Har fotbollen någon ordförande...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är klart att någon gång kommer någon att skoja med den nye FIFA-presidentens namn och kalla honom Gianni Infantilo. Är jag kanske först?, skriver Åke Stolt.
Full fart på träningen för ett antal elitspelare i fotboll. Per Frick under januariturnen i Abu Dahbi i Förenade Arabamiraten. Foto: Adam Ihse, TT

 

Hur som helst; ny på posten efter skandalerna i fotbollens världsorganisation är det ofrånkomligt att han, Infantino, kommer att tillskrivas epitetet som arkitekten till det nya förslaget att utöka VM-turneringen i fotboll från 32 till 48 lag.

Jag tycker det är - infantilo.

Inte för oss åskådare

Det är inte för oss som tittar och betalar de dyra månadsabonnemangen för att följa fotbollen.

Det är inte för biljettköparna.

Det är inte för att göra fotbollen till ett finare spel, en bättre underhållning.

Det är inte för spelarna - direkt.

Det kommer att inskränka urvalet av länder som kan arrangera ett VM till ytterligt få.

Allting handlar om att göra en jättekoncern i idrottsindustrin ännu rikare.

Behöver inte bli rikare

Det behöver den inte bli. Den klarar sig redan alldeles utmärkt därför, att vad som än sägs om Infantilos företrädare, ”Mr Bludder”,  så såg han till att han samlade duktigt i ladorna, knöt de rätta (ur kommersiell synpunkt) kontakterna och skrev de mest inkomstbringande kontrakten.

Jo, han skodde sig själv och några till och därför fick han rättmätigt plikta  med sin heder men den organisation han lämnade, Internationella Fotbollförbundet (Fifa), behöver inte växa och dra på sig mera ekonomisk muskelmassa. Det är inte brist på pengar i internationell fotboll. Fotbollen är tillräckligt ekonomiskt dopad som den är av ryska oligarker och oljeshejker från arabländerna. Om man nu vågar påstå det utan att bli åtalad.

Vad det handlar om är ännu ett utbrott av elefantsjukan och att företag och marknader trycker på för att de vill utöka sina revir och bygga sina elfenbenstorn ännu högre. Men snart finns det inte fler elefanter att slakta.

Har förbundet någon ordförande?

En gång i tiden hade svensk fotboll en ordförande som vågade ryta ifrån när någonting höll på att gå snett, han gjorde det också när han så småningom hamnade i den internationella hetluften. Lennart Johansson, framgångsrik UEFA-president och på armlängds avstånd till presidenterna Havelange och efterträdaren ”Mr Bludder” i egenskap av exekutivmedlem i Fifa.

Nu vet jag inte om vi har någon ordförande i Svenska Fotbollförbundet överhuvudtaget, i varje fall ingen stor nog att formulera och framföra konstruktiva idéer, framtidstankar eller våga höja rösten internationellt.

”…vem har sett Hr Nilsson, ja han heter faktiskt så.”

Jo, han piper lite nu i samma tonart som His Masters Voice, Signor Infantilo, det gäller att tillhöra ja-sägarna ifall någon liten post skulle kunna uppstå att besätta för dem som jamsar med.

Protesterna torde växa

Utökningen av VM från 32 till 48 lag öppnar för flera matcher och flera landslag men dessa matcher finns ju redan. I kvalspelet. Varför vill man urvattna det? VM-kvalet är det mest kittlande av allt. Faktiskt mera dramatiskt än många av gruppspelsmatcherna i slutspelen.

Nu finns det motargument. Och jag hoppas motståndsrörelsen växer eftersom nytänkandet, förändringen, det som en del kallar utveckling, inte har ett dugg att göra med vad fotbollen vill och behöver utan vad makthavarna utanför fotbollens organisation kräver.

Från den spanska ligan hörs protester, från de tyska och engelska förbunden och, framförallt, från ECA, samarbetsorganisationen för över 200 fotbollsklubbar.

Egentligen är det ju där, i klubbarna, som makten ligger.

Den dagen de stora klubbarna bestämmer sig för att inte släppa de spelare de äger till landslagen dör de internationella turneringarna.

Klubbarna är ändå arbetsgivarna

Så jag tror att Infantilo och de andra barnen i hagen inte skall leka alltför oförståndigt med marknaden och miljonerna och alla dem som göder dem; det är klubbarna som betalar de orimliga övergångssummorna och de hiskeliga lönerna.

Det är klubbarna som kräver ligaspel, cupspel, träning, uppbyggnad, representation, spel i Champions League och motsvarande kontinentala mästerskap, Supercuper och ligacuper och uppvisningsmatcher; det är klubbarna som äger hela den förmögenhet som världsfotbollen står och faller med.

Vilken dag som helst kan de tycka att deras spelare lägger för mycket tid och kraft på nationell representation och bilda eget - precis som det görs i USA i diverse sporter - och strunta fullkomligt i alla infantila förbundspampar.

Jag ogillar när storklubbarna kräver mera makt och vill sko sig ännu mera på de mindre bemedlade ländernas och klubbarnas bekostnad men jag skulle gilla om de nu säger ifrån; VM med 32 lag är perfekt, hanterligt och en lagom stor representation av världens fotbollsländer, kvalificerade att göra upp om VM-guldet.

- - -

På tal om klubbar som säger ifrån; jag bara väntar på den dag när de allsvenska klubbarna vägrar släppa sina spelare i januari till meningslösa matcher i Abu Dhabi av alla platser. Med ett 50-tal tänkbara kandidater till en stor landslagstrupp utomlands har Janne Andersson tvingats bottenskrapa resurserna på hemmaplan och plocka med sig spelare som inte ens är ordinarie i sina allsvenska lag och aldrig kommer i närheten av en het landskamp någonsin i sitt liv. Att kalla det ett landslag är bara larvigt. Och varför fortsätter man att lägga sina vinterläger för en C-sortering av spelare i huvudstaden för Förenade Arabemiraten, ett land utan demokrati, utan fria medier, utan politiska partier, där spöstraff existerar, där det är tillåtet för mannen att tukta kvinnor och barn och förbjudet för kvinnor att gå på fotboll?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.