Över 90 000 trängdes i Scandinavium

Stora delar av häst-Sverige hade prickat in årets evenemang i almanackan och världscupfinalerna i dressyr och hoppning blev kulmen.Hästveckan blev i alla bemärkelser lyckad. Under veckans alla möten framträdde bl a Rolf-Göran Bengtsson och berättade om sina affärsframgångar.
Som synes, det var trängsel på läktarna vid hästtävlingarna i Scandinavium. Totalt kom 90 000 åskådare! Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det blev en succé för det 37:e året av Gothenburg Horse Show. Publiksiffran från i fjol om drygt 80 000 personer bedömdes som tämligen oslagbar. Men nu kom 10 000 ytterligare åskådare och på ansvarigt håll jublade man.

"Inget liknar det här"

- Det känns fantastiskt bra, över 90 000 besökare under de här fem dagarna innebär att vi är enormt nöjda, säger Johan Pagerup, arenachefen på Scandinavium.

- Vi har fått väldigt fin kritik från våra arrangörer, det internationella ridsportförbundet FEI och fått mycket bra media.

- Helt fantastiskt, det finns inget som liknar det här, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.

- Jag tror inte något annat europeiskt land har så entusiastisk publik, ansåg förbundets sportchef Wiveka Lundh.

Störst efter fotbollen

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige och fanns det någon som tvivlade utgjorde evenemanget en form av bevis. Efter en rad seminarier och möten under veckan kulminerade allt med publikrekord och världscupfinaler i dressyr och hoppning under helgen.

90 758 besökte Scandinavium mellan onsdagen och söndagen. En härlig stämning i Scandinavium fick också entusiastiska ledamöter för internationell hästsport uppleva. Målet är att Göteborg Horse Show ska kunna bjuda på Världscupfinalerna 2016 vid 40-årsjubileumet.

- Vi hoppas på ett positivt svar inom nån månad, säger Wiveka Lundh.

Från veckans alla seminarier och presskonferenser blev Rolf-Göran Bengtssons framträdande två dagar i rad mycket uppmärksammade.

Skifte mellan miljardsponsorer

Ena dagen berättade han skiftet mellan två miljardärer som hans huvudsponsor och nästa dag berättade han om sin affärsverksamhet som växer snabbt och framgångsrikt..

Mannen som skapat Lego blir ny huvudsponsor till Rolf-Göran Bengtsson. Via sitt danska stuteri Ask ska miljardären och Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen se till att Rolf-Göran får topphästar även i fortsättningen.

Mångårig samarbetspartnern, mexikanen Alfonso Romo, finns inte längre med efter Gothenburg Horse Show.

Nya topphästar

Men Rolf-Göran har snabbt hittat en ny sponsor i miljonformat.

- En fantastisk möjlighet att stanna i toppsorten, sa Bengtsson.

I Göteborg startade han med hästarna Casall och Quintero med det mexikanska prefixet La Silla.

Men i fortsättningen handlar det om Casall Ask och Quintero Ask som ägs av det tyska avelsförbundet Holsteiner och kommer att leasas av Stutteri Ask.

- Ask ska också köpa in några nya hästar åt mig, berättade Rolf-Göran Bengtsson.

Alfonso Romo har varit en partner i nästan nio år, men föredrar nu att satsa på det mexikanska landslaget.

Från lånade sadlar

Rolf-Göran Bengtsson startade sitt företag tillsammans med Bo Kristoffersen för tio år sedan. Rolf-Göran som ryttaren och Bo som affärsmannen.

Så är det fortfarande, även om de är delaktiga i båda delarna. Efter hand har verksamheten vuxit och fått nya grenar, samtidigt som andra fått ta mindre plats.

Under Hästföretagarforum berättar de sin historia. Hur de i början av sitt företagande fick låna ihop gamla sadlar för att ha något att rida i, och hur de idag driver ett företag med dotterbolag och delägda bolag med olika utbud.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

SVT ska visa, och bevaka i stor skala de kommande tolv SM-veckorna. Allt enligt det program-koncept som public service-bolaget har initierat och backat upp i några år.

SVT är partner till RF och en rad specialförbund och det ligger i bolagets intresse att ge uppmärksamhet till arrangemangen såväl sommar som vinter.En mångfald av idrotter får möjlighet att exponeras sedan programidén vann kraft.  

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.