Kommunalrådens nya upptäckt

Allt fler kommunalråd upptäcker det efter att ha räknat. Att SM-veckan kan ge det lokala näringslivet många miljoner i intäkter. Det finns flera goda exempel på det.
SM-veckan utvecklas allt mera och undersökningar visar att omsättningen under arrangemangen bara ökar. Därför blir allt flera kommuner intresserade.

 

SM-veckan i Umeå senast gav ett turistekonomiskt värde på över 30 miljoner kronor, enligt en undersökning. 

En deltagare spenderade i genomsnitt 961 kr per dygn och en åskådare gjorde av med 958 kr per dygn. De största delarna i den s.k. turistkronan utgör logi, mat, shopping och drivmedel. 

Norrköping och Växjö nya

Därför vill nu fem städer arrangera SM-veckan sommar 2016 och 2017. Falun och Umeå har tidigare haft SM-veckan vinter men vill gärna få tillbaka idrottsfesten i sommarupplaga. 

Även Borås har fått smak på det här. Där genomförs SM-veckan nu i sommar, men västgötarna vill gärna stå som värd igen. De får konkurrens av Norrköping och Växjö som är nykomlingar i kampen om att bli en av SM-veckans nya värdstäder.

Undersökningen från Umeå motiverat alla fem städerna. Där påvisades siffror som antal deltagare: 2 278 personer, antal medföljande: 880 personer, antal besökare: 44 000 personer.

Bidrog till årsarbeten

Deltagare och medföljare besökte SM-veckan i genomsnitt under tre dagar. Besökarna stannade i 2,1 dagar. Och det innebar övernattningar i två-tre dagar. 

Sammantaget  med alla inköp i övrigt (mat, bensin, shopping etc) innebar det en generell turistekonomisk omsättning på ca 30,6 miljoner kronor och enligt samma undersökning en specifik turistekonomisk omsättning på ca 28,6 miljoner kronor.

Som grädde på moset beräknades att SM-veckans omsättning bidrog till: 18,8 årsverken. (ett årsverke är ett arbetstillfälle för en person på heltid under ett år, ett årsverke kräver 1,6 miljoner kr). 

31 idrotter

Nu har flera städer börjat intressera sig när riksidrottsförbundet och SVT har välkomnat värdstäder för SM-veckan sommar 2016 respektive 2017. 

SM-veckan sommar genomfördes förra sommaren i Halmstad och lockade 31 olika idrotter och då korades över 200 svenska mästare i allt från simning och konstflyg till roller derby och biljard. 

Den här sommaren arrangerar Borås SM-veckan (30 juni – 6 juli) och där över 35 idrotter förväntas delta.

Här är kandidaterna

Följande kommuner ansöker nu om att bli värdstad för SM-veckan sommar 2016 och 2017: ¬

Borås

Falun

Norrköping

Umeå

Växjö

SM-veckan i Halmstad sommaren 2013 genererade en turistekonomisk omsättning på 62 miljoner kronor, hade ca 7000 deltagare och drygt 59 000 besökare. Över 26 timmar sändes i SVT:s kanaler och över 2 100 artiklar skrevs om SM-veckan.

RF och SVT har börjat bearbeta inkomna ansökningar och senast den 6 maj meddelas ett första urval. Därefter kommer RF och SVT att besöka finliststäderna. Riksidrottsförbundet och SVT fattar i dialog med de större specialidrottsförbunden, beslut om värdstad. Var SM-veckan hamnar sommar 2016 respektive 2017 meddelas senast den 30 juni 2014.

Fakta

SM-veckans värdstäder

2009

Sundsvall (vinter, 5 idrotter)

Malmö (sommar, 11 idrotter)

2010

Ingen vintervecka pga OS

Malmö (sommar, 14 idrotter)

2011

Sundsvall (vinter, 14 idrotter)

Halmstad (sommar 20 idrotter)

2012

Östersund (vinter, 15 idrotter)

Ingen sommarvecka pga OS

2013

Falun (vinter, 16 idrotter)

Halmstad (sommar 31 idrotter)

2014:

Umeå (vinter 16 idrotter)

Borås (sommar ca 35 idrotter)

 

2015

Örebro (vinter)

Sundsvall (sommar)

2016:

Piteå (vinter)

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.