Något stort på gång i Malmö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag har Sveriges vackraste väg, rakt igenom Pildammsparken, till Allsvensk fotboll. Den här aprilkvällen sjunger det av glädje om de bastanta däcken på min Skeppshultscykel när jag åker därifrån. 2-0 till MFF mot Öster och den bästa fotboll jag sett i Allsvenskan i år.
Här har MFF gjort ett fynd. Tokelo Rantie är nu friköpt och tillsammans med Magnus Eriksson bildar hans allsvenskans vassaste forwardspar. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix

 

Sensationellt tempostark, kvick, fantasirik, teknisk, passningssäker och aggressiv för att vara allsvensk fotboll. 2-0 borde varit det dubbla. Minst.

Mycket skit från Malmö annars. I rubriker. Nyhetsinslag. Uppdrag Granskning. TV-soffor. Fast det skulle förstås varit ännu värre om Sveriges Television brydde sig om livet utanför huvudstaden. Seriemördare. Krigande ligor. Usla skolresultat.

Men också detta; strålande fotboll av en blandning spelare som skulle kunna vara en metafor för det Sverige alla säger sig vilja ha. Men nu fungerar ju inte den blandningen alls så bra i det liv som idrotten ibland blir en spegel av.

MFF väljer bort TV-skärmana

Malmö FF är heller ingen bekymmerslös institution som kontrast till spänningarna i en spännande stad. När jag i pausen frågar kommunikationschefen Per Welinder varför vi inte får se målen från de övriga allsvenska matcherna på storbildsskärmen, konstaterar han lakoniskt, att en klubb med 13,9 miljoner i underskott (fjolårsresultatet) måste titta på alla kostnader. Ett par hundra tusen intjänade kronor räknas också.

Alltså väljer man bort informationen, de dyra storbildsskärmarna står där till ingen nytta och Svenska Fotbollförbundet borde kanske ta en funderare på hur viktig publikservicen är för att sälja varumärket Allsvenskan. Och om TV-pengar går till det de var avsedda för.

Hur som helst så visslar mina ballongdäck glatt under mig. Jag har sett talanger som Filip Helander, Simon Thern,  Simon Kroon, Magnus Eriksson, Albornoz, de lite mera erfarna Magnus Halsti,  Hamad, Rexhepi, den blixtsnabbe Tokelo Rantie från Sydafrika som nu skrivit fyraårskontrakt, ett kap av sportchefen Per Ågren.

Fansen är fantastiska!

Det bråkas inte på fotboll i Malmö. Jag känner mig trygg. Fansen är fantastiska. Laget har spelat den tekniskt bästa och kvickaste fotbollen i Sverige de senaste åren. Klubben har funnit en stil. Unga eget skolade, svenska fynd (som Thern, Friberg, Eriksson) inlemmade i klubben, försiktighet numera i värvandet i tredje världen.

Rantie är precis den spetskompetens som behövs. Och, faktiskt; MFF har med honom och starke karaktärsspelaren Magnus Eriksson skaffat forwards som är bättre än de två (Ranegie och Daniel Larsson) som såldes utomlands. Det är inte ofta någon går plus rent sportsligt i den där byteskarusellen.

Jag sitter på min cykel och inbillar mig att jag sett konturerna av ett allsvenskt bygge som kan vara ett första steg ut mot lite större ambitioner än seger i Allsvenskan. Om några år. Och det kan alltså dessutom vara väldigt underhållande under tiden.

Hur resonerar Segui?

Men i tankarna får jag ändå ingen ro för den där förvirrade debatten som kom i kölvattnet efter Björn Erikssons slutbetänkande i den s k huliganutredningen: ”Mera glädje för pengarna”.

När han påstod, att s k fans, supportrar i form av Firmor och ligor, hotade klubbdirektörer, vd:ar och sportchefer, och kritiserade klubbar för att det var ”lugnare att gå vissa element till mötes”, slog bl a AIK-ordföranden Johan Segui ifrån sig med, att AIK är en demokratiskt uppbyggd förening där inga ovälkomna bråkstakar kan tillskansa sig makten.

Johan Segui vet uppenbarligen inte hur demokrati fungerar, att den inte är självklar, att den måste erövras varje timma, varje dag, året om. Avstår svenska folket från att rösta kan ett nazistparti ta makten i det här landet.  Sådant har hänt förr i ett stort land söder om oss. Med förödande konsekvenser.

Inget vaccin mot ondska

Vem som helst kan samla ihop hundra gangsters (förutsatt att de är medlemmar) och gå in och ta över nästan vilket årsmöte i idrottsrörelsen som helst.

Utom möjligen i Malmö FF där medlemmarna av tradition går man ur huset till stämman.

Demokrati är det enda styrelseskick vi vill ha, men demokratin erbjuder möjligheter för alla. Även de onda krafterna. Detta har Björn Eriksson med sin mycket starka utredning och sin lika engagerade presentation försökt göra tydligt.

Demokrati är både en möjlighet och en risk. Inget vaccin mot ondska, inget att gömma sig bakom, Johan Segui!

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.