Sarah 2017 - större än Borg och Stenmark

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Björn Borg och Ingemar Stenmark brukar stå där som rikslikarna som alla andra skall jämföras med. De var samtida, det var 70-talet, decenniet då Sverige blev en stormakt i idrott, de var först ut som svenskar i för oss rätt nya branscher, de visade vägen med en ny stil, en seriositet som tog död på en glamour som bott granne med lättsinnet i sporter som tennis och utförsåkning. Så då jämför vi med Borg och Stenmark. oavsett, Sarah Sjöström, årgång 2017, slår allt. 

Sarah Sjöström, störst av alla!

Ingen svensk idrottare i en världssport har presterat så länge, så mycket, så bra under ett enda år, vunnit så många tunga titlar och utmärkelser.

Därmed lyfter hon också ett något förvirrat idrottsår till imponerade höjder.

En så kallad TV - profil, vars hjärna tog time out ett tag, försökte visserligen göra sig intressant genom att dissa Sarah och hävda att det svenska fotbollslandslagets bragd var större; att via bland annat Nederländerna och Italien kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland nästa år. Så dåligt omdöme kan exponeras i en medietid, då det viktigaste är att få sina klick. 

Då får omdömet stå på vänt. I samma skrå hittar vi främst kvällstidningarna som i fullkomlig desperat jakt på bekräftelse i klick-form har Zlatan-rubriker varje dag och bakom dem texter som är tommare än luft.

Vi lever i en fullkomligt förvirrad medietid där hoten mot överlevnaden är så starka, att de lockar fram det sämsta också hos de bästa.

Idrottsår i särklass

Nej, Sarah var ohotad och hennes 2017 gav den starkaste meritlista en svensk idrottare presterat under ett år.

Tre VM-guld och ett silver, seger i totala världscupen, sex världsrekord var nog för ett självklart Bragdguld. Hon utsågs till Europas främsta idrottskvinna alla kategorier och till Årets simmare i världen. När säsongen avslutades med kortbane-EM (kategori fem och med lägst status av alla mästerskapen) klämde hon till med ytterligare tre guld för att liksom i efterhand rättfärdiga alla sina utmärkelser.

Vi har aldrig sett något liknande i en sport som tillhör de ursprungligaste och mest globala.

Så nu är de fyra - Borg, Stenmark, Anja Pärson och Sarah som två gånger tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj. Vem spränger den kvartetten?

Janne större än Pep?

Årets svenske idrottsledare heter förstås Janne Andersson. Fotbollstränare är svårbedömda. Är José Mourinho, Pep Guardiola, Jürgen Klopp och de andra hutlöst betalda så fantastiska eller mäts deras genialitet mest genom de spelare de får möjlighet att köpa? 

Ledaregenskaper för att hantera världsstjärnor är förstås speciella och nödvändiga men för att få ett otippat lag att vinna, för att skapa konkurrenskraft i världsklass med medelmåttor, krävs fotbollskunnande, taktisk list, strategi, förmågan att forma och mäta ut kravnivån.

 Där har Janne Andersson med sitt nya team sin styrka. Sverige gick till VM på Nederländernas och Italiens bekostnad, varför det inte skulle räcka mot i varje fall Mexiko och Sydkorea så att Sverige går till åttondelsfinal tillsammans med Tyskland? Det får bli mitt tips. Det svenska landslagets förändring från ett instabilt och vacklande bygge till en homogen enhet, där alla vet sin lilla roll, var både överraskande och vackert att skåda. 

Men ännu ramlar det in en och annan desperat Zlatan-rubrik i nätflödet. Borde han inte komma med till VM? Nej, han skall inte med till VM. Han vill inte, Janne Andersson vill inte - därför att han vill ha kvar sina möjligheter att skapa LAGET - och den som sett Mr Ibrahimovic den här hösten - Lejonet som inte var en människa och därför kunde krossa alla ortopediska utsagor - har fått se en Zlatan utan tillräckligt tempo i kroppen, med en påtaglig rädsla för att utnyttja sin erkända fysik och möjligen är det ett lite vemodigt slutkapitel som håller på att skriva sig självt. 

Dags för självkritik

Förhoppningarna för fotbollen inför nästa år - förutom landslagsavancemang i VM - är många och angelägna:

  • Man får hoppas att Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, klubbarna och polisen kommer tillrätta med oseriösa agenter, fala spelare och domare och spelkriminalitet - de största hoten mot fotbollen vid sidan av en kraschad världsekonomi. Fast förresten, just det vore kanske nyttigt. När man ser att Liverpool köper en holländsk innerback för 800 miljoner inser man ju lätt att sans, måtta och förstånd är de största bristvarorna på planeten.
  • Det lär väl förbli en dröm, men tänk om svensk fotbolls status kunde nå dithän, att spelare stannar i Sverige istället för att hamna på avbytarbänkar, i frysboxar och på försäljningslistor hos till och med medelmåttiga klubbar ute i Europa. 
  • Det måste alltså även finnas skickliga agenter. Hur är det annars möjligt att dessa, inte ens landslagsmässiga, svenska spelare hittar arbetsgivare utomlands? Men ännu märkligare; varför köper klubbar spelare när de redan har bättre? Är det bara klåfingrighet och tidens trend (näthandel) att köpa bara för att det är billigt?
  • Många tränare fick sparken. Vid presentationen var de bäst, några månader senare sämst (fast i pressmeddelandena stod det alltid att de gjort ett fint arbete för klubben) och så fick de gå. Dags för ett antal styrelser att ägna sig åt lite självkritik.

Godtycklig dopingjakt

2017 var annars året då vi pratade om en norsk läppsalva, Harry Potters storebror som trollade fram en jämtländsk fotbollssaga i flera dimensioner, designern Peder Fredricsons eleganta handhavande av hästen All In till europeisk toppklass, Daniel Ståhl som kastade sig hejdlöst in i världseliten i diskus i ett landslag där många var sämst när det gällde, Tove Alexandersson som springer som en kenyanska och hittar som en privatdetektiv i skogen (och ibland i stan), innebandyn som leker VM och vinner med 100-0 i kvartsfinal, Magnus Eriksson, stackarn, som får ratta en Trabant när andra kör Rolls, handbollsdamerna som toppade och störtdök i samma turnering, Kalla som tog struptag på norskorna i slutet av året och Sveriges Television som kunde träla sönder en hel TV-kväll i den hysteriska glädjen över att inneha sändningsrätten till hejdlöst överreklamerade junior-VM - JUNIOR-VM - i ishockey. 

OS 2018. I Pyeongchang i Sydkorea. Utan Ryssland men med vissa ryssar. Och utan den svenske skidskyttefadern Wolfgang Pichler. Som straffas för att andra ryska ledare tillät doping. Hur skulle han - om han nu visste eller anade - kunna göra revolt mot en statsapparat som mullrar och går inne i Kreml. Tar det bara som ett exempel på att mycket i den desperata jakten på idrottens fuskare blir godtycklig med oskyldiga som straffas och skyldiga som slipper igenom. 

Rättvisan - det ouppnåeliga målet!

GOTT NYTT ÅR! 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.