Framtiden för rackethallar?

Intresset för padel bara växer och får draghjälp av namn som Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Nu kommer också padbol, en blandning av padel och fotboll.
I Backahallen i Örebro introduceras sporten och intresset är stort. Padbol liknar till vissa delar volley och squash.

 

Intresse finns och med tanke på fotbollskopplingen finns ett enormt underlag av potentiella utövare. Padbol är en utveckling på den gamla fotbollstennisen. Varje lag har två spelare och precis som i fotboll får man inte använda armar och händer, mycket påminner om volleyboll ochsquash och banan är 10x6 meter.

Två entusiaster

Magnus Åkerblom och Peter Johansson driver bolaget MMJ Fusion Sport AB som står bakom sporten i Sverige. 

- Vi har ägt licensen för den svenska marknaden sedan 2013. Vi köpte rättigheterna i Argentina, men fram till nu har vi främst fokuserat på att känna på den svenska marknaden för att se vilka möjligheter som finns med sporten, berättar VD Magnus Åkerblom. 

- Nu är det dags att ge sig ut på marknaden på riktigt. Vi har precis ställt in en bur i Backahallen i Örebro och vi ser väldigt ljust på framtiden. Hur snabbt sporten kommer att växa beror på oss. Lyckas vi få ut många burar kommer det kunna gå fort att sprida intresset. 

Grundtanken var att enbart sälja eller leasa ut burar till kommuner och rackethallar i Sverige. Efter att ha analyserat marknaden och testat olika möjligheter har det ocks uppstått nya samarbetsmöjligheter. 

Först ut i Örebro

Backahallen i Örebro har beslutat att under tre år ta in en bur för att bli mer attraktiv och locka en ny målgrupp. Anledningen till att det blev just Örebro är att företaget har sitt säte i stan. Planerna är etablering över hela Sverige och få ut sporten till allmänheten. Elitklubbar i fotboll är potentiella kunder, främst när det gäller teknik- och rehabträning. Dock ligger störst fokus på allmänheten.   

- Vi har valt att ta in en bur och testa under en period, berättar Backahallens hallchef Thomas Schöllin.

- Precis som alla andra rackethallar i Sverige har vi fått kolla på utvecklingsmöjligheter när intresset för de traditionella racketsporterna inte är lika stort som för 20-25 år sedan. Multifunktionshallar blir vanligare och vanligare och även vi får överväga olika alternativ. Det här var ett sätt att locka fotbollsfolket, och tack vare att buren inte tar särskilt mycket plats blir det inte på bekostnad av någon av de andra sporterna. 

Omfattande planer

Utnyttjandet av buren ligger den senaste månaden på samma nivå som tennis- och badmintonbanorna i hallen, och detta helt utan marknadsföring. Inget tyder heller på att intresset skulle börja avta, snarare tvärtom.  

Målet är att sälja 30 banor de närmsta tre åren, det skulle betyda en möjlig marknad på 10 miljoner. I framtiden är förhoppningen att det ska finnas minst en bur i varje kommun, det ger en möjlig marknad på runt 80 miljoner. Enligt Magnus Åkerblom och Peter Johansson är det inte alls orealistisk.  

- Sporten kan växa hur mycket som helst, intresset för den här buren bara ökar hela tiden. Vi har en turnering, Backahallen Open, i mitten av februari. Anmälningarna strömmade in direkt och dagen efter att vi gick ut med cupdatum hade alla platser utom två fyllts. Så intresset är stort och vi kommer nu att ta krafttag för att sprida sporten ännu mer, säger Magnus Åkerblom. 

I Oskarshamn går var tionde invånare på ishockey.  Skrällen mot AIK i den hockeyallsvenska finalen, 3-2 i segrar, har höjt hockeytempen ytterligare. Klubbchefen, Martin Åkerberg, rapporterar om en hockeyfeber som slår alla rekord, då har ändå IK Oskarshamn 23 raka säsonger i den näst högsta serien bakom sig.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Äntligen blev det Villas tur. 8-4 mot Västerås SK och inte ett öga var torrt i omklädningsrummet på Studenternas efteråt. Villa från Lidköping har väntat i 85 år på guldet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Varför gör ni på detta viset? Var det inte Emil i Lönneberga som undrade? Många undrar över kvällens TV-krock: TV 4 sänder EM-kvalet Sverige-Rumänien klockan 18. Samma tid börjar SM-finalen i bandy i TV 2. Gick det inte att undvika?

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.