Hockeystjärnorna flyr till Canada

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

AV alla svenskar i NHL är de Erik Karlsson som tjänar mest. 111 miljoner årligen får han i San José.

NHL-styret har flytt corona-kalabaliken och den ökande smittspridningen i USA genom att förlägga alla lag, ledare och funktionärer på andra sidan gränsen, i Toronto respektive Edmonton. Vissa dagar är det matchstart redan kl. 18.00 svensk tid, något att ha i minnet för svensk TV-publik.

Kval för att nå slutliga uppgörelsen

24 av 31 lag är kallade, 16 lag tvingas spela play in ett illa omtyckt kvalspel i vår egen liga, SHL. Här är segrande lag,  i bäst av fem matcher, vidare till åttondelsfinal, först då börjar cupracet på allvar. Jakten på pokalen inleddes i helgen.

Semifinaler och finalserien avgörs i Rogers Place i Edmonton, stadens stolthet, the Oilers har fem svenska spelare i organisationen samt Connor McDavid, av insiders klassad som världens främste offensiva spelare.  Kan det räcka hela vägen?.

St. Louis är försvarande mästare, i truppen finns fyra svenska spelare med Alexander Steen i spetsen.  Var i topp när säsongen avbröts och tycks ha hanterat all hybris efter förra vårens cupfirande.

Hockeyvärldens mest prestigetunga pokal är namngiven efter en brittisk guvernör i Kanada vars son började spela ishockey, Från 1908 har pokalen delats ut till proffslag. Genom åren har 38 svenskar erhållit den klassiska ringen samt fått sitt namn ingraverat på pokalen, ursprungligen en stor bålskål.

Stanley Cup handlar främst om ära,  mindre om dollarbuntar. Det innebär förstås inte att cupvinnarna blir utan extra ersättning, utöver gällande kontrakt utgår en saftig cupbonus, i miljontals kronor till mästarna.

McDavid tjänar 185 miljoner 

Löneligan toppas för övrigt av nämnde Connor McDavid med 185 miljoner kronor . Bäst betald av svenska spelare är San Jose-backen Erik Karlsson med 111 miljoner kronor årligen, San Jose tillhör den mindre grupp om sju lag som inte får spela play in och redan nu kan fokusera på nästa säsong, med start sent hösten 2020.

Det går givetvis att diskutera, och allvarligt ifrågasätta, om pandemi-ishockey är rimligt. Det är ofrånkomligt att sjukdomsresurser, vård och testpersonal, behövs bättre på andra håll i samhället än för att säkerställa yrkesutövande för dollarmiljonärer.

”Money talks”, det här är ännu ett bevis för att ekonomiska maktmedel lever i symbios med idrotten – om nu någon trott något annat.

1919 avbröts pågående Stanley Cup-final efter final fyra på grund av spanska sjukan. Något mästarlag korades inte sedan flera spelare insjuknat och även avlidit i de två finallagen, Montreal Canadiens, från NHL och Seattle Metropolitans från Pacific Coast Organisation. 

Rena rouletten om spelarnas hälsa

101 år senare väljer NHL-styret att spela roulette om spelare, ledare och funktionärers hälsa.  

Det kan tyckas att gränsen är passerad vad gäller att ”the show must go on” till varje pris. 

Vilket lag drar vinstlotten i denna tombola, där alla tips är gissningar och inget annat. Idrottens Affärer tror att lyckohjulet stannar på Tampa Bay, de står på ”tur” och har i svenske backen Victor Hedman ligans kanske bäste back och. nominerad till utmärkelsen Norris Trophy.

Från vår europeiska horisont kan meddelas att Euro Hockey Tour-turneringen i Tjeckien, Carlson Hockey Games med start den 27 augusti, har blivit inställd på grund av oro för covid 19.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

Mot en avgift av 59 kronor för 30  dagar erbjuder Svenska Fotbollförbundet, SvFF,  från 1 augusti  livestreaming av bredd och ungdomsfotboll via appen ”Min Fotboll.

 Betalningsmodellen är Swish, men det är ännu oklart hur föreningslivet ska ersättas.  Idrottens Affärer har i tidigare artiklar belyst striden mellan SvFF och redan etablerade Solidsport AB, grundat redan 2008, och väl etablerat med livesändningar via nätet i egen app.