748 378 kronor. Degerfors som jagar en allsvensk plats  får 382 623 i RF-stöd.

Märkliga siffror från Hammarby

Damfotbollens mästarlag,Kopparberg/Göteborg erhåller 495 046  kronor att jämföras med  Kristianstad som ligger i ekonomisk topp med 784 365  kronor. 

Krisstödet till Hammarbys damer, i Elitettan, väcker onekligen frågor. Ersättningen för intäktsbortfall är högre än för samtliga damallsvenska lags tappade publikintäkter..

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket uppgick i november till 159 miljoner kronor, av detta fördelas 41 miljoner av Riksidrottsförbundet till föreningar under elitnivån. Stödet till herrallsvenskan, damallsvenskan, Superettan och Elitettan damer fördelas efter beredning av SvFF tillsammans med respektive ligaorganisationer.

Allsvenska Häcken, arrangör av ungdomsturneringen Gothia Cup och som inte kunde genomföras under 2019, får ersättning av RF med 21 739 000 miljoner kronor. Turneringen beskrivs som världens största i sitt slag och är en väsentlig bas i Häckens ekonomi.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.