Nedräkning - blir det något Vasalopp Sommar?

Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, och hennes medarbetare har bråda dagar. Blir det någon Vasaloppsvecka i sommar med start 14 augusti?  Ingen vet just nu.  

-        Senast veckan före midsommar måste vi lämna besked till våra deltagare. Sen kan vi inte vänta längre. Om beslutet blir att vi inte kan köra en planenlig sommarvecka kommer vi bland annat att erbjuda en digital upplevelse på deltagarnas hemmaplan, säger Eva-Lena, som efter tolv år som vd för Vätternrundan tog över Vasaloppet 7 januari 2016. 

Klart att hon kände sig hemma i Mora, före detta landslagsåkare som hon var på 1980-talet med OS i Sarajevo som ett av mästerskapen hon deltog i.

Vem kunde väl 1922 i snöyran ana när ynglingen Ernst Alm blev den förste segraren i Vasaloppet vad som skulle hända i framtiden? Sedan dess har ca 1,5 miljoner människor åkt hela eller delar av de nio milen mellan Sälen och Mora. Organisationen bakom Vasaloppet – nu talar vi för enkelhetens skull även om sommarveckan  - lyckas uppfinna hjulet oavbrutet som ett evigt snurrande Pariserhjul. Och det är en gigantisk apparat. Ca 4 000 funktionärer, från mellan 60 och 70 föreningar gör storartade insatser varje år och bidrar till deltagarnas upplevelser när de jobbar för sina resp organisationer. Men det 97:e Vasaloppet 2021 snackas det inte så mycket om nu.

Allt fokus på sommarveckan

-        Nu funderar vi inte på några nyheter eller vintern. Nu ligger allt fokus på sommarveckan, säger Eva-Lena, storasyster till Mia Karlsson, som har en lovande dotter som åker längdskidor fortare än de flesta. nämligen Frida Karlsson,.

-        Drömmen vore förstås att få Frida att ställa upp i ett av loppen om Sommarveckan blir av, säger Frick.

-        Då skriver jag att saken är klar, säger jag.

-        Det gör du inte, utropar hon och avslöjar sin småländska dialekt (Sävsjö).

14 augusti, alltså, Cykelvasan, veckans första lopp. 94 kilometer. Första loppet 2009. 2019 runt 25 000 pedaltrampare. Frida bor i Sollefteå, det är 42 mil mellan orterna. En lagom uppvärmning...

 Stora pengar försvinner

 Det är stora pengar som försvinner om det skulle gå så illa att både sommar – och vinterveckorna försvinner. Den turistekonomiska omsättningen var senast 419,1 miljoner kronor och föreningslivet som de senaste åren tagit emot ca 20 milj kr årligen skulle båda påverkas mycket av en eventuell skylt ”Stopp! Inställt”. De tre kommunerna Mora, Malung-Sälen och Älvdalens affärsidkare, uthyrare, ja, listan kan bli lång för de som ser pengarna försvinna i en elak pandemi.

Men än ska vi inte måla ”fan” på väggen. Dock är tiden knapp till den 14 augusti även om det bara är maj än så länge.

Vasaloppet är världens största skidtävling. Bland annat har tre personer haft stor betydelse, tyrannen Gustav Vasa, Sven Jerring som sände loppet i radio första gången 1925 och med tårarna rinnande utmed kinderna tog radiofarväl 1973 vid 77 års ålder. Teven inte att förglömma. 

Våga inte TV!

Första sändningen 1966. Skulle SVT få för sig att lägga ned sändningen från Vasaloppet skulle proteststormen överstiga det decibel som hördes när Kalle Anka-sändningen var i fara. Trodde du att jag hade glömt Nils Karlsson, Mora-Nisse? Tok heller. Tio lopp, nio segrar. Endast slagen 1944 av Gösta Andersson från Umeå, med en futtig sekund. Nisse, som Jerring sa, var loppets själ. Någonstans har jag kvar hans autograf från besöket i hans sportaffär i Mora.

Vasaloppet – och även Sommarveckan – är en del av Sveriges själ. Anmälningsavgiften för skidfärden, 1 890 kronor, avskräcker inte. Fler än 15 800 får inte plats, loppet brukar bli fulltecknat.

Hur blir det nu, med först och främst Sommarveckan? Räcker det med att hålla tummarna? 

Göran Söderlund

Fakta

Vasaloppet och Folksam har haft ett sponsorsamarbete sedan 2009, men arbetat tillsammans kring olika former av försäkringar för deltagare sedan 1980-talet.. Nu förlängs samarbetet till 2023. Det innebär attFolksam fortsätter att erbjuda enMotionsloppsförsäkring till Vasaloppets deltagare.

– Tack vare vårt samarbete får vi möjlighet att tillämpa den skadeförebyggande forskningen som vi bedriver inom idrott. Vi ser Vasaloppet som lokomotivet för svensk motionsidrott, med både skid-, cykel- och löplopp, så för oss är det naturligt att fortsätta vårt samarbete, säger Madeleine Hasselwander, Key Account Manager hos Folksam Idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.