Spelet bakom Zlatans kommande bok

På tisdagen var det dags att släppa ytterligare lite uppgifter kring en kommande bok. Den som blir en av Albert Bonnier förlags stora satsningar under året. Zlatan Ibrahimovics självbiografi.

Strategin är varken ny eller utnött. Det går egentligen till på samma sätt vid varje tillfälle enligt tanken ”Släpp lite lagom nytt”. Att det ska bli en bok, ja, en självbiografi, vem som ska skriva, vad vederbörande tycker om uppgiften och i bästa fall vad huvudpersonen anser, och sedan slutspurten, när boken ska komma och delar av innehållet.

Så att köparna blir desto flera.

En van skribent

Zlatans självbiografi tillkommer med David Lagercrantzs hjälp.

Han är van vid den här typen av uppgifter. Han har gjort självbiografier om bergsklättraren Göran Kropps liv och uppfinnaren Håkan Lans.

I februari tillkännagavs att David Lagercrantz hade sagt ja och då fick media veta det.

- Boken kommer att ge en helt ny bild av Zlatan, säger David Lagercrantz.

Har varsin agent

Stunden är alltså kommen för att berätta lite mer om vad som väntar. Det gäller att bygga upp en förväntan en tid innan boken finns i handeln.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, är titeln.

Nyheten om en kommande bok släpptes i mars och det var ungefär ett år efter att Mika Lepistös nystartade byrå, The Perfect Brands, i ett pressmeddelande meddelade att han var nybliven global varumärkesexpert för Zlatan Ibrahimovic. Därefter fick Zlatan sambo Helena Seger en egen assistent i byråns Victoria Egler.

Han är det största varumärket

- Zlatan Ibrahimovic är det största varumärket inom svensk idrott och bland de tio största inom internationell fotboll. Det känns otroligt roligt och inspirerande att jobba med ett så intressant varumärke, sa Lepistö när nyheten blev känd.

- Min roll blir att rådge honom om att göra rätt saker utanför fotbollsplanen,

En bok fanns tidigt med i planeringen. Något som Zlatan själv också föreslog.

Albert Bonniers förlag fick förtroendet och i sin tur valdes David Lagercrantz som skribent. Han var intresserad och under våren inleddes jobbet.

Pratat i timmar

De två har träffats ett antal gånger för samtal och intervjuer i timtals.

- Det visade sig att vi fungerade väldigt bra ihop, säger David Lagercrantz.

- För första gången berättar han själv om sitt liv.

Första gången han berättar själv

Lagercrantz betonar:

- Det är första gången han berättar själv, och det har han gjort med en otrolig ambition, med samma hundraprocentiga inställning som han har på fotbollsplanen.

- Det är en väldigt bra berättelse, inte bara om Zlatan och fotbollen utan även om Sverige. En resa från ghettot till fotbollens absoluta toppskikt och allt vad det medför.

Just den, den 8 november kommer boken.

Fakta

Andra böcker med Zlatan i en huvudroll:

"I huvudet på Zlatan Ibrahimovic" av Simon Bank (2005)
"Zlatans röda skor" av Åke Stolt (2007)
"Zlatan är Zlatan" av Jennifer Wegerup och Petter Karlsson (2008)
"Lill-Zlatan och morbror raring" av Pija Lindenbaum (2010) (Barnbok)

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

 Internationella spelaraffärer i fotboll begriper man sig sällan på. Brassen och speleleganten Coutinho är en av fotbollsvärldens bästa spelare, men i Barcelona blev det aldrig någon succé och det har länge stått klart att spanjorerna vill sälja honom. Men efter massor av spekulationer står det nu klart att hans karriär fortsätter i Bayern München.