Stjärnor ambassadörer för Gothia Cup

Världens största fotbollsturnering för ungdomar, Gothia Cup, i Göteborg, är invigd. Tre fotbollsstjärnor är ambassadörer för turningen: Lotta Schelin, Carli Lloyd och Lililan Thuram. De står bakom budskapet: ”Respect Every Body”.
Liliam Thuram och Lotta Schelin är två av ambassadörerna för Gothia Cup. Foto: Bernat Armangue / AP Photo, Emil Langvad / TT

 

Det är de senaste årens sextrakasserier som fått arrangören att reagera. De tre spelarna är inte vilka som helst. Lotta Schelin är svenska landslagets meste målskytt genom tiderna, Carli Lloyd, USA, har utsetts till världens bästa spelare de två senaste åren och Lilian Thuram är Frankrikes meste landslagsspelare genom tiderna. Han föreläser i dag över hela världen om rasism.

Vill ta ansvar

- Gothia Cup vill ta ansvar för att höja kunskapen i frågan, samt förändra de attityder och normer vi har i vårt samhälle i dag, säger Malin Jonsson, kommunaktionsansvarig för turneringen till Gothia Cups hemsida och fortsätter:
- Förra året inleddes Fair Play-projektet ”Celebrate the Game”, för att vi tillsammans kan förbättra klimatet på och vid sidan av planen.
Organisationen talar mycket om förebilden Gothia Cup och anser att den har ett ansvar att prata med ungdomar även om den här typen av frågor.
- Vi har 35 000 ungdomar samlade på Gothia Cup som vi upplever lyssnar på oss. Även om det inte handlar om fotboll, tror vi att genom fotbollen kan nå fram till ungdomarna i en så viktig fråga, säger Malin Jonsson till hemsidan.

Rekord förra året

Budskapet kommer att spridas på Gothia Cups öppningsceremoni på Ullevi inför 50 000 personer, samt såväl muntligt som digitalt under turneringen.
Gothia Cup startade 1975 med 275 lag från fem nationer. Turneringen har vuxit successivt till förra årets rekordnotering: 1 761 lag från 80 nationer.
Ett flertal blivande stjärnor har deltagit i turneringen. Bland de mest kända: Andrea Pirlo, Italien, Alan Shearer, England, Kim Källström, Hanna Ljungberg, Caroline Seger och Kosovare Asllani.
Turneringen startades av BK Häcken, Gais och nu nedlagda tidningen Arbetet men ägs sedan i början av 1980-talet enbart av BK Häcken. I organisationen ingår åtta heltidsanställda och under turneringen jobbar fler än 2 200 personer.

En miljon genom åren

1986 hade turneringen vuxit ur Göteborg.  Årets turnering spelas på 102 planer i förutom Göteborg även Mölndal och Kungsbacka.
Genom åren har över en miljon spelare från sammanlagt 143 länder deltagit. Ett normalt år spelas 4 500 matcher under Gothia Cup-veckan.
Frågan är förstås hur mycket pengar BK Häcken tjänar på cupen?
- Vi redovisar inte den specifikt, utan summan från cupen ingår i BK Häckens omsättning, förklarar Malin Jonsson för Idrottens Affärer och berättar samtidigt att Göteborg & Co har gjort en analys av Gothia Cup och kommit fram till följande siffror:

·        Omsättning: 75 miljoner kr.

·        Besöksnäringen: 480 miljoner kr.

·        Skatteintäkter: 178 miljoner kr.

·        Antalet gästnätter: 350 500.

Enligt tidigare uppgifter i media tjänar BK Häcken cirka tio miljoner kronor på Gothia Cup per år.

 

Göran Söderlund

 

 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.