Oförändrat stort motionsintresse

Tro inget annat än att motionsintresset i Sverige är oförändrat stort för att inte säga massivt. Det bevisas av att sommarens O-ringen i Skåne har många anmälda och Vasaloppet, ja, där är det fulltecknat.
O-ringen arrangeras i Skåne 2014 och intresset är stort bland orienterarna och arrangörerna räknar med dryga 20 000 deltagare.er bra

 

Intresset för sommarens O-Ringen i Skåne och Kristianstad är på topp.

Den 1 november hade 7 127 deltagare anmält sig till orienteringsevenemanget. En klar förbättring jämfört med samma tid de senaste åren.

- Det är fantastiskt roligt. Vi har inte haft så stora anmälningssiffror till O-Ringen vid den här tidpunkten på många år, säger t.f. O-Ringenchefen Patrik Söderqvist.

Skåne lockar orienterarna

Den första anmälningsgränsen den 1 november har varit en bra indikator på hur stort det kommande O-Ringen kommer att bli. 2012 när O-Ringen genomfördes i Halland var det 6 362 anmälda vid motsvarande tid. Det året var det sedan 21 172 som till slut sprang tävlingen.

I år noterar alltså arrangörerna 7 127 anmälda den 1 november. Hur många som sedan kommer att springa sommarens orienteringsfest i Kristianstad kan man bara spekulera om. Det blir den 50:e upplagan av O-Ringen.

- Vi har genom vårt koncept med unika etappområden, med allt ifrån bokskogar på Ryssberget till strandetappen vid Friseboda kompletterat med upplevelser och aktiviteter vid sidan om tävlingarna, säger generalsekreteraren Mats Widesjö för O-Ringen i Skåne.

Slut på startplatser

Vasaloppets vintervecka 2014 är med 66 800 anmälningar för första gången fulltecknat.  När antalet anmälningar i HalvVasan för första gången nådde taket på 5 000 deltagare blev samtliga lopp fulltecknade. Sedan Öppet Spår infördes 1979 har det aldrig hänt att alla skidloppen fyllts. 

- Detta är en unik situation. Tidigare har vi alltid kunnat hänvisa den som vill delta till något annat lopp i vinterveckan men nu är det stopp. Vi gläds såklart åt det fortsatt stora intresset men givetvis är det också tråkigt att inte kunna ge plats åt alla som vill delta, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

En av Vasaloppets stora målsättningar är att vara en motor för konditionsidrott och folkhälsa. Att arrangemangen fylls allt tidigare gör att fler har loppen som det stora målet för hela årets träning.

- Vi vet att våra deltagare i genomsnitt tränar tre timmar per vecka de sista månaderna inför loppen och samtidigt blir det allt mer vanligt att göra träningen till något socialt. Med lite matematik ger det en svindlande bild av vilken folkrörelse Vasaloppet har blivit, säger Anders Selling.

Fakta

Vasaloppets vintervecka 2014

Fre 21 feb: KortVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 131025)

Lör 22 feb: TjejVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 130912)

Sön 23 feb: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. Fullt 130908)

Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 131016)

Tis 25 feb: HalvVasan. 45 km. Start Oxberg. (5 000 anmälda. Fullt 131031)

Fre 28 feb: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 130317)

Sön 2 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. Fullt 130317)

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.