Men idrottsministern fortsatt tveksam

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022. Men idrotten kan inte räkna med idrottsministerns stöd, inte den här gången heller. ”Vi tror inte på budgeten, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).
Lena Adelsohn Liljeroth (M) gillaar store idrottsarrangemang, men tror att OS är för stort för Sverige. Fredrik Sandberg, TT Nyheter

 

När Sveriges olympiska kommitté gjorde vad idrotten önskade, dvs fortsätter utredningen runt ett svensk OS-arrangemang, möttes beskedet av kyla hos regeringen.

Hur stor blir förlustgarantin?

Lena Adelsohn Liljeroth (M) överraskade med att uttrycka sin uppskattning för stora arrangemang, men just OS, nej, det tror hon inte på.

- Vi har frågor runt budgeten, erkänner hon.

- Ett arrangemang förutsätter ju att regeringen står bakom en förlustgaranti. Det kräver ju IOK, men vi har ju inte en aning om hur stor den blir,  säger Lena Adelsohn Liljeroth i en intervju med TT.

- Jag tror att det blir svårt. OS har blivit för stort.

"Har inte sagt inte"

SOK, Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och RF har haft möte med specialförbunden och fått klartecken till att gå vidare. Förbunden tycker att det är ett bra initiativ och Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber fick allt det stöd som de önskade.

- Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer, säger trion.

OS ska genomföras i Stockholmsområdet med åtta alpina grenar förlagda till Åre. Tanken är att störtlopp, super-G, storslalom och kombination ska ha sina tävlingar där.

Men hon lägger in en brasklapp:

- Jag har inte sagt att vi inte ska försöka.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.