Oförändrat stort motionsintresse

Tro inget annat än att motionsintresset i Sverige är oförändrat stort för att inte säga massivt. Det bevisas av att sommarens O-ringen i Skåne har många anmälda och Vasaloppet, ja, där är det fulltecknat.
O-ringen arrangeras i Skåne 2014 och intresset är stort bland orienterarna och arrangörerna räknar med dryga 20 000 deltagare.er bra

 

Intresset för sommarens O-Ringen i Skåne och Kristianstad är på topp.

Den 1 november hade 7 127 deltagare anmält sig till orienteringsevenemanget. En klar förbättring jämfört med samma tid de senaste åren.

- Det är fantastiskt roligt. Vi har inte haft så stora anmälningssiffror till O-Ringen vid den här tidpunkten på många år, säger t.f. O-Ringenchefen Patrik Söderqvist.

Skåne lockar orienterarna

Den första anmälningsgränsen den 1 november har varit en bra indikator på hur stort det kommande O-Ringen kommer att bli. 2012 när O-Ringen genomfördes i Halland var det 6 362 anmälda vid motsvarande tid. Det året var det sedan 21 172 som till slut sprang tävlingen.

I år noterar alltså arrangörerna 7 127 anmälda den 1 november. Hur många som sedan kommer att springa sommarens orienteringsfest i Kristianstad kan man bara spekulera om. Det blir den 50:e upplagan av O-Ringen.

- Vi har genom vårt koncept med unika etappområden, med allt ifrån bokskogar på Ryssberget till strandetappen vid Friseboda kompletterat med upplevelser och aktiviteter vid sidan om tävlingarna, säger generalsekreteraren Mats Widesjö för O-Ringen i Skåne.

Slut på startplatser

Vasaloppets vintervecka 2014 är med 66 800 anmälningar för första gången fulltecknat.  När antalet anmälningar i HalvVasan för första gången nådde taket på 5 000 deltagare blev samtliga lopp fulltecknade. Sedan Öppet Spår infördes 1979 har det aldrig hänt att alla skidloppen fyllts. 

- Detta är en unik situation. Tidigare har vi alltid kunnat hänvisa den som vill delta till något annat lopp i vinterveckan men nu är det stopp. Vi gläds såklart åt det fortsatt stora intresset men givetvis är det också tråkigt att inte kunna ge plats åt alla som vill delta, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

En av Vasaloppets stora målsättningar är att vara en motor för konditionsidrott och folkhälsa. Att arrangemangen fylls allt tidigare gör att fler har loppen som det stora målet för hela årets träning.

- Vi vet att våra deltagare i genomsnitt tränar tre timmar per vecka de sista månaderna inför loppen och samtidigt blir det allt mer vanligt att göra träningen till något socialt. Med lite matematik ger det en svindlande bild av vilken folkrörelse Vasaloppet har blivit, säger Anders Selling.

Fakta

Vasaloppets vintervecka 2014

Fre 21 feb: KortVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 131025)

Lör 22 feb: TjejVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 130912)

Sön 23 feb: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. Fullt 130908)

Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 131016)

Tis 25 feb: HalvVasan. 45 km. Start Oxberg. (5 000 anmälda. Fullt 131031)

Fre 28 feb: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 130317)

Sön 2 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. Fullt 130317)

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.