”No show” står golfare dyrt

Missad starttid i golf – och du riskerar böter.  

Från och med den här säsongen öppnas möjlighet för landets cirka 480 golfklubbar att bötfälla spelare som uteblir från bokad starttid. Redan har ett 25-tal klubbar lagt in den funktionen i golfens GIT-system, sportens stora datasystem.

Golfspelare vill ut på banan och att behöva köa är det största irritationsmomentet - förutom eget bristande spel.

Det nya begreppet kallas förstås inte böter. I golf-Sverige talar man hellre om ”no show” avgifter, det ska kosta att utebli från en bokad startid!

Golf Uppsala, med två 18 hålsslingor, hade ”no show” redan under 2018. Spelare som inte dök upp, och hade missat att avboka 24 timmar innan spel kunde se fram emot en faktura hem i brevlådan på 200 kronor. Både medlemmar och greenfeegäster fakturerades.

Som att missa tandläkartiden

Bakgrunden var att statistik från 2017 visade att 22 procent eller över 9000 av alla bokade starttider försvann i det blå, något som var ekonomiskt dåligt för anläggningen och till stor förtret  för andra spelare.

-Vi tycker därför det är rimligt att avgiftsbelägga de som uteblir. Precis som du får göra när du missar en tandläkartid eller hoppar av en hotellbokning, utan att lämna återbud, säger Jonas Ekström, vd. på Golf Uppsala.

-Syftet är inte att dra in mer pengar till klubben, utan att få spelare medvetna om situationen. I botten tror jag att det finns en förståelse för  avgiften,  meningen är ju att öka antalet bokningsbara tider, menar Jonas Ekström.

-Vi vill förändra ett beteende. Att utebli har ökat i omfattning år från år. Självfallet tar vi hänsyn till sjukdom och andra oförutsedda händelser. Men att inte utnyttja sin bokade tid för besök på stranden godkänner vi inte.

Under 2018 uppgick ”no show” avgiften till 8000 kronor, ur klubbkassan togs samma belopp för att skänkas till Barncancerfonden.

Vid möten och föreningsträffar har Jonas Ekström redogjort för syftet med den nya avgiften.

-Till en början möttes jag av stor skepsis, många förskräcktes och var livrädda för ett system som kan tolkas som ett straff.  Men efter hand har oron lagt sig, och det finns i dag en förståelse för att ”no show” gynnar anläggningen och alla som vill spela, betonar Jonas Ekström.

Bara enstaka protester

Haninge GK, med 27 hål har från och med denna säsong ”no show” avgifter på 300 kronor.

Ordföranden Karl-Erik Larsson redovisar samma skäl som Jonas Ekström i Uppsala. Han har mött enstaka protester och poängterar att främsta och enda skäl är att öka beläggningen på banan, inte strikt ekonomiska.

-Jag är ibland ”starter” och irriteras starkt av att endast två eller tre spelare kan dyka upp i inbokade fyrbollar. På papperet är banan fullbokad,  men i slutändan har vi en tom starttid när den eller de som bokat inte kommer till start.

-Och kanske alldeles för sent för att någon annan ska hinna få starttiden. Att låta ”no show” avgiften gå till Barncancerfonden är bra idé. Jag ska ta upp det i styrelsen, meddelar Karl-Erik Larsson

Idrottens Affärer har tidigare avslöjat att hockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg nu också är slottsherre med förvärvet av Årsta slott, på vars ägor golfklubben är belägen. 

Haninge kommun har sedan 2018 ett samarbetsavtal med Fopha Invest,  avsikten är att  utveckla närliggande områden till Årsta slott.  Planarbete för bland annat hotell, spaanläggning och bostäder har påbörjats. Huvudägare till Fopha Invest är hockeyvärldens mest kända nr. 21, Peter Forsberg.

-Jag ser positivt på det, i framtiden innebär det ökade möjligheter också för Haninge golf, avslutar Karl-Erik Larsson. 

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.