Inte ens när privata jättesummor räcker

Det är ingen ovanlig situation i idrotts-Sverige idag  Att en klubb med stark historia, ofta i elitsammanhang, nu kämpar för överlevnad, men det kostar...

Här är den klassiska handbollsklubben som pressas hårt och ledarna känner tvivlet och ifrågasätter engagemanget...

Intäktrna räcker inte hos många elitklubbar som ite vill tspa sin oosition.

 

Redan i fjol var det ansträngda villkor i Lugi, men då skedde det först ofattbara – en privatperson uppenbarade sig och gav föreningen 4 miljoner kronor. Därefter gick Lunds kommun in med 1,5 miljoner. Och 500 000 kom  via en familj! Därmed stärktes de ekonomiska förutsättningarna. Nu är likviditeten bättre och de ansvariga kan andas lugnare. Publiksiffrorna har också förbättrats. Men i tabellen ligger Lugi näst sist… och gamla ekonomiska synder  pressar ledningen.

undkom det värsta

I årsredovisningen poängterade klubben att donationen och kommunens stöd var "helt avgörande för att vi skulle klara året både resultat- och likviditetsmässigt".

Men den sportsliga verksamheten är tvivelaktig. Det går inte tillräckligt bra .Varken herrlaget eller damlaget övertygar.

- Vvi var otroligt hårt pressade, Jag blir rörd över att få företräda en förening som kan betyda så mycket. Det finns många som gör stora insatser för klubben, men det är klart att detta sticker ut när man befinner sig i en ekonomisk kollaps, säger tidigare ordföranden, Karl Löfmark i Sydsvenska Dagbladet..

Pressen på honom och föreningens ledning har varit maximal.

Trots den stora donationen igjordeklubben ett rett esultat på minus 1,9 miljoner ,och lämnade ett negativt eget kapital på 1,7 miljoner.

Lugi kunde i alla fallstäda upp och ge goda förutsättningar för framtiden.

– Vi har gjort rent bord till priset av att vi backar 1,7 miljoner till 2024

Gamla synder skulle åtgärdas.

Elitlicensen är i fara. Det negativa egna kapitalet behöver röjas ur vägen innan 2026. Liganämnden kräver att klubben  betalar av 660 000 kronor.

– Vi är en bra bit på väg, men man får inte glömma att det är massor kvar, säger  Karl Löfmark.

Den ekonomiska situationen tvingade föreningen till tuffa beslut. På kansliet blev halva styrkan uppsagd.

En mardröm

De ansvariga upplever en idrottsledares mardröm. Karl Löfmark:.

– Vi hoppas och önskar att vi samtidigt som vi går igenom detta också kan bli smartare och effektivare framöver. Det går inte att komma runt att i den organisation som vi haft, har helheten, meninte varit tillräckligt vass.

– Vi är en bra bit på vägen, men man får inte glömma att det är massor kvar

Pandemin har påverkat villkoren liksom stora kostnadsökningar.

.De skänkte 4,5 miljoner

men engagemang och intresse har ändå förbättrats. Det har varit fullsatt på läktarna vid flera matcher. En välkänd man i Lund,  har på lyckats få fart på engagemanget i klubbens nätverk, kallad Klubb 100, och Lugi har  hopp om att få 100 Lugientusiaster att satsa vardera 25000 kronor..

Donationen på 4 miljoner kom från justprivatpersoner med stort Lugihjärta.

– Donationen är sådant man inte tror kan ske. Något man bara hör talas om, säger dagens ordförande, Mats Nilsson.

Nu framkommer att klubben fått ytterligare en donation. En halv miljon kommer från en en familj som i flera generationer hört till föreningen.

– De har ett varmt Lugihjärta och de kände att klubben och handbollen betyder mycket för väldigt många, betonar Mats Nilsson.

Vända en trend

Men han varnar samtidigt:

- Det  är engångsbelopp som räddar oss här och nu. Vi måste hitta en bättre intäktsström, ett bättre partnerskap och bredda vårt erbjudande för att göra oss mer attraktiva, säger han.

 Målet är av vända en trend, säger Mats Nilsson i Sydsvenskan.

Han kan konstatera att Lugis partners faktiskt har blivit fler även om det inte handlar om huvudpartners.

Mats Nilsson betonar också betydelsen av att skapa många relationer och försöka utveckla över tid.

– Det gäller att inte ta något för självklart. Vi behöver hitta något som är hållbart och där båda får ut något av varandra.

Många ledare inom eliidrott känner igen sig. Kampen om att nya nya intäkterengar pågår ständigt och jämt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.