Hockeyförbundet letar efter anseendet

Svenska Ishockeyförbundet har fått en delikat fråga på sitt bord, hur ska anseendet återfås? Svenska hockeyfans finns i tillräcklig mängd, det vet alla, men deras förtroende måste återvinnas efter schabblet med VM-biljetterna.
I Hartwell Arena i Helsingfors gick det så långt att finska hockeysupporters protesterade mot de höga biljettpriserna och riktade sin ilska mot finska ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola. Foto: Markku Kainulainen, Lehtikuva/Scanpix


Att det blir stora förändringar i upplägget inför VM 2013, det är alla överens om.

Den där tvåbarnsfamiljen...

Exemplet med tvåbarnsfamiljen, som ville se Tre Kronor men tvingades köpa biljetter till ytterligare tre matcher för sammanlagt drygt 12 000 kronor, ger rysningar. 

De totalt utdömda biljettpaketen är skrotade och helst vill ingen bli påmind.

Fansen blev sura inför de skyhöga priserna, spelarna blev sura för att det inte kom så många åskådare och de ansvariga blev sura för att det gick så totalt snett.

Glöm paketeringen!

Ordföranden Christer Englund svävar inte på orden:

- Paketeringen kan vi glömma, säger ordföranden Christer Englund och är inne på en satsning på
singelbiljetter och eventuellt dagsbiljetter till VM nästa år.

Fakta för VM i Stockholm är att matcherna bara lockade 149 363 åskådare mot tänkta 250 000.

Motsvarande siffror för Helsingfors tänkta 350 000 mot verklighetens 300 000 och knappt det.

Insåg inte dagens krav

52 000 biljetter för semifinalerna, finalen och bronsmatchen räddade siffrorna.

- Folk ställer stora krav på var man lägger sina pengar. Vi måste börja om med ett tomt papper, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

100 000 förlorade åskådare slår mot ekonomin och sponsorerna harklar sig och undrar vad som egentligen sker. Och det är förbundet som måste stå till svars.

Inte alla matcher på kvällstid

Englund påpekar:

- Vi sålde strax under 180 000 biljetter, men alla utnyttjades inte.

Tre Kronor spelade samtliga sina matcher på sen kvällstid och här krävs kanske ett nytänk.

- Exempelvis mötte vi Italien en lördag kväll kl 20.15. En sån match kanske skulle dra mer folk om vi spelade tidigare och försökte få dit exempelvis barnfamiljer, säger han.

Stor TV-publik

Hockeyintresset är det ingen som ifrågasätter,d et visar inte minst TV-sändningarna.

- Siffrorna för turneringen i stort har överträffat våra förväntningar med bred marginal. Tre kronor är ett folkkärt landslag och vi är överväldigade över hur stort intresset har varit. Det här har varit en lyckad satsning och vi ska fortsätta och satsa minst lika hårt de kommande åren, enligt Hans Pekkari, sportchef på TV4-gruppen, i uttalanden.

Stämning (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 09:36

1. Globenområdet

Förutom att det var dåligt med publik på matcherna, det var ju helt stendött utanför arenan på hela Globenområdet! Det var så långt ifrån en msäterskap och feststämning man kunde komma?!

Stefan (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 11:00

2. Ungdoms spelare?

Även om det gick snett denna gången borde det vara en given första åtgärd att försöka få ungdomslag att fylla gapet på de tomma läktarna. Mina söner är aktiva i en av Sveriges största hockeyklubbar. Mig veteligen har det inte skett några försök att aktivera dessa VM törstande ungdomar till att komma till VM matcherna med sina lag. Hockeyförbundet borde lära av handbollen och innebandyn som sett till att fylla läktarna på även mindre intressanta matcher med de som dyrkar spelarna i mästerskapen!

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På bara sex månader har var fjärde spelbolag brutit mot den svenska spellagen. Nätkasinon och vadhållningsbolag har totalt tvingats betala 98 miljoner kronor i sanktionsavgifter. 

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Hedvig Lindahl, 36, gjorde succé i VM. Det stora skyltfönstret i Frankrike har gett Hedvig ett ettårskontrakt med den tyska storklubben Wolfsburg. ”Jag känner mig hedrad”, säger svenskan till klubbens hemsida.