Över 90 000 trängdes i Scandinavium

Stora delar av häst-Sverige hade prickat in årets evenemang i almanackan och världscupfinalerna i dressyr och hoppning blev kulmen.Hästveckan blev i alla bemärkelser lyckad. Under veckans alla möten framträdde bl a Rolf-Göran Bengtsson och berättade om sina affärsframgångar.
Som synes, det var trängsel på läktarna vid hästtävlingarna i Scandinavium. Totalt kom 90 000 åskådare! Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det blev en succé för det 37:e året av Gothenburg Horse Show. Publiksiffran från i fjol om drygt 80 000 personer bedömdes som tämligen oslagbar. Men nu kom 10 000 ytterligare åskådare och på ansvarigt håll jublade man.

"Inget liknar det här"

- Det känns fantastiskt bra, över 90 000 besökare under de här fem dagarna innebär att vi är enormt nöjda, säger Johan Pagerup, arenachefen på Scandinavium.

- Vi har fått väldigt fin kritik från våra arrangörer, det internationella ridsportförbundet FEI och fått mycket bra media.

- Helt fantastiskt, det finns inget som liknar det här, tyckte Rolf-Göran Bengtsson.

- Jag tror inte något annat europeiskt land har så entusiastisk publik, ansåg förbundets sportchef Wiveka Lundh.

Störst efter fotbollen

Efter fotboll är hästsporten den största idrotten i Sverige och fanns det någon som tvivlade utgjorde evenemanget en form av bevis. Efter en rad seminarier och möten under veckan kulminerade allt med publikrekord och världscupfinaler i dressyr och hoppning under helgen.

90 758 besökte Scandinavium mellan onsdagen och söndagen. En härlig stämning i Scandinavium fick också entusiastiska ledamöter för internationell hästsport uppleva. Målet är att Göteborg Horse Show ska kunna bjuda på Världscupfinalerna 2016 vid 40-årsjubileumet.

- Vi hoppas på ett positivt svar inom nån månad, säger Wiveka Lundh.

Från veckans alla seminarier och presskonferenser blev Rolf-Göran Bengtssons framträdande två dagar i rad mycket uppmärksammade.

Skifte mellan miljardsponsorer

Ena dagen berättade han skiftet mellan två miljardärer som hans huvudsponsor och nästa dag berättade han om sin affärsverksamhet som växer snabbt och framgångsrikt..

Mannen som skapat Lego blir ny huvudsponsor till Rolf-Göran Bengtsson. Via sitt danska stuteri Ask ska miljardären och Legos ägare Kjeld Kirk Kristiansen se till att Rolf-Göran får topphästar även i fortsättningen.

Mångårig samarbetspartnern, mexikanen Alfonso Romo, finns inte längre med efter Gothenburg Horse Show.

Nya topphästar

Men Rolf-Göran har snabbt hittat en ny sponsor i miljonformat.

- En fantastisk möjlighet att stanna i toppsorten, sa Bengtsson.

I Göteborg startade han med hästarna Casall och Quintero med det mexikanska prefixet La Silla.

Men i fortsättningen handlar det om Casall Ask och Quintero Ask som ägs av det tyska avelsförbundet Holsteiner och kommer att leasas av Stutteri Ask.

- Ask ska också köpa in några nya hästar åt mig, berättade Rolf-Göran Bengtsson.

Alfonso Romo har varit en partner i nästan nio år, men föredrar nu att satsa på det mexikanska landslaget.

Från lånade sadlar

Rolf-Göran Bengtsson startade sitt företag tillsammans med Bo Kristoffersen för tio år sedan. Rolf-Göran som ryttaren och Bo som affärsmannen.

Så är det fortfarande, även om de är delaktiga i båda delarna. Efter hand har verksamheten vuxit och fått nya grenar, samtidigt som andra fått ta mindre plats.

Under Hästföretagarforum berättar de sin historia. Hur de i början av sitt företagande fick låna ihop gamla sadlar för att ha något att rida i, och hur de idag driver ett företag med dotterbolag och delägda bolag med olika utbud.

 

 

Utbildningsbolaget Stubybee tar in ytterligare miljoner i riskkapital – bland annat från två landslagsspelare i fotboll, Pontus Jansson och Robin Olsen via deras gemensamma investeringsbolag, PJ och PL Invest. 

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Den tilltänkta tennissatsningen vid Svaneholms slott vid Skurup kommer allt närmare. Biljettförsäljningen är inledd och åskådarna ska bl a få se Mats Wilander möta John McEnroe. Bakom initiativet står entreprenören Mårten Hedlund och hans företag 3RS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

SVT:s programdirektör Jan Helin försöker hålla liv i Vinterstudions brasa. – Vår målsättning är att fortsätta sända Vinterstudion. Först minst tre år framåt men sedan har vi som mål att fortsätta efter det, säger han.

I kväll bänkar sig miljontals tv-tittare för att se om Ajax kan skrälla igen i kvartsfinalen i Champions League mot Juventus. Speciellt i blickpunkten är 21-årige Frenkie de Jong, spelaren som framför allt legat bakom Ajax framgångar under säsongen.

Efter 1-1  hemma mot de trefaldiga mästarna Real Madrid gjorde Ajax sensation genom att besegra och slå ut spanjorerna med en 4-1-seger. Ikväll gäller bortaplan igen för Ajax.