Från dansband till idrottsstjärnor

Från Dansbandskampen till Idrottsgalan. Det är tävlingar som lockar Peter Settman och tittarna uppskattar hans blandning av allvar och skämt. Den 18 januari samlas landets idrottselit i Globen för prisutnämningar.

- Det är ett hedersuppdrag som dessutom är fantastiskt roligt, säger Peter Settman.

- En förfrågan om att leda Idrottsgalan är ingen man tvekar över! Det är ett hedersuppdrag, menar Settman som för tredje gången ska leda omröstningarna i sju kategorier.

Nominerade är:

Årets kvinnliga idrottare
Emma Johansson (Cykel)
Helena Jonsson (Skidskytte)
Lisa Nordén (Triathlon)
Sarah Sjöström (Simning)

Årets manlige idrottare
Zlatan Ibrahimovic (Fotboll)
Gustav Larsson (Cykel)
Henrik Stenson (Golf)
Robin Söderling (Tennis)

Årets lag
Lina Andersson & Anna Olsson (Längdskidåkning)
Svenska Bandylandslaget, herrar (Bandy)
Svenska Fotbollslandslaget U21, herrar (Fotboll)
Robert Karlsson & Henrik Stenson (World Cup, Golf)

Årets ledare/tränare
Staffan Eklund (Skidskytte)
Carl Jenner (Simning)
Jörgen Lennartsson & Tommy Söderberg (Fotboll)
Pär Mårts (Ishockey)

Årets nykomling
Daniel Berta (Tennis)
Rasmus Elm (Fotboll)
Marcus Eriksson (Bilsport)
Jonas Jerebko (Basket)

Årets prestation
Therese Alshammar (Simning)
Zlatan Ibrahimovic (Fotboll)
Anna Nordqvist (Golf)
Sarah Sjöström (Simning)

Årets idrottare med funktionshinder
Dövbasketlandslaget, damer (Basket)
Anders Olsson (Simning)
Nicolina Pernheim (Judo)
Anna Polivanchuk (Simning)

Jerringpriset

Dessutom ska Radiosportens Jerringpris delas ut på Idrottsgalan. Nu återstår tio kandidater att rösta på sedan golfspelaren Henrik Stensson och det svenska bandylandslaget åkte ut i den första omröstningen.
Den andra delen av omröstningen pågår fram till den 15 januari. De tio kandidaterna som är kvar är:
Sarah Sjöström, simning
Robin Söderling, tennis
Anna Nordqvist, golf
Anders Gustafsson, kanot
Gustav Larsson, cykel
Helena Jonsson, skidskytte
Anders Södergren, skidor
Helena Jansson, orientering
Sofia Mattsson, brottning
Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.