Gothia Cup på export

Häcken har tjänat pengar så det förslår på Gothia Cup. Nu tar klubben med Dennis Andersson i spetsen ett steg till och tjänar lite till. Turneringen exporteras nämligen till Kina.
Dennis Andersson och Zhang Ligong som tar med sig Gothia Cup hem till Kina.

 

Finns det något liknande inom svensk fotboll? Något evenemang som har blivit exportvara. Jodå, parallellen finns i Mora och Vasaloppet China, Kinavasan, är en längdskidåkningstävling som avgörs i Folkrepubliken Kina i början av varje år. Premiären skedde 2003 och ingår i Worldloppet sedan 2014.

Premiär 1975

1975 började framgångssagan och sedan har det bara rullat på i många bemärkelser.

Nu går hela konceptet på export till Kina och till staden Shenyang som redan i augusti nästa år kommer att arrangera Gothia Cup China.

Från Gothia Cups sida ser man detta som ett spännande projekt i den del av världen som idag har den största fotbollspotentialen. Samtidigt som turneringen ger en plattform för marknadsföring av Gothia Cup till en hel kontinent.

Gothia Cup startade en gång med missionen att föra samman unga människor från olika kulturer och nationaliteter. Under drygt 40 år har över 1 miljon deltagare från 141 länder spelat Gothia Cup.

- Vi har fortfarande kvar samma mission, säger Dennis Andersson som gläds åt att nu kunna presentera ännu en mötesplats för världens ungdomar. Möten skapar kunskap som i sin tur skapar förståelse.

Han är Gothia Cups generalsekreterare och sammanvuxen med arrangemanget.

8 miljoner i stan

Shenyang är den största staden i nordöstra Kina med drygt 8 miljoner invånare. Staden profilerar sig som Kinas fotbollshuvudstad och välkomnar Gothia Cup China.

- Det är helt enkelt fantastiskt att få vara med och bygga upp en Gothia Cup-turnering i vår stad, säger organisationskommitténs ordförande Zhang Ligong på besök i Göteborg. 

- Med den hjälp vi kommer att få från svenskt håll så har vi alla förutsättningar att på sikt skapa en ungdomsturnering fullt i klass med originalet i Göteborg.

Just nu pågår byggnationen av smått fantastiska antalet av 46 nya fotbollsplaner i Shenyang. Alla samlade på ett och samma ställe mitt i centrala staden utmed den vackra Hunhe-floden. Inkvartering kommer i första hand att ske på två av stadens universitet som kan erbjuda drygt 20 000 bäddar.

Invigning och finaler blir på den nybyggda Crystal Crown-arenan som rymmer 60 000 personer. Prognosen för det första året är ca 800 lag från ett 20-tal nationer och tanken är att första Gothia Cup China ska genomföras 13-20 augusti 2016.

Djurgården vinner inte allsvenskan, men tar hem ett pris som innehåller nog så mycket ära och heder.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har synat de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar – här var Djurgården mest framträdande av alla föreningar.

SOK slår på stort och gör något som man aldrig har gjort förut: Satsar ett antal miljoner på att bygga en unik mötesplats under OS i Pyeongchang. En Sweden Arena.

Visma Ski Classics växer i alla bemärkelser. Nu har vd:n David Nilsson nått en uppgörelse med italienska tv-kanalen RAI och det innebär att parterna har kommit överens om att bolaget ska sända alla italienska evenemang på skidturnén. Sedan många år har RAI sänt Marcialonga, nu tillkommer både Sgambeda och Toblach-med live-bilder.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

AIK Fotbolls huvudsponsor Åbros logotyp har blivit allt svårare att tyda i de senaste matcherna. Det är inte annat än helt avsiktligt. Nu avslöjar klubben anledningen till det bleka trycket: Genomskinligheten av Åbro-logotypen markerar avslutet på det 23 år långa samarbetet.

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Programmet Skavlan i SVT har hittills kanske inte varit känt som idrotts-TV. Det kanske blir ändring på det: i kvällens program medverkar både Janne Andersson och Gunde Svan.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.