Så utnyttjas sponsorskapet i VM

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

I centrum. under VM-handbollen.Förbundskaptenen Tomas Axnér och hans damlandslag har mycket att tänka på - även när det inte är match. Foto: Adam Ihse / TT

Dagen efter Sveriges premiärmatch mot Kina (36-24) – och nytt publikrekord för handboll damer i Sverige (8 407) – strömmade de in från Göteborgs förorter, Orust och Borås, nästan hundra barn i åldern 7-12 år. Ungdomens dag ¬¬är en gemensam satsning från Svenska Handbollförbundet som driver det pedagogiska rörelsekonceptet Hand the Ball, Handboll Väst, Handbollslandslaget, VM-bolaget, GotEvent och Lidl. 

Så går dett till även före match

Syftet är skapa rörelseglädje och inspirera 7-12 åringar att börja spela handboll – och ha kul. Barnen har bjudits in av Hand the Ball-föreningar, dvs handbollsföreningar som valt att arbeta med konceptet. 

Dagen bestod av stationer där barnen fick lära sig hur de förbereder sig i omklädningsrummet, hur de äter inför en landskamp, hur de möter media och hur de springer in på planen till häftig musik – och förstås; hur de spelar handboll enligt Hand the Balls modell med matcher på VM-golvet.

Mitt i detta står en av våra bästa handbollsspelare genom tiderna: Ljubomir Vranjes, 164 landskamper och 451 mål, med bland annat VM-guld 1999 och OS-silver 2000 på sin CV – numera sportdirektör för den tyska storklubben Flensburg-Handewitt.

- Det fanns inte när jag var liten och började spela handboll, att få komma in och spela i Scandinavium. Jag började spela handboll med en tennisboll med hockeymål på asfalten hemma i Kortedala, säger legendaren till Radio P4 Göteborgs reporter Hasse Andersson.

Viktigt att ha kul i sitt lag

Vranjes betonade vikten av glädje – även på elitnivå.

- När jag var med i landslaget hade vi väldigt, väldigt roligt tillsammans. Det var bland annat därför det gick så bra för oss. Ni har väl också roligt tillsammans, frågade han barnen under en ”presskonferens” där barnen fick ställa frågor till den tidigare landslagsstjärnan, som tog plats på podiet inför grupperna, som ansvarig ttillsammans med Jennie Linnéll som driver Hand the Ball på Handbollförbundet och ansvarade för aktiviteten. 

Hon torkade svetten ur pannan och konstaterade med ett leende på läpparna:

- Superkul att få möjlighet att låta fem Hand the Ball-föreningar komma hit med sina barn. Ett lyckat arrangemang där alla inblandade inklusive barnen skötte sig exemplariskt. Vi hoppas att barnen som deltog kände VM-atmosfären i Scandinavium och fick en häftig upplevelse.. 

Madeleine Lind är projektansvarig för Lidl Sveriges VM-satsning och sponsorskap.

- Som partner till Handbollslandslaget och VM När det extra kul att ge barnen detta unika tillfälle att få känna sig som en landslagsspelare för en dag – en dag där vi förenar rörelse och kamratskap, och även pratar vikten av bra kost. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.