Sarah var det självklara valet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sarah Sjöström.Vilket passande namn för en simmare som far som en jetström genom vattnet, Sarah som vi lärde oss namnet på när hon var så ung, att hennes jämnåriga pojkar inte ens hunnit in i målbrottet.
Bragdguld juryns ordförande Anders Lindblad tillkännager att Sarah Sjöström blir årets Bragdguldvinnare, på Fotografiska museet i Stockholm. Här tillsammans med Björn Hygstedt och Erica Treijs. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Det var väl alldeles självklart - med all respekt för Charlotte Kalla - att Sarah skulle tilldelas årets upplaga av Bragdmedaljen.

Sedan Svenska Dagbladet senast delade ut medaljen, för ett år sedan alltså, har Sjöström simmat kortbane-VM i Doha men framförallt simmarnas största mästerskap, långbane-VM i Kazan och vunnit fem guld, nio medaljer totalt.

Fullkomligt enastående

Det är en fullkomligt enastående prestation i en sport som faktiskt, till skillnad från skidåkningen som annars brukar gynnas över hövan i bragdresonemanget, är världsomspännande. 

Den svenska simmarhistorien är sannerligen inte dålig med namn som Gunnar Larsson, Bengt Baron, Pär Arvidsson, Anders Holmertz, Therese Alshammar m fl, men ingen svensk simmare har tidigare vunnit två guld på ett och samma VM. Hon satte dessutom världsrekord två gånger om.

Två gånger tidigare har Sarahs namn nämnts på fullt allvar i diskussionerna om bragdguldet, båda gångerna har utmärkelsen frusit inne, bildligt talat. Fruset vatten har alltid gynnats framför flytande, Helena Jonsson (skidskytte) och Johan Olsson (femmilen) gick före.

Så den här gången var det helt på sin plats att Charlotte Kalla fick duscha av sig besvikelsen i en sjöström.

En speciell sorts människor

Alltsedan genombrottet med EM-guld redan som 14-åring har Sarah Sjöström imponerat med sin seriositet, sin glädje, sin enorma träningsdisciplin och sin förmåga - ja, förutom i London-OS 2012 då - att pricka in säsongens snabbaste lopp när det gällt som mest.

Det är ju en alldeles speciell sorts människor som ägnar sig åt den entoniga meditation som kallas simträning. Jag tvingade mig upp några morgnar för ett antal år sedan för att följa simmarnas träning och det är i sanning ett burdust sätt att väcka kroppen med en halvmils simning halv sex på morgonen.

Med undantag för de okristligt tidiga morgonpassen kan man väl dra likhetstecken mellan simning och längdskidåkning; framgång i dessa sporter kräver extremt grymma träningsdoser.

Men om man nu skall jämföra två världsmästarinnor med varandra, Sjöström och Kalla, så måste ju konkurrensen, sportens utbredning och vidd jämföras. Här är skidåkningen chanslös. Den tenderar väl dessvärre mer och mer att bli en nordisk angelägenhet igen.

Som en hygglig fotbollsspelare...

Zlatan Ibrahimovic och U21-landslaget har nämns i förhandsdiskussionen. Med all respekt - fotboll är ju det jag älskar mest - men juniorlag brukar inte (skall inte) belönas på den här nivån (EM dessutom) och Zlatan, nej två kvalmål till EM räcker inte. Världen är alltjämt större än Europa, även om många vill läsa kartan och historien på lite annat sätt, och Sarah Sjöström är just nu bäst utan konkurrens.

Jag hoppas att hon inte bara vinner denna ärofyllda medalj utan också får uppleva pekuniär uppskattning. Det är på tiden att en stjärna av den digniteten i en sport som simning flyttas upp i nivå med de bäst betalda. 

Det har inte varit så, är ännu inte riktigt så att simstjärnorna därvidlag kan jämföras med t ex friidrott eller skidåkning. Sponsorskontrakten har visserligen trillat in på senare år, efter VM-gulden och världsrekorden i Kazan tog det ytterligare fart, men, som hennes manager Daniel Wessfeldt säger, hon tjänar ännu inte lika bra som en hygglig fotbollsspelare. Stjärnorna är hon förstås inte i närheten av. Att världens bästa Sarah skulle tjäna mindre pengar på sin begåvning än en allsvensk högerback i fotboll kan jag inte riktigt förlika mig med.

Hon ska digna av guld

Simningen har haft det svårt. Om det berott på att de varit svårsålda därför att deras kroppar döljs av vatten eller vad det är som gjort sporten mindre attraktiv. I många andra länder - Australien, Holland, Tyskland för att nämna några - har simmare nått ofantlig status med därav följande rikedom.

Jag minns efter Moskva-OS 1980 där Bengt Baron och Pär Arvidsson från Finspång vann olympiskt guld men bara för att finna, att inte ens den då för tiden mest anlitade lotsen in i de djupaste kassavalven - advokaten Björn Wagnsson i Katrineholm - lyckades omsätta OS-gulden i pengar. Det var ändå i en tid när näringslivet och idrotten ingick alltfler äktenskap, när Ingemar Stenmark och Björn Borg hade tagits om hand av Mark McCormack i USA och när också 56-or som Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson kunde surfa lite på vågen.

Simmarstjärnorna hade det svårt, har haft det kärvt sedan dess och inte legat i närheten av skidåkarna vare sig det gällt längd- eller alpint.

Om inget oförutsett inträffar kommer Sarah nästa år att åka till OS i Rio med de största guldförväntningarna på sig av alla i den svenska truppen. Om det är något jag skulle kunna tänka mig att t o m be till Gud för, så skulle det vara att Sarah också fick vinna ett OS-guld. Det är trots allt det som är själva kröningen av en OS-drottning. Konkurrensen densamma som på VM men en så oändligt mycket mera komplex och komplicerad tävling med all den uppståndelse och det mediafokus som ett OS för med sig.

Jag ville se henne med Bragdguldet, jag vill se henne med OS-guldet kring halsen, jag vill att hon skall bli rik och oberoende och lycklig och härlig i hela sitt liv.

Åke Stolt

Fakta

7649 kvinnor och två män (!) i Sverige heter Sara(h). Namnet kommer från hebreiskans Sahara men betyder inte öken utan härskarinna och prinsessa. Sarah Sjöström - härskarinnan i vattnet. Så fint.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.