Använd idrotten mer mot brottsligheten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsklivet är namnet på en ny treårig satsning från regeringen genom Riksidrottsförbundet. 14 olika idrotter skall utöka sin närvaro i prioriterade utsatta områden. Idag arbetar jag med Budo & Kampsportsförbundet som ingår i denna satsning. 

Jag har genom stiftelsen Goodsport bedrivit organiserad spontanidrott tillsammans med lokala idrottsföreningar i tio år. Nattfotbollen på fredagar och lördagskvällar den mest kända verksamheten som sprids runt om i Sverige.  Jag har därför redan ett facit på liknande insatser.

Genom åren har flera mätningar med polisen gjorts exempelvis där antal anmälda brott har sjunkit med mellan 46 -49 procent under dessa kvällar. Mätning i två områden i Linköping och Norrköping. Men framförallt så har jag träffat hundratals ungdomar under åren med spontanfotbolls. 

Ungdomar som idag kan se tillbaka på de kvällsaktiviteterna de deltog i år efter år. 

Många har skaffat jobb

Idag är dessa ungdomar vuxna och arbetar inom sjukvården, några har blivit lärare och många har andra yrken. 

Det har gått bra för majoriteten. Ett fåtal har det gått åt helvete för. Det är facit.

Just nu pågår stiftelsens Goodsports enkäter ute bland unga som deltar i några av dessa Nattfotbollsaktiviteter.  En av frågorna är: ”Vad är ditt förtroende för lokalpolisen”? Vet ni vad svaret är just nu när ett par hundra svar har kommit in?

Svaren bevisar

54 procent har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen.

33 procent har svarat att de har varken högt eller lågt för lokalpolisen.

13 procent har svarat att de har lågt eller mycket lågt för lokalpolisen.

Förra årets mätning landade på 45 procent som har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen. Målgruppen var 12–18 år som deltagare i Nattfotbollen.

De flesta tror säkert att majoriteten av unga från dessa områden ogillar polisen, men det säger mer om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden än om hur det verkligen är.

Det säger en del om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden. 

Vill slippa otrygghet

Det är unga som vill leva utan kriminalitet och otrygghet, vilka är majoriteten av våra unga.

Om man förstår att lösningen finns på hemmaplan och att förändringar sker genom lokala eldsjälar och ledare. Då ser jag positivt om framtiden även om det smäller som värst just nu.

Men något som är viktigt att understryka är att Idrotten aldrig skall användas för att bekämpa organiserad kriminalitet.

Det är myndigheternas ansvar.

Idrotten ett alternativ

Idrotten skall däremot finnas som ett alternativ för unga där idrotten behövs som mest.

Det är därför jag vet av erfarenhet att genom utöka lokala spontanidrottsaktiviteter i de områden där de behövs som mest så kommer Idrottslivets insatser att innebära en stor skillnad för många unga i deras vardag och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. 

Idrottsklivet är bara en av många andra insatser som pågår. Inte minst lockas tusentals unga av den regelbundna föreningsverksamhet. Idrottsklivet skall därför ut i områden där de behövs som mest och där det saknas föreningar eller där det är lågt deltagande bland unga. 

Vi ska engagera fler unga genom nya idrotter i skolor och eftermiddagsverksamheter. 

För att Idrottsklivet och liknande insatser inte skall dö ut när projektkassan är slut så måste det finnas en hållbar samverkansmodell mellan eldsjälar, idrottsrörelsen, kommuner och näringslivet som alla parter har nytta av.

Lösningen stavas hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI: er som kan synliggöra idrottens sociala effekter på lokalsamhället. En hållbarhetsrapportering som bygger på etablerade mätvärden och därför kan användas av alla involverade i olika forum.

Tillsammans blir det resultat

En hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI:er leder till att:

Idrottsrörelsen blir bättre på att visa sin sociala betydelse och sina sociala resultat för myndigheter och näringsliv. 

Näringslivet kan mer aktivt agera tillsammans med idrotten på lokal nivå.

Tillsammans kan man då idrott användas som ett verktyg för att bygga det som ger en hållbar sportslig chans för en tryggare framtid för våra unga.

Patrik Asplund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.