Stenson-klubbens hektiska sommar

Tre tävlingar - Nordea Masters, Stenson Sunesson Junior Challenge och Lag-SM – inom sex veckor. Sommaren 2017 går till historien som den mest hektiska för Barsebäck Golf och Country Club – och den med minst semester för klubbchefen Per Lindroth.
Per Lindroth, klubbchef på Henrik Stensons hemmabana Barnsebäck GCC, har bråda dagar i sommar: Tre stortävlingar inom sex veckor: Nordea Masters, Stenson Sunesson Junior Challenge och Lag-SM som startar under onsdagen. Foto: Thomas Björ

 

Lag-SM , tävlingen där golfen korar Svenska Mästarna i Lag, arrangeras onsdag-lördag på Barsebäck GCC för åttonde året i rad.

I avtalet med Svenska Golfförbundet finns en rad om att Barsebäck – vars klubb drivs av bolaget Barsebäck GCC som arrangerar utomstående tävlingar – kan avstå att arrangera Lag-SM om det skulle bli en Europatourtävling igen. Och det blev det. 1-4 juni återvände Nordea Masters till Barsebäck GCC efter några års frånvaro på Bro Hof och PGA National.

– Vår första reaktion var att backa ur Lag-SM, men när vi tänkte ett varv till – och lyssnade in medlemmarna – insåg vi att det gick alldeles utmärkt att göra båda, berättar Per Lindroth, klubbchef på Barsebäck GCC.

Enorm respekt 

När Barsebäck sagt ”Ja” till Golfförbundet ringde Henrik Stenson, medlem sedan tidiga tonåren och frågade om Barsebäck kunde tänka sig att stå som värd för hans nystartade tävling som han arrangerar tillsammans med vännen och före detta caddien Fanny Sunesson: Stenson Sunesson Junior Challenge. Radarparet samlar de bästa juniorerna i Sverige inklusive arrangerar ett parallellt läger för handigolfare.

– Henrik har en enorm respekt hos medlemmarna, så även här blev det ”ja” från deras sida. När Henrik kom tillbaka från segern i British Open förra året hade han dels presskonferens här på Barsebäck, dels ställde han upp för medlemmarna, skrev autografer och var med på selfies. Han åkte inte hem till sitt hus, som ligger en halvmil från klubbhuset, förrän alla fått sitt. Det tog flera timmar. Han är fantastiskt professionell och därför både respekterad om omtyckt här på klubben, berättar Per Lindroth.

Trots att han valt att representera PGA National i Bara, strax öster om Malmö, de senaste åren när han spelar på touren kanske ska tilläggas. Senast Barsebäck GCC vann Lag-SM, 2012, var det dock med Henrik Stenson i laget. Samma år deltog han i Klubbmästerskapen. Där kom han tvåa…

Vad finns det då i potten för Barsebäck GCC att arrangera tre stora tävlingar en och samma sommar, och speciellt då Lag-SM som engagerar drygt 500 personer inklusive spelare, coacher och caddies? 

– Ekonomiskt är det ett nollsummespel. Det vi förlorar i greenfeeintäkter vinner vi på att vi fyller boendet Järavallen här på området, samt restaurangen. Den stora vinsten att spelarna åker hem och pratar väl om Barsebäck för sina klubbkamrater. Det stärker vår position i golf-Sverige, förklarar Per Lindroth som varit ansvarig för alla de åtta Lag-SM som arrangerats vid 36-hålsanläggning vid kanten av Öresund, innehållandes två puttinggreener, en övningsbana, en driving range, träningsområden  och boende med 200 sängplatser.

Samtidigt som denna artikel skrivs sticker Håkan Stålbro, chef för ban-, spel- och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet, in huvudet i presscentret och meddelar nyheten att förbundet och Barsebäck GCC tecknat ett avtal om att Skåne-klubben ska arrangera Lag-SM två år till, 2018-2019.

– Barsebäck är en perfekt anläggning för Lag-SM. Det är otroligt fina banor, det finns boende på området och restaurangen klarar trycket när det är dags för lunch. Det faktum att dam- och herrlagen kan spela på samma anläggning samtidigt uppskattas av många, förklarar Håkan Stålbro avtalsförlängningen.


Thomas Björn 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.