Gothia Cup på export

Häcken har tjänat pengar så det förslår på Gothia Cup. Nu tar klubben med Dennis Andersson i spetsen ett steg till och tjänar lite till. Turneringen exporteras nämligen till Kina.
Dennis Andersson och Zhang Ligong som tar med sig Gothia Cup hem till Kina.

 

Finns det något liknande inom svensk fotboll? Något evenemang som har blivit exportvara. Jodå, parallellen finns i Mora och Vasaloppet China, Kinavasan, är en längdskidåkningstävling som avgörs i Folkrepubliken Kina i början av varje år. Premiären skedde 2003 och ingår i Worldloppet sedan 2014.

Premiär 1975

1975 började framgångssagan och sedan har det bara rullat på i många bemärkelser.

Nu går hela konceptet på export till Kina och till staden Shenyang som redan i augusti nästa år kommer att arrangera Gothia Cup China.

Från Gothia Cups sida ser man detta som ett spännande projekt i den del av världen som idag har den största fotbollspotentialen. Samtidigt som turneringen ger en plattform för marknadsföring av Gothia Cup till en hel kontinent.

Gothia Cup startade en gång med missionen att föra samman unga människor från olika kulturer och nationaliteter. Under drygt 40 år har över 1 miljon deltagare från 141 länder spelat Gothia Cup.

- Vi har fortfarande kvar samma mission, säger Dennis Andersson som gläds åt att nu kunna presentera ännu en mötesplats för världens ungdomar. Möten skapar kunskap som i sin tur skapar förståelse.

Han är Gothia Cups generalsekreterare och sammanvuxen med arrangemanget.

8 miljoner i stan

Shenyang är den största staden i nordöstra Kina med drygt 8 miljoner invånare. Staden profilerar sig som Kinas fotbollshuvudstad och välkomnar Gothia Cup China.

- Det är helt enkelt fantastiskt att få vara med och bygga upp en Gothia Cup-turnering i vår stad, säger organisationskommitténs ordförande Zhang Ligong på besök i Göteborg. 

- Med den hjälp vi kommer att få från svenskt håll så har vi alla förutsättningar att på sikt skapa en ungdomsturnering fullt i klass med originalet i Göteborg.

Just nu pågår byggnationen av smått fantastiska antalet av 46 nya fotbollsplaner i Shenyang. Alla samlade på ett och samma ställe mitt i centrala staden utmed den vackra Hunhe-floden. Inkvartering kommer i första hand att ske på två av stadens universitet som kan erbjuda drygt 20 000 bäddar.

Invigning och finaler blir på den nybyggda Crystal Crown-arenan som rymmer 60 000 personer. Prognosen för det första året är ca 800 lag från ett 20-tal nationer och tanken är att första Gothia Cup China ska genomföras 13-20 augusti 2016.

Framträdande partner och mycket folk på läktarna i Malmö Arena. Men Malmö Redhawks har ekonomiska problem. Klubben hotas av ett underskott på uppemot 15 miljoner

Sveriges längsta permanenta racingbana byggs i Skellefteå. Nu har STCC  skrivit ett 10-årigt avtal med Skellefteå Drive Center.Därmed blir det möjligt att återinföra klassiska Midnattsolsloppet som inte har arrangerats på 50 år. 

Fotbollsentusiasterna i Sverigefår två verkliga toppmatcher att se fram emot på  sensommaren. Nu står det nämligen klart att _Arsenal och Chelsea kommer till Stockholm den 4 augusti och tre dagar tidigare, 1 augusti, spelar Chelsea mot Inter på Ullevi i Göteborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska Dynamite Cheerleading får hjälp av Northen Link PR för att föreningen ska bli mer känd. Dynamite Cheerleading är en av landets största och äldsta cheerleadingföreningar, grundad för snart 30 år sen.

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

Thomas Ravelli är vinnare av Superstars 2018. 

– En fantastisk känsla att vinna Superstars. Det är ett fåtal gånger i livet man känner sådan spontan glädje att tiden står stilla. För mig var det smått otroligt att lyfta trofén, tyckteThomas efter triumfen. 

Helgläsning: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.