England, fotbollen och kärleken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Premier League drar igång. Arsenal först ut på fredag, titelförsvararen Chelsea och Manchester United inleder i helgen - kanske är det en slutlig vinnare som presenterar sig redan där. Det finns ett magiskt skimmer kring den engelska fotbollen som landets landslag inte lyckats leva upp till riktigt sedan 60-talet.
England och Fotbollen

Messi och Ronaldo må spela hem de stora titlarna och glassa i smoking när världens bästa spelare skall koras, men den engelska ligan är den mest lukrativa i hela världen med totala klubbintäkter på 2,48 miljarder pund och det finns ingen annan liga som når upp till samma popularitet när man räknar in hela världens TV-tittare och souvenirköpare. Premier League visas på TV i över 200 länder, i Asien är intresset ofantligt, Kina räknar till mellan 100-350 miljoner TV-tittare när de stora matcherna spelas. När UEFA rankar fotbollsländerna - en statistik som bygger på resultat i de europeiska cuperna de senaste tre åren - får dock Premiär League nöja sig med en tredje plats efter Spaniens La Liga och tyska Bundesliga.

 

 

Makten förflyttas 

Den stora förändringen i det konservativa Englands fotboll är den strukturomvandling - inte minst vad gäller ägande och utlandskapital - som förflyttat de stora klubbarna och makten över dem allt längre från folket och i händerna på rika oljeländer, oligarker, amerikanska finansiärer. Det har inte skett utan smärta. Fotbollen var arbetarklassens pojkars chans att byta spår och liv men kvar fanns alltid rötterna, medlemskapets möjligheter att känna delaktighet och identifikation hos den stora allmänheten. Nu är TV-avtalen astronomiska och kapitalinförseln på sådana nivåer att ingen längre känner igen sig. Spektakulära arenor i lyxformat, en spelaradel på ouppnåelig nivå; det är mindre släktskap och kärlek, mera ren och skär underhållning för dem som har råd.

 

  

Första tipsraden 

Den engelska fotbollen kittlar alltjämt fotbollsnerven även om vi kanske haft ögonen och uppmärksamheten åt annat håll ett tag. Spanien inte minst, där den bästa fotbollen spelas, eller Italien och Frankrike där Zlatan hållit till. Men den engelska ligan och dess klassiska klubbnamn sitter inympad i oss sedan tipskupongernas tillkomst. Den svenska kärleksrelationen med engelsk fotboll inleddes redan 1934 när Tipstjänst startade. Lördagskvällen den 20 oktober 1934 offentliggjordes den första rätta tipsraden i Tipstjänsts historia då de tolv engelska ligamatcherna hade avslutats:


 

12x 1x2 111 111


Så löd den historiska raden och med tipskupongerna stämplades de engelska städerna och ligalagen in i svenska folkets medvetande. 

 

Männens Kalle Anka 

Riktig fart blev det när Lars Gunnar Björklund via Göteborgs-TV lanserade Tipsextra 1969. Direktsänd klubbfotboll på TV på lördagseftermiddagarna. Männens motsvarighet till Julaftons Kalle Anka.


Bosse Hansson, Björklund, Oldsberg och Belfrage gjorde allt med sin entusiasm för att skyla över det som ibland var dyngsparkar på leriga planer, grova, kämpastarka spelare, löpningar, inlägg, svett och ärlig kamp. Vi älskade det även om vi anande att fotbollens skönhet bodde någon annan stans dit svenska TV-kameror inte var välkomna. Det var en sorglös tid som följdes av ett 80-tal med låg standard, fallfärdiga arenor, huliganism. England långt efter Spanien och Italien vad gällde publik och intäkter. De bästa engelska spelarna började flytta utomlands. Femårigt förbud för engelska klubbar att delta i de europeiska cuperna på grund av bråk, skandaler, fotbollsligister och läktartragedier. Det var kris i fotbollens hemland.

  

Manchester U rikast 

Vändningen kom 1992 när Premier League bildades som ett aktiebolag och bröt sig ur den 104-åriga The Football League. Nu är den engelska fotbollen inte särskilt engelsk längre och vad pengarna beträffar så finns fem av Premier Leagues klubbar med bland de tio högst värderade klubbarna i världen. Real Madrid toppar, värderat till 3,26 miljarder dollar och årliga intäkter på 746 miljoner dollar. Barcelona tvåa (3,16 miljarder resp. 657 miljoner). Manchester United trea och Englands rikaste klubb. Värderat till 3,1 miljarder dollar (703 miljoner dollar i intäkter.) Klubben har i många år varit den som sålt flest matchtröjor i världen. Med på listan bland de högst värderade finns även Manchester City (femma med 1,37 miljarder resp. 562 miljoner dollar), Chelsea (sexa med 1,37 miljarder resp. 526 miljoner dollar), Arsenal sjua (1,30 - 487), Liverpool åtta strax under miljarden. Det fanns EU-fanatiker som lär ha menat att bara länder i unionen skulle få spela i de europeiska cuperna. Undrar om Brexit överhuvudtaget kommit till stånd om det betytt att England därmed stått utanför Champions League?

 

 

Inte längre engelsk 

Den engelska ligan är idag långt ifrån engelsk; snarare en smältdegel av all fotbollsbegåvning och temperament som världen kan erbjuda. Tränarna kan komma från Tyskland, Portugal, Italien, Holland; otänkbart för några decennier sedan. Men trots allt; det finns en engelsk fotbollssjäl och en spelkaraktär som ännu går att skönja


 

PS. En som definitivt ympat Sverige med engelsk fotboll är Roy Hodgson, allsvensk vinnartränare två gånger med Halmstad, fem gånger med Malmö FF. Lyssna gärna på Sveriges Radio Play till hans vackra kärleksförklaring till fotbollen i sitt sommarprogram. Och imponeras av hans innehållsrika svenska språk.  Med glasklar självbild och ironi. Han flyttade härifrån för trettio år sedan.Han spelade med förtjusning Hasse&Tages Bob Lindeman. Underbart. 

 

 

  

 

Korta fakta om Premier League 

 

Svenskar i Premier League: 

Sextioen (61) svenskar har spelat i det som idag (sedan 1992) heter Premier League. Flest matcher har: 

1. Sebastian Larsson (Arsenal, Birmingham, Sunderland) 282 

2. Fredrik Ljungberg (Arsenal, West Ham) 241 

3. Olof Mellberg (Aston Willa) 232,  

4. Jonas Olsson, (West Bromwich) 201

 

De fem senaste årens mästare:

2012/13: Manchester United

2013/14: Manchester City

2014/15: Chelsea

2015/16: Leicester

2016/17: Chelsea

 

De fem senaste årens skyttekungar: 

2012/13: Robin van Persie, Manchester United.

2013/14: Luis Suarez, Liverpool.

2014/15: Sergio Agüero, Manchester City.

2015/16: Harry Kane, Tottenham.

2016/17: Harry Kane, Tottenham.

 

Klubbar i Premier League 2017/2018:

Arsenal, Bournemouth, Brighton, Burnley, Chelsea, Chrystal Palace, Everton, Huddersfield, Leicester, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Newcastle, Southampton, Stoke, Swansea, Tottenham, Watford, West Bromwich, West Ham.


Årets nykomlingar: 

Newcastle, Brighton och Huddersfield.

 

Största arenorna: 

1.     Wembley (Tottenham) 90 000

2.     Old Trafford (Manchester United) 75 643

3.     Emirates (Arsenal) 60 432

4.     Londons Olympiastadion (West Ham) 60 000

 

Storklubbarnas ställtillverkare och tröjsponsorer:

Arsenal - ställ Puma - tröjsponsor Emirates.

Chelsea - Nike - Yokohama.

Liverpool - New Balance - Standard Charterel.

Manchester City - Nike - Etihad Airways/Nexen Tire.

Manchester United: Adidas - Chevrolet.

Tottenham - Nike - AIA.

 

Premiär: 

11/8 Arsenal-Leicester

12/8 Chelsea-Burnley

13/8 Manchester United-West Ham

 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.