Lektioner utomhus, då passar golfbanan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med två månader kvar av vårterminen anser utbildningsminister Anna Ekström (S) att skolornas huvudmän måste ta sitt ansvar för att se till att skolorna är smittsäkra, och inte lägga över det jobbet på lärarna. ”Då måste man tänka långt utanför boxen, med till exempel fler lektioner utomhus” betonade Ekström. Det talar för golfanläggningen!

Förutsättningarna för att lära ute minskar i takt med att staden förtätas, stadsnära grönytor försvinner och tätortsnära natur blir en bristvara. I det här sammanhanget är golfanläggningen en outnyttjad resurs. 

Det finns många exempel på tätortsnära golfbanor som kan erbjuda värdefulla gröna, variationsrika ytor för utomhusundervisning och friluftsliv med goda exempel på natur- och kulturmiljöer under alla årstider. 

Pilotprojekt utomhusundervisning

Den ökade efterfrågan på möjligheter till utomhusundervisning i det tätortsnära landskapet gör att de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse STERF:s (Scandinavian Turfgrass and Environment research Foundation) nya koncept Golfbanan som utomhusklassrum är högaktuellt.

Det här konceptet inom utomhuspedagogik har vi utvecklat på Motala golfklubb i samarbete med Smedsbyskolan i Motala under ledning av Spetsa vid Linköpings universitet. 

De goda resultaten från Motala vill vi ska inspirera andra golfklubbar och skolor att samarbeta och bidra till en bättre skolundervisning för alla barn där kopplingen mellan lärande, na¬turkontakt och fysisk aktivitet är centralt.

Frisk luft där kroppen sätter tanken i rörelse behöver vi alla. När lektioner och undervisning genomförs utomhus får elever tillgång till en större yta och kan därigenom röra på sig mera - vilket visar sig leda till förbättrade skolprestationer, hälsa och välbefinnande. 

Forskning kring undervisning och lärande, nationellt och internationellt, visar att elevernas kunskaper blir mer bestående och att de presterar och samarbetar bättre när utomhusmiljön är en del av undervisningen.

Stockholms stad hakar på

Det är nu dags att genomföra Golfbanan som utomhusklassrum i större skala. Tillsammans med Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad och rörelseprojektet Spring i benen jobbar vi med temat ”närmiljö är lärmiljö” med fokus på att identifiera lämpliga skolor och golfklubbar. 

Tre skolor (Hjulsta Grundskola, Mälarhöjdens skola och Bäckahagens skola) ska kopplas till i tur och ordning Viksjö golfklubb, Haninge golfklubb och Björkhagens golfklubb. 

Utbildning för lärare och utomhusundervisning för eleverna ska vi genomföra under hösten som en del av den nationella satsningen Friluftslivets år 2021, samt fortsätta under våren 2022.

Jönköpings kommun har också visat intresse för konceptet i samarbete med A6 golfklubb där tanken är att vända sig till i första hand skolor i idrottssvaga områden för att öka intresset för inlärning, rörelse, friluftsliv – och idrotten golf.

Att bidra med bättre förutsättningar för barns lärande och skolprestation kan vara en av golfens största samhällsnyttor. Men i potten ligger också ökad rörelse och fler unga som upptäcker golfen, en idrott som ger oss möjlighet att på ett unikt sätt kombinera idrott, friluftsliv och naturupplevelse  –vilket många nya utövare upptäckt under pandemin. 

Internationell uppmärksamhet

Så tack för att du öppnade dörren på vid gavel till undervisning utomhus, utbildningsminister Anna Ekström! Jag ser att golfen har en stor potential att ”tänka långt utanför boxen” och ta ansvar för att skapa förutsättningar för en smittsäker lärmiljö och en undervisning som på sikt kanske till och med kan få Sverige att avancera i den internationella Pisa-undersökningen…

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.