Dalkurds årsmöte blev ett jaså

Dalkurs eventuella flytt från Borlänge är mer komplex än vad många kanske insåg, påvisar Dan Persson.

 

Varning: Tråkig text med massa formalia som grund. Dalkurds styrelse hade två alternativa beslut på föreningens årsmöte.

1: Ge föreningens utsedda ägarrepresentanter i bolaget ( de kontrollerar 51 procent av aktierna) som driver elitverksamheten uppdraget att på ett en extra årsstämma för bolaget söka avtal med annan kommun/arenaägare som gör att en flytt ger bättre förutsättningar för elitlaget som bolaget ansvarar för.

2: Inte ge föreningens utsedda ägarrepresentanter  det mandatet.

Beslutet blev ett jaså, dvs att ge föreningens styrelse uppdraget att utreda frågan och fatta beslut.

Det här kan bli krångligare än man tror. Aktiebolagslag och föreningsrätt kommer att krocka med kommunallag på nivån seriekrock på tysk motorväg med dimma, tät trafik och underkylt regn.

Behandlas som ett bolag

Det finns flera prejudikat på att det man inom sporten kallar för ett Idrotts AB, dvs ett bolag där en ideell förening ansluten till förbund som är anslutet till RF äger minst 51 procent ur samhällets perspektiv skall behandlas som vilket aktiebolag som helst. Örgrytedomen är den senaste. Det här är också EU:s perspektiv även när det gäller föreningar som bedriver det myndigheter kallar kommersiell verksamhet. En nog så absurd tolkning när vårt kära Skatteverk går i gång på alla cylindrar.

Hur Uppsala kommun skall behandla Dalkurd AB som något annat än ett bolag ser jag inte som möjligt.

DK FF (föreningen) tycker Borlänge kommun är dumma och vill därför flytta elitlagets verksamhet som ligger i bolaget Dalkurd AB till en annan kommun där man skall få bättre förutsättningar.

Den omfattande och enligt de lokala förmågor jag pratat med framstående bredd och ungdomsverksamheten skall då stanna i Borlänge (föreningen) men när man etablerat sig i ny kommun skall motsvarande föreningsverksamhet startas upp även där.

Supportrar lite varstans

Dalkurd avviker från hur de flesta andra elitföreningar ser ur. Luleå Hockeys supportrar bor i Luleå eller annan del av Norrbotten, eller har bott i Luleå. Det finns något enstaka undantag där Carl-Magnus som är journalist på Svensk Golf är ett. 

Dalkurd har supportrar över hela Sverige och väldigt många långt utanför Sverige också. För mig som Luleå Hockeysupporter är nackdelen för klubben att det är ofantligt långt och dyrt att se deras hemmamatcher och när jag ser deras bortamatcher så hamnar pengarna hos Djurgårdens hockey.

Skall man optimera Dalkurd ABs intäkter, dvs ge dem bästa möjliga sportsliga förutsättningar, kan det vara så att de skall spela sina hemmamatcher i alla större städer i Sverige för att attrahera kunder från kurder i alla dessa städer. 

Kurder har utsatts för och är utsatta för förtryck och övergrepp nästan oavsett vilket av tre-fyra länder de anses höra till. Därför har vi många kurdiska flyktingar i hela Europa utöver alla de som bor kvar i det vi definierar som Kurdistan men även i andra delar av Irak, Turkiet, Ian och Syrien. 

Förhandla med SEF

Vore jag Dalkurd skulle jag fokusera på att via Svensk Elitfotboll (SEF) som idag äger rättigheterna finna en modell för att kvalitativt kunna streama deras matcher enligt pay per view till alla som har internet utanför Sverige. Dalkurd måste då finna en modell där de delar med sig till motståndarlag och SEF men den här typen av intäkter kan bli betydande.

Jag är rätt förtjust i tanken, i linje med vad som Globalisering och Digitalisering skapar, med Dalkurd som det främsta exemplet vad den typen av geografiskt obundna elitklubb kan skapa.

Å andra sidan skall Dalkurd nu enligt uppgifter som bolag kontakta Uppsala kommun och säga att de som företag vill flytta till Uppsala. Kommuner är normalt sett positiva till nya företag så det är inte konstigt. Nu är det då chefen för näringslivskontoret, en enhet som normalt sorterar under kommunstyrelsen man skall prata med. Fritidsnämnden och de som har ansvar för arenorna i staden pratar normalt sett bara med föreningar eftersom grunden till de offentligt finansierade arenorna varit att de är till för ideella föreningar.

Bildar Dalkurd en förening i Uppsala så tar det många år innan den har medlemsantal och verksamhet som ger den en position i Uppsala.

Klart att bolaget Dalkurd kan köpa access till Uppsalas arenor, här finns massor med prejudikat där konsertarrangörer och andra kommersiella aktörer hyr arenor av kommuner, även arenor avsedda för primärt föreningar.

Dock om så sker på ett sätt som gör att föreningar som funnits i +100 år i Uppsala skadas så lär den politiska debatten bli avsevärd. Skadar man damfotbollen så får man dessutom hela jämställdhetsdebatten i bakhuvudet. 

Mer komplex än vad man insåg

Uppsala planerar för en modern fotbollsarena, dock klar tidigast 2019. Till dess så är näppeligen den befintliga bättre än den i Borlänge. Oavsett min förtjusning för den globaliserade modellen så uppstår rätt stora affärsrisker med att sakna lokal förankring och även om de 80-120 000 kurder som finns i Sverige är ett upptagningsområde som normalt sett räcker är de utspridda över hela landet. Det är ingen bra grund för sponsorer som inte har begränsat verksamheten till bara den målgruppen.

Det i kombo med att Uppsala kommun får ett delikat ärende på halsen där Sirius supportrar självfallet kommer att hävda att kommunen försvårar för dem genom att dubbla konkurrensen i kommunen genom att släppa in Dalkurd trots att det inte finns några lediga speltider och anläggning där mattan håller för ett lag till.

Sen skall Dalkurd fixa boende åt de ca 40 personer som skall flytta med laget. Det är i och förty enkelt, men det är inte gratis

Mitt stalltips är att den här frågan är så mycket mer komplex att sista ordet ännu inte är sagt.

thomasejd

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.