Skandalen väcker ansvariga

Läktarskandalen på Friends Arena i samband med matchen AIK- Malmö FF får nu sitt efterspel. 

Fotbollen möter huliganerna  med hårda tag och polisen har också startat en utredning om händelserna på söndagen.

Bengaler, knallskott, huvor och masker för att dölja sig har inget med fotboll att göraoch följaktligen torde det också bli förbjudet i framtiden.

Det är sällan så kallt att huva behövs vid fotbollsmatcher, så det är naturligt att förklädnader förbjuds i fortsättningen.

Polisen ska syns det inträffade och avser att ägna mycket tid till att identifiera de värsta ligisterna. Via ett antal filmer och ansiktsidentifiering finns det förhoppningar om att nå resultat.

De aktuella klubbarna, AIK och Malmö FF har också meddelat att de också vill samarbeta för att spåra förövarna.

Spåras och straffas

Samtidigt anslår Svenska Fotbollförbundet en ton som innebär att huliganerna ska kunna spåras och straffas hårdare i fortsättningen. En metod kan vara att de får tillträdesförbud, d v s att de aldrig mer får se en fotbollsmatch med entréer. 

SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman fördömer söndagens skandalscener. Malmö.

– Det är tråkigt men inte jätteförvånande, är väl någon form av känsla man har, säger Fredman och betonar också: 

– AIK som klubb måste jobba mer med problemet.

– Men samtidigt ska sägas att det finns ingen ”quick fix”, det har vi sett runtom i världen där de här bekymren finns. Bara för att vi hade ett nedslag sist mellan Djurgården och AIK är det inte så att det upphör direkt bara för att åtgärder vidtas, säger Fredman.

Matchklockan stod på 58:e minuten i matchen AIK-Malmö FF när spelet avbröts. 

Då hade tre knallskott smällt nära MFF-klacken och bengaler hade kastats från samma läktare. Ett antal supportrar från AIK fick samtidigt för sig att beträda planen och även springa mot bortaläktaren. Men förvirrat avbröt de attacken en eventuell attack. Efter 40 minuter  fortsatte själva matchen. 

Svenska fotbollförbundets (SvFF) säkerhetschef, Martin Fredman, vände sig särskilt till AIK och  ser allvarligt på den nya läkarskandalen.

– Självklart går det inte annat än att ånyo fördöma det. Det ska väl sägas att för sådana här saker finns ingen ”quick fix”, det har vi sett runtom i världen där de här bekymren finns. 

– Det är aldrig bra när vi har både pyroteknik, inspring på plan och ”bangers”. Allting händer ju igen då och med samma klubb inblandad, det går inte att bortse från. 

–  Men någonstans måste man börja där problemen finns, betonade Fredman till TT.

– De förändringar som behöver komma till är sådana som redan varit uppe för diskussion, säger Martin Fredman. Det rör sig bland annat om lagändringar kopplade till tillträdesförbud och dess längder, samt möjligheter för arrangörerna att få ta del av kameraövervakning som i dag saknas.

"Fansen får också hjälpa till"

– I de stora delarna så tror jag vi vet vad vi behöver i framtiden för att åtminstone försöka begränsa det här. 

– Sedan tror jag att förändringen i sig måste komma till största del från supporterskapet själva. Det kommer vara svårt att göra de här evenemangen så trygga och säkra som vi vill om det inte finns en egen vilja hos supportrarna om att det här inte ska hända.

Just det är en aspekt som han ofta tycker glöms bort i debatten.

Han betonade ocksdå:

AIK som klubb måste jobba mer med problemet.

Malmö FF gör en stark markering på klubbens hemsida:

”Malmö FF tar starkt avstånd från händelserna som utsatte människor för fara och ledde till ett långt spelavbrott.

Beteende bryter också å det grövsta mot Malmö FF:s värdegrund. Ingen provokation är förmildrande eller ursäktande för detta farliga beteende.

Malmö FF har en god dialog med så väl matcharrangören som polisen och kommer att göra allt vi kan för att bistå dem i deras fortsatta utredningsarbete efter söndagens match”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.