Spelet bakom Zlatans kommande bok

På tisdagen var det dags att släppa ytterligare lite uppgifter kring en kommande bok. Den som blir en av Albert Bonnier förlags stora satsningar under året. Zlatan Ibrahimovics självbiografi.

Strategin är varken ny eller utnött. Det går egentligen till på samma sätt vid varje tillfälle enligt tanken ”Släpp lite lagom nytt”. Att det ska bli en bok, ja, en självbiografi, vem som ska skriva, vad vederbörande tycker om uppgiften och i bästa fall vad huvudpersonen anser, och sedan slutspurten, när boken ska komma och delar av innehållet.

Så att köparna blir desto flera.

En van skribent

Zlatans självbiografi tillkommer med David Lagercrantzs hjälp.

Han är van vid den här typen av uppgifter. Han har gjort självbiografier om bergsklättraren Göran Kropps liv och uppfinnaren Håkan Lans.

I februari tillkännagavs att David Lagercrantz hade sagt ja och då fick media veta det.

- Boken kommer att ge en helt ny bild av Zlatan, säger David Lagercrantz.

Har varsin agent

Stunden är alltså kommen för att berätta lite mer om vad som väntar. Det gäller att bygga upp en förväntan en tid innan boken finns i handeln.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, är titeln.

Nyheten om en kommande bok släpptes i mars och det var ungefär ett år efter att Mika Lepistös nystartade byrå, The Perfect Brands, i ett pressmeddelande meddelade att han var nybliven global varumärkesexpert för Zlatan Ibrahimovic. Därefter fick Zlatan sambo Helena Seger en egen assistent i byråns Victoria Egler.

Han är det största varumärket

- Zlatan Ibrahimovic är det största varumärket inom svensk idrott och bland de tio största inom internationell fotboll. Det känns otroligt roligt och inspirerande att jobba med ett så intressant varumärke, sa Lepistö när nyheten blev känd.

- Min roll blir att rådge honom om att göra rätt saker utanför fotbollsplanen,

En bok fanns tidigt med i planeringen. Något som Zlatan själv också föreslog.

Albert Bonniers förlag fick förtroendet och i sin tur valdes David Lagercrantz som skribent. Han var intresserad och under våren inleddes jobbet.

Pratat i timmar

De två har träffats ett antal gånger för samtal och intervjuer i timtals.

- Det visade sig att vi fungerade väldigt bra ihop, säger David Lagercrantz.

- För första gången berättar han själv om sitt liv.

Första gången han berättar själv

Lagercrantz betonar:

- Det är första gången han berättar själv, och det har han gjort med en otrolig ambition, med samma hundraprocentiga inställning som han har på fotbollsplanen.

- Det är en väldigt bra berättelse, inte bara om Zlatan och fotbollen utan även om Sverige. En resa från ghettot till fotbollens absoluta toppskikt och allt vad det medför.

Just den, den 8 november kommer boken.

Fakta

Andra böcker med Zlatan i en huvudroll:

"I huvudet på Zlatan Ibrahimovic" av Simon Bank (2005)
"Zlatans röda skor" av Åke Stolt (2007)
"Zlatan är Zlatan" av Jennifer Wegerup och Petter Karlsson (2008)
"Lill-Zlatan och morbror raring" av Pija Lindenbaum (2010) (Barnbok)

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.